Ilmassa on jänniä hiljaisia signaaleja kun kellokkaat ryhtyvät kääntymään vaivihkaa uuteen suuntaan:
Kotimaa
Vanhanen: ”Merkittävä määrä keskustalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä”
Nato-jäsenyyttä väläyttävän ex-pääministerin mukaan Pohjois-Euroopan turvallisuusympäristö on muuttunut niin paljon, etteivät ikivanhat kannanotot riitä.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan
Matti Vanhasen mukaan Nato-jäsenyyttä kannattavien keskustalaisten määrä ei ole vähäinen.
”Suuressa puolueessa on tässä suhteessa varmaan kutakuinkin sama mielipidejakauma kuin keskimäärin koko kansassa. Nato-jäsenyyden kannattajia on keskustassa merkittävä määrä”, Vanhanen sanoi
Ulkopolitiikkaa -kirjansa
julkistustilaisuudessa eduskunnassa tänään.
Mielipidemittausten mukaan vajaat 30 prosenttia suomalaisista kannattaa sotilaallista liittoutumista, noin 40 prosenttia vastustaa, loput empivät.
Nato-jäsenyyteen pitkään varauksellisesti suhtautunut Vanhanen ottaa omakustanteisessa uutuuskirjassaan askeleen kohti puolustusliittoa.
Toki hän kirjoittaa edelleen kannattavansa sitä, että Suomi ja Ruotsi pysyttäytyisivät Naton ulkopuolella ja ylläpitäisivät sillä tavoin Itämeren alueen vakautta.
”Minulle Nato-jäsenyyden hakeminen on kuitenkin aito vaihtoehto, jos vakauspolitiikka ei muiden käytöksestä johtuen onnistu.”
Vanhanen viittaa ”muiden käytöksellä” ensisijaisesti Venäjän toimiin: sen aggressiivisuuteen Georgiassa vuonna 2008 sekä vuonna 2014 alkaneeseen ja Krimin valtaukseen johtaneeseen Ukrainan-kriisiin.
Vanhanen arvioi kirjassaan koko Pohjois-Euroopan muuttunutta turvallisuusympäristöä. Hänen johtopäätöksensä on selkeä:
”Ulkopoliittinen ympäristömme rakoilee. Ympärillämme tapahtuu nyt todellista muutosta. Ikivanhoja kannanottoja copypeistaamalla ja vanhoilla analyyseillä ei nyt selvitä.”
Vanhanen on pannut merkille Ruotsissa tapahtuneen muutoksen. Käytännössä kaikki tällä hetkellä oppositiossa olevat, niin kutsuttuun porvariallianssiin kuuluvat puolueet ovat kääntyneet enemmän tai vähemmän Nato-jäsenyyden kannattajiksi.
Viimeisimpänä liittoutumisen kannalle kääntyi Ruotsin keskustapuolue.
Ex-pääministeri torjuu näkemyksen, että hänen kirjansa tarkoituksena olisi aloittaa keskustalaisten käännytys suopeiksi Nato-jäsenyydelle.
”Ei ole, mutta kyllä keskustalaiset ovat tämän kirjan erittäin tärkeä kohderyhmä.”
Syksyllä 2005 silloinen pääministeri ja presidenttiehdokas Matti Vanhanen arvioi, että Nato-jäsenyys altistaisi Suomen terrori-iskuille.
”Se oli yksi analyyseistä, joita silloin tein. Totta kai sotilasliittoon kuuluva maa altistuu terrorille ehkä enemmän kuin sotilasliittoon kuulumaton maa”, Vanhanen totesi tänäänkin.
Hän muistutti, ettei kumpikaan hänen hallituksistaan ilmoittanut, ettei Natoon olisi voitu hakeutua.
Vanhanen heittikin piikin
Jyrki Kataisen ja
Alexander Stubbin hallitusten suuntaan. Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa yhteistyötä tehneiden kokoomuspääministerien hallitukset linjasivat jo hallitusohjelmissaan, ettei Suomi hae Nato-jäsenyyttä niiden vallassaoloaikana.
”Tällä vuosikymmenellä on enemmän kotiyleisön takia ruvettu julistamaan hallitusohjelmissa, että Nato-jäsenyyttä ei haeta. Se on kaventanut liikkumatilaamme. Ei sellaista tarvitse etukäteen itselleen julistaa. Suomalaisilla pitää olla sen verran itsetuntoa, että uskomme kansakunnan pystyvän tekemään päätöksiä aina kussakin tilanteessa.”
Nykyinen
Juha Sipilän (kesk) johtama kolmen puolueen perusporvarihallitus ei torju ohjelmassaan Suomen mahdollisuutta jättää jäsenhakemus.
Vanhanen lisäsi sekä hänen että
Tarja Halosen pitäneen vuoden 2006 presidentinvaalikampanjoissaankin avoinna mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä: ”Olimme yhdessä siitä sopineet. Se oli aito kanta silloin.”
Vanhasen mukaan hänen tuore kirjansa ei ole uuden presidentinvaalikampanjan lähtölaukaus.
”Jos olisi, kirjan ulkoasu ei olisi näin kuiva. Se on tarkoituksella tehty kuivannäköiseksi, jotta kenellekään ei tulisi tuota ajatusta. Sitä paitsi, tämän kirjan sisältö vanhenee jo syksyyn mennessä”, Vanhanen letkautti.
________________________________________________________
Sitä paitsi, tämän kirjan sisältö vanhenee jo syksyyn mennessä”, Vanhanen letkautti.
Letkautti vai lipsautti?