Kärkipoliitikkojen vahtimisketju

Sipilä ei laita puolustuksen kumppaneita järjestykseen
Tiistai 23.2.2016 klo 17.25

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei halua laittaa Puolustusvoimien tärkeimpiä kumppaneita järjestykseen.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kirjoitti maanantaina blogissaan, että Yhdysvallat on Puolustusvoimien tärkein kahdenvälinen kumppani.

Sipilä korostaa, että erityisesti Ruotsin kanssa Suomi haluaa syvempää puolustusyhteistyötä, mikä näkyy myös harjoitustoiminnassa.

Sipilän mukaan harjoitustoiminnassa Yhdysvaltojen kanssa ei pitäisi olla mitään yllättävää, sillä edellistenkin hallitusten ohjelmista löytyy transatlanttisen yhteistyön syventäminen.

- Yhdysvallat on tärkeä kumppani, koska se on asejärjestelmiemme tärkein toimittaja, Sipilä sanoo.

Myös Stubb kommentoi blogissaan, että kansainvälisen yhteistyön tiivistymisen ei pitäisi olla yllätys SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle, joka viime vuoden vaaleihin asti istui ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

STT

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016022421164452_uu.shtml

Tämäkin on Sipilältä täydellisen typerää selittelyä. USA on Suomelle kaikkein tärkein yhteistyökumppani puolustus- ja turvallisuuspolitiikassa. Tästä ei ole kahta sanaa.

Siinä vaiheessa jos/kun maailman tilanteet alkavat kiristymään niin Putin kuuntelee vain USA:n johdon mielipiteitä Suomen osalta. Ja, jos Suomi pitää suhteensa kunnossa sekä USA:n että NATO:n suuntaan saamme ainakin poliittisen tuen jenkeiltä. Pelkästään sillä on suuri merkitys jo ennaltaehkäisevästi. Todennäköisesti se jopa estää Venäjäa aloittamasta sotilaallisia toimia Suomea kohtaan.

Tämä on sellainen tosiasia että Suomen täytyy kaikissa tilanteissa välttää asettumasta poliittisesti tai taloudellisesti Venäjän kumppaniksi. Tästä syystä myös Halosen, Lipposen, Tuomiojan (ja Heinäluoman, Rinteen, Väyrysen, Sipilän, Lehtomäen jne.) poliittinen toiminta on erittäin vaarallista leikkiä maamme itsenäisyyden ja koko suomalaisen yhtyeiskunnan kannalta.

Siitä voimme olla myös 100 %:in varmoja ettei Venäjän johto (olipa se Putin tai kuka tahansa) välitä millään tavoin Ruotsin mielipiteistä jos venäläisille avautuu mahdollisuus Suomen painostamiseen tai jopa sotilaalliseen toimintaan. Todennäköisesti Venäjä tulee myös estämään Suomen ja Ruotsin keskinäisen, heidän mielestään liian pitkälle menevän sotilaallisen yhteistyön. Esimerkiksi sotilaallisen liittoutumisen ja/tai yhteisten valmiusjärjestelmien ja sotilasyksiköiden rakentamisen.

Ja, vastaavasti Suomen ja USA:n väliseen yhteistyöhön Venäjällä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa. Jo, tällaisen yrittäminen aiheuttaisi todennäköisesti vastatoimia.
 
Rinne-Tuomioja-Heinäluoma trioon verrattuna Liisa Jaakonsaari esiintyy tämän kysymyksen tiimoilla järkevästi ja ymmärtää realiteetit:


Selkeä ytimekäs twiitti: Suomen puolustuksen pitää harjoitella USA:n kanssa...

Ei mitään pullikointia tai kakomista tai aprikointia suuntaan tahi toiseen, ja samassa keskustelussa Jaakonsaari vielä selkeästi alleviivaa asian:


vlad
Hienoa, että edes joku SDP:ssä on isänmaan asialla, eikä tee maanpuolustuksella politiikkaa.
Ei että pitäisin Jaakonsaarta tolkun ihmisenä, mutta silti plussat.
 
Tuomiojasta vielä; minua pännii kun joka käänteessä pitää alleviivata ja selvästi mainita että entinen ulkoministeri joka kerta kun Örkin sanomisia referoidaan taikka haastatellaan Örkkiä. Siis ihan joka kerta, ainakin YLE;n uutisissa. Ei muista entisistä ministereistä puhuta niin. Kai se on niin iso auktoriteetti yleläisille, tuo örkki.

Ihan yhtä hyvin titteli voisi olla "Maanpetturin lapsenlapsi".
Mielenkiintoista olisi tietää kumpi on tuon tittelin ilmoittanut.
 
En nyt tiiä että meneekö kauhean kaus jos sanoo että maanpetturi ja nimi perään. Örkki varmasti useammalla kgb listalla, äitiinsä tullur
 
Tässä tapauksessa Jaakonsaari on siis minun nähdäkseni oikeassa NATO-mielipiteensä kanssa, mutta vaarallisen vääristä syistä. Kun kerran SA INT on niin tyhjänpäiväinen ulkomuseo niin se olisi lakkautettava ja perustettava ammattimainen miniarmeija NATOn apupojiksi.

Onkohan mieli eheytynyt yhtään nyt kun tätä Suomen "ulkomuseota" on kovasti kiitelty ihan ulkomaillakin. Oikeastaan järestään kaikki "ihan paska" näkemykset tulevat kotomaasta.
Lieneekö sota-asioihin oikeasti perehtynyt? Joku on vain laittanut sille päähän ajatuksen Suomen puolustusvoimien huonoudesta.
 
Tämäkin on Sipilältä täydellisen typerää selittelyä. USA on Suomelle kaikkein tärkein yhteistyökumppani puolustus- ja turvallisuuspolitiikassa. Tästä ei ole kahta sanaa.

Minua on alkanut ärsyttää tuo Sipilä. Kun "kohu" velloi, piti presidentin tulla esiin ja pistää asiat paikalleen. Missä hitossa Sipilä piileksi? Ei kai missään, vaan kun ei tosiaan ollut mitään sanottavaa. Tuollaista söpellystä. Nämä uudet poliitikkotyypit ovat kaikki ihan tyhjiä. Aivan tyhjiä.
 
Miksi pitää leikata? Onko tämä siis jotain rahaa, joka ON joltakulta pois?
Kun tarkastellaan kokonaisuutta, niin tämä ei ole keneltäkään pois. Tämä ei johdu mistään eikä aiheuta mitään toimenpiteitä, pl. sopeutukset valittuihin kohteisiin. Suuruusluokkatarve selviää keväämmällä muuttolintujen aikoihin.
 
Sitä on miltä näytti: demarit rakentamassa Heinäluoman kampanjaa NATO-vastaisuuden varaan. On siis kuten Putinin Venäjän suhteen: sitä tekemässä mistä kiivaasti syyttävät muita (loppuosan lihavointi minun):

SDP horjuttaa Suomen linjaa

http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/paakirjoitukset/sdp-horjuttaa-suomen-linjaa/

Sotaharjoitukset USA:n kanssa esitetään epäilyttävässä valossa.Nato-jäsenyydestä Suomen mahdollisuutena vaietaan nyt tyystin.

Pääkirjoitukset Julkaistu 26.2.2016 klo 00:05 | 3
Suomessa on viime vuosikymmeninä varsin harvoin nostettu ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja samalla tavalla keskusteluun kuin nyt on tapahtunut.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustaja, ex-puhemies Eero Heinäluoma ovat tuoreissa kannanotoissaan selvästi haastaneet hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Rinne jopa peräsi äskettäin hallitukselta ulkopoliittista linjaa selventävää puheenvuoroa. Hän viittasi siihen, että Ranska aktivoi EU:n yhteiset turvatakuut Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Keskinäisen avunannon lauseketta sovelletaan nyt käytäntöön ensi kertaa unionin historiassa.

Hallitus valmistelee nyt pikatahtia uutta lainsäädäntöä, joka sallii avun antamisen ja vastaanottamisen. Sopii kysyä, onko tämä joku ongelma demareille.

Rinne viittasi myös kotimaisiin ja ulkomaisiin arvailuihin Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjan mahdollisesta muuttumisesta. Epäselvyyksiä Suomen linjasta ovat hänen mukaansa herättäneet myös uudet sotaharjoitukset ja amerikkalaisten sotakoneiden tulo harjoittelemaan Suomeen.

Heinäluoma on sotaharjoituskeskustelussa esiintynyt terävämmin. Hän on useissa puheenvuoroissaan, esimerkiksi A-Studiossa keskiviikkona, pyrkinyt luomaan sellaisen kuvan, että sotaharjoitukset amerikkalaisten joukkojen kanssa olisivat jotenkin epäilyttäviä ja voivat merkitä Suomen linjan muutosta.

Heinäluoma kiitteli kyllä tasavallan presidentti Sauli Niinistöä lausunnosta, että näin ei ole asian laita, mutta jätti silti ilmaan epäilyksen, että Suomen linja olisi jotenkin vaarassa harjoitusten takia. Ulkomailla harjoitukset voidaan nimittäin tulkita toisin kuin Suomen johto selittää.

Niin on jos siltä näyttää, tuli poliittiseen keskusteluun Suomessa jo Urho Kekkosen aikana. Demarien väitteiden ja vihjailujen taustalla on tämä ajattelu.

Hyvä on, tulkitaanpa Heinäluomaa samalla periaatteella. Hän näyttää siirtyneen pitkiä taka-askeleita jo usean hallituksen linjalta, jolla Suomi on pitänyt omalta osaltaan Nato-ovea auki, vaikka nojaakin itsenäiseen puolustukseen ja kumppanuuteen Naton, EU:n, pohjoismaiden, varsinkin Ruotsin kanssa.

Demarien haasteessa hallitukselle – ja samalla tasavallan presidentille – sotilasyhteistyö ja harjoitukset USA:n kanssa pyritään esittämään epäilyttävänä. Sopii muistaa, että Heinäluoma on jo esittänyt myös Hornetien korvaamista ruotsalaisilla JAS Gripeneillä.

Nato-jäsenyydestä Suomen mahdollisuutena vaietaan nyt tyystin, vaikka se on ollut myös niiden hallitusten ohjelmissa, joihin Sdp on osallistunut.


Joka jaksaa muistaa 13 vuoden taakse, hän saattaa kokea käänteisen deja vun.

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki haastoi silloin pääministeri Paavo Lipposen vähän samalla taktiikalla. Hän väitti Lipposen menneen liian liki Yhdysvaltoja ja antaneen Washingtonin matkallaan presidentti George W. Bushille lupauksia Suomen osallistumisesta Irakin sodan jälkihoitoon.

Kuten tiedetään Jäätteenmäki voitti niukasti vaalit 2003, mutta hävisi nopeasti pääministeriyden ja keskustan puheenjohtajuuden. Luottamus meni, kun Jäätteenmäki sotkeutui sekaviin selittelyihin siitä, miten oli saanut väitteidensä tueksi dokumentteja ”pyytämättä ja yllättäen” tasavallan presidentin kansliasta.

Nyt pääoppositiopuolue, SDP, haastaa keskustajohtoisen porvarihallituksen yrittämällä luoda sellaisen kuvan, että hallitus on muka mennyt liian pitkälle Nato- ja USA-kumppanuuksissa.

Heinäluoma näyttää valmistautuvan presidentinvaaleihin vuoden 2018 alussa ja SDP eduskuntavaaleihin keväällä 2019 Nato-teemalla.

Myös Ruotsissa Nato on väistämättä esillä syksyn 2018 vaaleissa, koska porvariallianssi ajaa Nato-jäsenyyttä.
 
Onko niin että kun Rinteellä ja SDP:llä ei ole mitään sanomaa mikä oikeasti menisi kauheasti läpi (tilapäisestä gallupmenestyksestä huolimatta) niin yritetään epätoivoisesti ottaa jokin asia, mikä tilastollisesti kerää isoja ihmisiä jonkin mielipiteen taakse. Rohkenen väittää, että suuri osa gallupien "NATO-vastustajista" on todellisuudessa lähinnä epäilijöitä, jotka eivät välttämättä tykkää siitäkään että kiihkomielisesti vastustetaan NATOa, vaikka eivät olekaan varmoja siitä pitäisikö jäsenanomus jättää. Sellaisia piinkovia vastustajia ovat lähinnä vasemmistoliittolaiset ja Venäjä-mieliset. Ja pasifistit, hieman huvittavastikin.
 
Minua on alkanut ärsyttää tuo Sipilä. Kun "kohu" velloi, piti presidentin tulla esiin ja pistää asiat paikalleen. Missä hitossa Sipilä piileksi? Ei kai missään, vaan kun ei tosiaan ollut mitään sanottavaa. Tuollaista söpellystä. Nämä uudet poliitikkotyypit ovat kaikki ihan tyhjiä. Aivan tyhjiä.

Havaittavaa on myös, että PÄIVI NERG on alkanut näkymään mediassa vähintään yhtä paljon kuin esimiehensä, tyhjä takki Orpo.

Kun ministereistä ei ole mihinkään, niin virkamieskunnasta alkaa nousemaan jos jonkinlaista "mediapersoonaa", mikä ei kyllä välttämättä ole lainkaan hyvä asia. Vaikka luotankin keskimääräiseen virkamieheen enemmän kuin keskimääräiseen poliitikkoon.
 
Onko niin että kun Rinteellä ja SDP:llä ei ole mitään sanomaa mikä oikeasti menisi kauheasti läpi (tilapäisestä gallupmenestyksestä huolimatta) niin yritetään epätoivoisesti ottaa jokin asia, mikä tilastollisesti kerää isoja ihmisiä jonkin mielipiteen taakse. Rohkenen väittää, että suuri osa gallupien "NATO-vastustajista" on todellisuudessa lähinnä epäilijöitä, jotka eivät välttämättä tykkää siitäkään että kiihkomielisesti vastustetaan NATOa, vaikka eivät olekaan varmoja siitä pitäisikö jäsenanomus jättää. Sellaisia piinkovia vastustajia ovat lähinnä vasemmistoliittolaiset ja Venäjä-mieliset. Ja pasifistit, hieman huvittavastikin.
Luulen että Riiheläisen tulkinta on oikea. Tilanne oli demareille liian herkullinen ohitettavaksi.

demarit päättivät iskeä ja Rinteen johdolla kävivät arvostelemaan hallitusta. Tämä kuvio lienee myös osaltaan hermostuttanut presidenttiä. Tätä naputtaessa lukee Eero Heinäluoma madonlukuja A-studiossa hallitukselle. Erityisen makoisan kohteen tästä heille tekee se, että pääkohteeksi voi valikoida perussuomalaiset ministerit. Yhdysvaltain asevoimat Suomen maaperällä on mielikuvallisesti niin äärimmäisen ladattu asia, että on helppo rakentaa sen päälle poliittinen operaatio.

http://uusimaanpuolustus.blogspot.fi/

Konsensushakuisessa ja vaihtoehdottomassa ulkopoltiikassa on ongelmansa, mutta en hyväksy poliittisten irtopojojen hakua kun kansainvälinen tilanne on mitä on. Rinteen SDP on kylläkin niin linjaton puolue, että siltä on odotettavissa juuri tällaisia irtiottoja. Ja onhan meidän nykyinen hallitus aivan älyttömän helppo maali.

edit: lisätty linkki lähteeseen
 
Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt? Tämä Mika Karin (sd.) toiminta on jokseenkin tarkoitushakuista.... Hän on käytännössä niitä harvoja poliitikkoja, jotka ovat halukkaasti luomassa sellaista julkisuuskuvaa asiasta, että tässä olisi jokin ongelma.
Kari jarruttaa parhaansa mukaan ja tarkoituksella Suomen puolustusjärjestelmän kehittämistä vastaamaan nykyajan uhkia. Miksi?
Onneksi demarit ovat oppositiossa.

Puolustusvaliokunnasta näpäytetään sotavoimien komentajaa – isot kertausharjoitukset vaativat poliittisen päätöksen
Puolustusvoimien mahdollisuus järjestää isoja reservin kertausharjoituksia itsenäisesti halutaan suitsia. Tuhansien sotilaiden harjoituksista pitäisi tehdä poliittinen päätös.

25%20Mika%20Kari.jpg

Video
Pekka Ervastin pöydässä eduskunnassa haastattelussa puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.)
Puolustusvoimille harkitaan mahdollisuutta itsenäisesti kutsua koolle isot kertausharjoitukset.

– Suhtaudun tähän isolla kysymysmerkillä ja varauksella. Komentajan mahdollisuus kutsua iso joukko harjoituksiin on jatkumoa viime päivien keskustelulle sotaharjoituksista, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) huomauttaa.

Kansanedustaja Karin mukaan isot harjoitukset eivät kännisty hetkessä, joten niiden järjestämisestä on aikaa tehdä myös polittinen päätös. Yle Uutisten politiikan toimituksen avokonttorissa vieraillut Karin mielestä isoista harjoituksista syntyvää viestiä ei voi jättää vain komentajan päätettäväksi.

– En usko, että jos tämän tyyppiselle harjoitukselle tulee tarvetta, ettei se ehtisi myös presidentin linnan ja valtioneuvoston kautta.

Puolustusvoimien komentajan mahdollisuus itsenäisesti kutsua koolle enintään 25 000 reserviläistä on ollut lausuntokierroksella.
http://yle.fi/uutiset/puolustusvali...tukset_vaativat_poliittisen_paatoksen/8702603
 
Karille ei sitten ole avautunut se mahdollinen ajatus että tuota pikakutsuntaa käytettäisiin vain "kovapanosammunnan " uhatessa eikä mihinkään harjoitustoimintaa varten.
 
Kovin antaa Ervasti kanava-aikaa Mustajärvelle ja Karille... o_O

Ervasti on änkyrä, joka tykkää antaa näkyvyyttä änkyröille. Hänellä oli joskus ihan hauskoja poliittisia pakinoita Suomen Kuivalehdessä.

HUOM! Kirjoittanut kirjan NATO-lähentymisestä Jaakko Laakson kanssa. Siitä voi kukin arvella, mikä on sävy. Väärin sammutettu, olisi pitänyt istua aidalla oikein antaumuksella.

192344.jpg
 
Luulen että Riiheläisen tulkinta on oikea. Tilanne oli demareille liian herkullinen ohitettavaksi.



http://uusimaanpuolustus.blogspot.fi/

Konsensushakuisessa ja vaihtoehdottomassa ulkopoltiikassa on ongelmansa, mutta en hyväksy poliittisten irtopojojen hakua kun kansainvälinen tilanne on mitä on. Rinteen SDP on kylläkin niin linjaton puolue, että siltä on odotettavissa juuri tällaisia irtiottoja. Ja onhan meidän nykyinen hallitus aivan älyttömän helppo maali.

edit: lisätty linkki lähteeseen
Näinhän se sitten oli. Ei Rinnettä oikeastaan edes haittaa amerikkalaisten kanssa harjoittelu, mutta piti vain nostaa asiasta populistinen käninä kun media rakensi siitä kohun.



http://www.hs.fi/politiikka/a1456457516394

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä sotilaat ja puolustusministeriön virkamiehet eivät päätä Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta, vaan asia kuuluu eduskunnalle.

Siksi Rinteen mielestä oli aiheellista, että Sdp oli mukana nostamassa keskustelunaiheeksi Suomen taisteluharjoitukset Yhdysvaltain kanssa.

Eduskunta viime kädessä päättää Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan. Ilman muuta pitää harjoitella amerikkalaisten kanssa, mutta teknisiinkin harjoituksiin voi liittyä ulko- ja turvallisuuspolitiikan elementtejä. Maailmantilanne on muuttunut, nyt pitää olla tarkka, ettei lähetä vääriä signaaleja suuntaan tai toiseen”, Rinne sanoi perjantaina Studio Kulmapöydässä.


”Jos ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa muutetaan harjoitusten kautta, sen pitää olla poliittinen päätös eikä kenraalien päätös”, Rinne sanoo.

”Hallituksen ministereiltä tuli liian paljon erilaisia vastauksia siihen, miten tätä amerikkalaisharjoitusten tilannetta arvioitiin”, Rinne sanoo. ”Syntyi käsitys, että kokonaisuus ei ole hallinnassa.”

Rinteen mukaan kuva asiasta on nyt selventynyt presidentin todettua, että kevään harjoitus ei muuta Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa.

Suomeen on tulossa keväällä 6–8 yhdysvaltalaishävittäjää, jotka harjoittelevat Karjalan lennoston kanssa. Lisäksi maavoimien harjoitukseen osallistuu toukokuussa 20 panssaroitua Stryker-miehistönkuljetusajoneuvoa ja kesäkuussa Yhdysvallat järjestää Itämerellä vuosittaisen merellisen harjoituksen, joka toteutetaan osittain Suomessa.

Eduskunnan puolustuspoliitikot kiehahtivat, kun he joutuivat lukemaan mediasta kyseisistä harjoituksista. Keskustelu alkoi tällä viikolla laantua sen jälkeen, kun puolueiden puheenjohtajat kävivät tasavallan presidentin Sauli Niinistön luona Mäntyniemessä.

Eduskuntaa on jatkossa tarkoitus informoida huolellisemmin, ja myös ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa tavallisuudesta poikkeavia harjoituksia käydään läpi tarkemmin.

Rinteen mukaan erityisesti valtiovarainministeri Alexander Stubbilla (kok) on ollut lennokkaat ja epätäsmälliset ilmaukset sotaharjoitukseen liittyen. Stubb kuvasi ensin Yhdysvaltoja Suomen tärkeimmäksi kansainväliseksi kumppaniksi, myöhemmin hän on puhunut ”materiaalikumppanista”.

”Suomella on useita kumppaneita, eikä niitä ole järkeä arvottaa. Meillä on tärkeät suhteet myös Ruotsin kanssa ja pohjoismaiden kesken.”

Rinne on tyytyväinen siihen, että harjoituksesta käytiin julkinen keskustelu ja että presidentti selvensi asiaa puolueiden puheenjohtajille. Hänestä Mäntyniemessä käydyn keskustelun henki oli hyvä.

”Se oli rakentava, siellä oli erilaisia näkökulmia, ja minusta presidentti johti keskustelua hyvin kokoavasti. Minua on naurattanut lukiessani kommentteja, että presidentti pisti opposition ja hallituksen järjestykseen. Tilanteessa ei ollut mitään siihen vivahtavaakaan.”
 
Back
Top