jurppi
Ylipäällikkö
Sipilä ei laita puolustuksen kumppaneita järjestykseen
Tiistai 23.2.2016 klo 17.25
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei halua laittaa Puolustusvoimien tärkeimpiä kumppaneita järjestykseen.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kirjoitti maanantaina blogissaan, että Yhdysvallat on Puolustusvoimien tärkein kahdenvälinen kumppani.
Sipilä korostaa, että erityisesti Ruotsin kanssa Suomi haluaa syvempää puolustusyhteistyötä, mikä näkyy myös harjoitustoiminnassa.
Sipilän mukaan harjoitustoiminnassa Yhdysvaltojen kanssa ei pitäisi olla mitään yllättävää, sillä edellistenkin hallitusten ohjelmista löytyy transatlanttisen yhteistyön syventäminen.
- Yhdysvallat on tärkeä kumppani, koska se on asejärjestelmiemme tärkein toimittaja, Sipilä sanoo.
Myös Stubb kommentoi blogissaan, että kansainvälisen yhteistyön tiivistymisen ei pitäisi olla yllätys SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle, joka viime vuoden vaaleihin asti istui ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.
STT
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016022421164452_uu.shtml
Tämäkin on Sipilältä täydellisen typerää selittelyä. USA on Suomelle kaikkein tärkein yhteistyökumppani puolustus- ja turvallisuuspolitiikassa. Tästä ei ole kahta sanaa.
Siinä vaiheessa jos/kun maailman tilanteet alkavat kiristymään niin Putin kuuntelee vain USA:n johdon mielipiteitä Suomen osalta. Ja, jos Suomi pitää suhteensa kunnossa sekä USA:n että NATO:n suuntaan saamme ainakin poliittisen tuen jenkeiltä. Pelkästään sillä on suuri merkitys jo ennaltaehkäisevästi. Todennäköisesti se jopa estää Venäjäa aloittamasta sotilaallisia toimia Suomea kohtaan.
Tämä on sellainen tosiasia että Suomen täytyy kaikissa tilanteissa välttää asettumasta poliittisesti tai taloudellisesti Venäjän kumppaniksi. Tästä syystä myös Halosen, Lipposen, Tuomiojan (ja Heinäluoman, Rinteen, Väyrysen, Sipilän, Lehtomäen jne.) poliittinen toiminta on erittäin vaarallista leikkiä maamme itsenäisyyden ja koko suomalaisen yhtyeiskunnan kannalta.
Siitä voimme olla myös 100 %:in varmoja ettei Venäjän johto (olipa se Putin tai kuka tahansa) välitä millään tavoin Ruotsin mielipiteistä jos venäläisille avautuu mahdollisuus Suomen painostamiseen tai jopa sotilaalliseen toimintaan. Todennäköisesti Venäjä tulee myös estämään Suomen ja Ruotsin keskinäisen, heidän mielestään liian pitkälle menevän sotilaallisen yhteistyön. Esimerkiksi sotilaallisen liittoutumisen ja/tai yhteisten valmiusjärjestelmien ja sotilasyksiköiden rakentamisen.
Ja, vastaavasti Suomen ja USA:n väliseen yhteistyöhön Venäjällä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa. Jo, tällaisen yrittäminen aiheuttaisi todennäköisesti vastatoimia.