Hallitus sulki kansanedustajien suut
Tänään klo 07:05
Ulkoasiainvaliokunnan jäsenet eivät saa puhua Venäjän kanssa tehdystä rajasopimuksesta.
Antti Kaikkosen (kesk) johtaman eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet eivät saa paljastaa ulkopuolisille, mitä sisäministeri Petteri Orpo (kok) kertoi heille Venäjän kanssa tehdystä rajasopimuksesta. JENNI GÄSTGIVAR
Sisäministeri
Petteri Orpo (kok) kävi viime viikolla kertomassa eduskunnan ulkoasianvaliokunnalle Venäjän kanssa käydyistä rajasopimusneuvotteluista.
Orpon puheet jäävät kuitenkin vain valiokunnan jäsenten tietoon, sillä ministerin kuulemiselle on esitetty niin sanottu vaiteliaisuuspyyntö eli asiasta ei saa kertoa ulkopuolisille.
– En siis voi kommentoida asiaa. Tämä vaiteliaisuuspyyntö esitettiin hallituksen suunnasta, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) toteaa Iltalehdelle.
Sen tarkemmin hän ei voi hallituksen pyynnöstä ja sen syistä kertoa.
Salolainen pystyy kuitenkin kommentoimaan sopimuksen rajoittamista vain 180 päivän pituiseksi, koska siitä on kerrottu julkisuudessa.
– Toivottavasti tästä ei tule jatkuvaa neuvotteluprosessia, jota veivataan koko ajan.
Kysymykseen Venäjän mahdollisesta painostuksesta ja Suomen nöyrtymisestä Salolainen vastaa hieman ironisesti.
– Minusta tuosta ei ole kovin vaikea tehdä johtopäätöksiä, kun katsoo mitä on tapahtunut...
”Kokonaisuus tiedossa”
Pitkän linjan diplomaatti ja suurlähettiläs Alpo Rusihaluaisi, että myös ulkoministeri Timo Soini (ps) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) kävisivät avaamassa ulkoasiainvaliokunnalle, miten sopimus Venäjän kanssa syntyi.
– Olisi hyvä selvittää, painostetaanko Suomea kahdenvälisyyteen Venäjä-suhteissa, Rusi sanoo.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen(kesk) ei pidä tätä tarpeellisena.
– Valiokuntaa on informoitu neuvotteluista useamman kerran kevättalven aikana. Kokonaisuus on hyvin tiedossa.
Enempää ei Kaikkonenkaan voi asiaa kommentoida.
– Mutta mielestäni ratkaisu on niin hyvä kuin oli mahdollista saada.
Rusi puolestaan pitää sopimusta ”hyvin epämiellyttävänä”.
– Suomen on syytä pitää huoli, ettei meihin kohdistu mitään epäilyksiä, että murramme meille turvallisuuspoliittisesti tärkeää perusratkaisua.
”Helppo kohde”
Venäjä on perustellut Valko-Venäjän mukaanottoa rajasopimukseen maiden välisellä ”valtioliitolla” ja siten yhteisellä rajapolitiikalla. Tämä herättää Rusissa suurta ihmetystä.
– Onko Valko-Venäjältä kysytty tästä valtioliitosta? Ja onko Suomi nyt legitimoimassa jotain sellaista Venäjän ja Valko-Venäjän suhdetta, jota ei muualla ole vielä hyväksytty?
Myös europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) on samoilla linjoilla.
– Tämähän on mennyt täydellisesti Venäjän käsikirjoituksen mukaan. On todella kyseenalainen myönnytys, että on muodostettu tällainen kolmen maan passiunioni, johon kuuluu Venäjä, Valko-Venäjä ja Suomi, Hautala sanoo.
Hautala näkee sopimuksen Venäjän yrityksenä horjuttaa Euroopan unionin yhtenäisyyttä.
– Tämä on varmasti sarjassa yksi näitä Venäjän tarkoituksellisia yrityksiä hajottaa EU:ta. Suomi on aika helppo kohde ollut tässä kyllä.
”Huonoja selityksiä”
Hautalan mielestä Suomen ei olisi alun perinkään pitänyt suostua kahdenvälisiin neuvotteluihin.
– Suomi on luopunut siitä lähtökohdasta, että olemme EU-valtio, ja vapaan liikkuvuuden piiriin kuuluvat myös ETA-alueen kansalaiset. On menty rajaamaan oikeudettomasti unionin kansalaisten rajanylitysoikeutta.
Hänen mukaansa se, että EU- ja ETA-kansalaiset eivät juurikaan ole kyseisiä rajanylityspaikkoja käyttäneet, ei riitä selitykseksi.
– Nämä ovat hirveän huonoja selityksiä. Näiden ylityspaikkojen on oltava auki kaikille EU:n ja ETA-maiden kansalaisille poikkeuksetta.
Sanelu jatkunee
Hautalan mielestä kahdenvälisiin neuvotteluihin ei ole mitään järkeviä perusteluita.
– Kotimaisessa keskustelussa on tullut tavaksi hokea, että meillä on erityissuhde Venäjään ja meidän on saatava hoitaa sitä [suhdetta] kahdenvälisesti. Halutaan sopia kahdenvälisesti kaupasta Venäjän kanssa ja toivotaan, ettei olisi pakotteita.
– Toki keskustella saa, mutta on vaarallista ajatella, että suhteiden hoitaminen suoraan Moskovan kanssa olisi mikään ratkaisu, päinvastoin, siinä joutuu tilanteeseen, että mitä seuraavaksi.
Hautala ei uskokaan, että sopimus jää viimeiseksi laatuaan.
– Pelkään, että nyt on luotu pohja sille, että tällainen Venäjän sanelupolitiikka jatkuu.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin Moskovassa maaliskuussa. Presidentit keskustelivat muun muassa Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen liikenteen rajoittamisesta. KRILL KUDRYAVTSEV/AP
http://m.iltalehti.fi/uutiset/2016041321408441_uu.shtml
TOMMI PARKKONEN
[email protected]
TIIA-MARIA TAPONEN
[email protected]