Timo Soini: Palautussopimuksissa ongelmia – ”Miten sen nyt sanoisi poliittisesti korrektisti”
Jaa artikkeli:
Linda Pelkonen
Luotu:
14.4.2016 12:19
- Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
Ulkoministeri Timo Soini (ps.) oli Politiikan toimittjat ry:n vieraana Helsingissä aamulla.
KOTIMAA
|
PALAUTUSSOPIMUS
Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on huolissaan paperittomien ihmisten määrän lisääntymisestä Suomessa ja Euroopassa.
–On aivan selvää, että Euroopassa on hukassa jo kymmeniä tuhansia, jos ei satoja tuhansia ihmisiä, joista ei tiedetä keitä he ovat tai missä he ovat. On suuri vaara, että ne jotka eivät saa turvapaikkaa, jäävät paperittomiksi, Soini sanoi Politiikan toimittajat ry:n aamiaistilaisuudessa.
Suomi
neuvottelee palautussopimusta Irakin ja Afganistanin kanssa. Jos palautussopimus saadaan, Suomi voisi tehdä pakkopalautuksia niille irakilaisille ja afganistanilaisille, jotka saavat kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukselleen. Ruotsi teki palautussopimuksen Irakin kanssa vuonna 2008.
–Me neuvotellaan tällä hetkellä sekä Afganistanin että Irakin kanssa näistä palautussopimuksista. Ruotsilla on se, ja he ovat saaneet palautettua pakolla 20. Nyt Suomesta on vapaaehtoisesti palannut Irakiin viisi lentokoneellista, Soini vastasi Uuden Suomen kysymykseen sopimuksen neuvottelutilanteesta.
–Tämä ei ole niin yksinkertainen asia. Tässä jos jossain olisi järkevää, jos EU-mailla olisi palautussopimustilanne samalla tasolla, hän lisäsi.
Soini muistutti palautussopimusten ongelmista ja esimerkiksi Italian ja Pakistanin välisen sopimuksen toimimattomuudesta.
–Tässä on sellaisiakin ongelmia, esimerkiksi Italiasta lähti aikoinaan Pakistaniin lentokoneellinen palautettavia. Nehän kävi siellä Pakistanissa ja pakistanilaiset sanoi, että ei päästetä maahan, vaikka oli sopimus. Se porukka tuli takaisin. Eli tämä on aikamoista – miten sen nyt sanoisi poliittisesti korrektisti – monennäköistä pelitilannetta tämä mahdollistaa.
Soini kertoi kannattavansa
vapaaehtoisia palautuksia.
–Niistäkin tulee kustannuksia, mutta kuitenkin se on parempi kuin joku muu, hän sanoi.
Soini kertoi
lokakuussa, että ehdotus palautussopimuksesta lähetettiin Irakiin syyskuun puolivälissä.
Mitä teette nyt palautussopimusten hyväksi? Sen neuvottelu on teidän vastuullanne.
–Tottakai jatkuvasti ollaan tekemisissä ja yritetään neuvotella sen puolesta, että saataisiin ne aikaan. Kyllä sekin päivä varmaan tulee, Soini vastasi.
Soinin mukaan palautussopimusneuvottelut ovat Suomelle ”neuvotteluvalttina” muissa asioissa kyseisiin maihin nähden.
–Sanomme, että jos haluatte meiltä etua ja apua, niin pitää olla kahden suuntainen liikenne, mutta tällä hetkellä ylivoimaisesti parhaiten sopii vapaaehtoiset palautukset. Ne toimivat tällä hetkellä paljon paremmin, Soini sanoi.
–En sellaista sopimusta kaipaa kuten Italiassa, että jos on sopimus ja lentokoneellinen lähtee, eikä se pääse maahan, niin tullaan takaisin. Kyllä sen pitää myös merkitä, että se sopimus toimii käytännössä eikä vain paperilla.
Soini muistutti viime eduskuntakauden lopulla kaatuneesta aloitteesta, jonka mukaan myös paperittomille ihmisille tarjottaisiin laajoja terveyspalveluita.
–Suomessa hoidetaan akuutit tapaukset aina. Jos nainen synnyttää tai joku muu hengenvaara tulee, joku saa vaikka kohtauksen, niin kyllä se hoidetaan. Mutta sellaista yleistä polkua ei ole avattu. Eikä mielestäni ole tarpeen avatakaan. Tämä on tietysti vaikea asia, eikä kenenkään sydän voi olla kylmä sille, että ihmiskohtaloita on monenlaisia, Soini sanoi.
–Ei myöskään voida toimia niin, että toimitaan niiden asettamilla pelisäännöillä, jotka käyttävät ihmissalakuljetuksia, jotka maksavat itsensä tänne ja sitten sanovat, että riippumatta siitä, täytänkö kriteerejä vai en, jään tänne ja mun pitää saada kaikki, hän totesi.
Paperiton saa tällä hetkellä siis hoitoa vain hätätapauksessa, mutta esimerkiksi raskaana oleva nainen ei saa hoitoa raskauden aikana ennen synnytystä, jos hänellä ei ole oleskelulupaa Suomessa.
Nyt Suomessa paperittomien terveydenhuoltoa hoitaa Paperittomien klinikka, jonka suunnittelussa mukana ollut lääkäri Pekka Tuomola kertoi Uudelle Suomelle
lokakuussa, että klinikka on jo nyt äärirajoilla.
– Me olemme sillä lailla aika äärirajoilla, että tällä hetkellä vielä pystytään [hoitamaan tarvittavat potilaat], mutta jos tämä lisääntyy kovasti niin kyllähän siinä sitten tulee ongelmia, Tuomola sanoi.
Tuomola arvioi, että kun turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut, kasvaa myös niiden määrä, jotka eivät lähde maasta saadessaan kielteisen turvapaikkapäätöksen, vaan jäävät Suomeen paperittomiksi.
LUE LISÄÄ AIHEESTA: Turvapaikanhakijat: Tämä pinkka laskuja vain kasvaa – ”Eihän niitä kukaan maksa”