Soini vaikenee hallintarekisterilaista, takki kääntymässä? Alleviivasin huvittavimman kohdan uutisesta.
Mitä kohutulle hallintarekisterille on tapahtumassa? Hankkeen kaatamisella ylpeillyt Soini vaikenee nyt
Hallituspuolueiden puheenjohtajien pitäisi tehdä linjaus siitä, hyväksytäänkö eduskunnan käsittelyssä oleva osakeomistusten piilottamista edelleen helpottava lakiesitys. Viime vuoden lopulla silloinen esitys kaatui ison metelin saattelemana perussuomalaisten vastustukseen. Nyt Timo Soinilta on vaikea saada vastausta edes siihen, kommentoiko hän asiaa vai ei.
Eduskunnan pitäisi syksyn aikana hyväksyä lakimuutos, jossa omistusten hallintarekisteröinnin kohtalo ratkaistaan. Nyt käsiteltävänä oleva esitys ei valtiovarainministeriön mukaan esitä hallintarekisteröinnin laajentamista nykyisestä.
Hallintarekisteröinti tarkoittaa sitä, että yrityksen osakkeenomistajan nimi ei tule julkiseksi, vaan julkisiin omistajaluetteloihin kirjataan vain osakkeita säilyttävä taho, esimerkiksi pankki. Tämän säilyttäjätahon ylläpitämässä salaisessa “hallintarekisterissä” sen sijaan säilytetään tieto siitä, kuka osakkeet tosiasiassa omistaa. Nykyään omistusten hallintarekisteröinti on Suomessa sallittua ainoastaan ulkomaisille sijoittajille.
Valtiovarainministeriön väite siitä, että uusi lakiesitys ei laajenna omistusten hallintarekisteröintimahdollisuuksia, ei pidä täysin paikkaansa. Se nimittäin sallisi suomalaistenkin omistaa suomalaisia yhtiöitä hallintarekisterin suojissa, mikäli omistettava yhtiö on valinnut ulkomaisen arvopaperikeskuksen. Arvopaperikeskukset ovat yhtiöitä, jotka pitävät kirjaa sijoittajien sähköisistä omistuksista, eli arvo-osuuksista, jotka ovat korvanneet menneiden vuosikymmenten arvopaperit kuten paperiset osake- ja velkakirjat.
Lakiesitys koskee pörssiyhtiöiden lisäksi myös pörssissä listaamattomia yhtiöitä, jotka ovat mukana arvopaperikeskusten ylläpitämässä arvo-osuusjärjestelmässä. Suomessa arvopaperikeskuksena toimivan Euroclear Finlandin järjestelmässä näitä listaamattomia yhtiöitä on satakunta kappaletta – muun muassa sukuyhtiö Paulig sekä
Nuorisosäätiö-uutisista tutuksi tullut Huhtanen Capital.
Listaamattomat yhtiöt saattaisivat tarttua tilaisuuteen
Pörssiyhtiölle kotimaisen arvopaperikeskuksen vaihtaminen ulkomaiseen on omistajien suuren määrän vuoksi melkoinen urakka. Monet listaamattomat yhtiöt sen sijaan saattaisivat tarttua tilaisuuteen. Lakiesityksen mukaan näyttäisi olevan mahdollista, että jatkossa niiden osakeluetteloista ei tämän jälkeen enää välttämättä selviäisi todellisia omistajia, vaan hallintarekisterin ylläpitäjän nimi riittäisi.
– Jos se esitys menee tuollaisenaan läpi, niin kyllähän se on vesitetty sillä tavalla, että suomalaiset voivat ulkomailla hallintarekisteröidä omistuksiaan. Se on vesitys, sanoo talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.).
Turusen johtaman talousvaliokunnan pitäisi käsitellä lakiesitys pikapuoliin. Turunen on useaan otteeseen sanonut, ettei hän pidä esitystä hyvänä.
– Se murentaa sen erivapauden, minkä Suomi on EU:n kanssa neuvotellut, että me voimme pitää kiinni omistajatietojen julkisuudesta, hän sanoo.
Kun hallintarekisteröinnin laajentamista ajanut Alexander Stubb joutui keväällä väistymään kokoomuksen puheenjohtajan sekä valtiovarainministerin paikalta, kyseli Turunen julkisuudessa Petteri Orpon kantaa edeltäjänsä lakiesitykseen. Tuolloin ilmeisesti sovittiin, että asia ratkaistaan hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken. Linjausta ei ole kuulunut.
– Sipilän, Orpon ja Soinin pitäisi asia ratkaista. Minäkään en ole kuullut, millaista linjausta sieltä on tulossa. Kyllä se varmaan parin viikon sisään tulee, koska tämä lakiesitys on pelkkää hallintarekisteriä isompi kokonaisuus ja sen käsittelyn pitää kyllä nyt syksyllä jatkua, sanoo Turunen.
Käytännössä Soinin kanta asiaan ratkaisee paljon. Juuri hän otti loppuvuodesta perussuomalaisille kunnian siitä, että Stubb joutui perääntymään esityksensä kanssa.
– Hallintarekisteriä ei viedä eteenpäin. Päätös on oikea ja vastaa perussuomalaisten linjaa. Tämä on ollut johdonmukainen kantamme jo viime eduskuntakaudella, Soini kirjoitti blogissaan viime joulukuussa. Myös kesäkokouksessaan perussuomalaiset listasivat yhdeksi hallitussaavutuksistaan sen, että hallintarekisteriä ei tule.
Haastattelusta kieltäytyminen kesti lähes viikon
Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ei kuitenkaan halunnut antaa Ylelle haastattelua aiheesta. Olisimme halunneet tietää, miten Soini suhtautuu nykyiseen muokattuun lakiesitykseen. Asian hankaluutta kuvannee se, että haastattelusta kieltäytyminen oli poikkeuksellisen pitkä prosessi.
Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo sanoi viime viikon maanantaina, että puhelinhaastattelu ei onnistu ja lupasi yrittää saada Soinin vastaukset tiistaina sähköpostitse. Soinilta kysyttiin:
Tiistaina Soinin avustaja vastasi, että vastaaminen kuuluu Petteri Orpolle. Seuraavaksi hän myönsi, että Orpo ei sittenkään ole oikea henkilö kommentoimaan perussuomalaisten linjaa.
1) Onko nykymuotoinen esitys hallintarekisterin laajentamista koskien ministeri Soinin mielestä hyväksyttävissä?
2) Hyväksyykö ministeri Soini hallituksen esityksen mukaisen mahdollisuuden tarjota suomalaissijoittajille mahdollisuutta hallintarekisteröidä omistuksen suomalaisessa listatussa ja listaamattomassa yhtiössä, jos yhtiön osakkeet on laskettu liikkeelle ulkomaisessa arvopaperikeskuksessa?
3) Milloin hallituspuolueiden puheenjohtajien on tarkoitus tehdä asiasta linjaus?
Tiistaina Taivassalo vastasi, että vastaaminen kuuluu Petteri Orpolle. Seuraavaksi hän myönsi, että Orpo ei sittenkään ole oikea henkilö kommentoimaan perussuomalaisten linjaa, mutta asian käsittelyvaihetta Orpo voisi kommentoida. Soinin vastauksia ei silti saatu.
– Ulkoministeri Soinilla ei ole tänään Norjan valtiovierailun vuoksi aikaa vastata kysymyksiisi, kirjoitti Taivassalo viime viikon tiistaina.
Viime viikon keskiviikkona Taivassalo jätti vastaamatta kysymykseen, milloin vastaukset voisi saada. Samana päivänä ei ainakaan.
– Ei valitettavasti onnistu tänäänkään. Ministeri koko päivän Tanskassa virkamatkalla, kirjoitti Taivassalo.
Lopulta viime viikon perjantaina Taivassalo kertoi, että kommenttia ei anneta.
– Vastauksia ei ole nyt mahdollista saada. Asia on keskeneräinen, Taivassalo kirjoitti.
Myöskään valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei antanut Ylelle kommenttia aiheesta.
http://yle.fi/uutiset/mita_kohutull...amisella_ylpeillyt_soini_vaikenee_nyt/9160676