Halla-aho jakaa kokoomusta – Petteri Orpon sanat kertovat paljon
Monet kokoomuksen kansanedustajat vastustavat hallitusyhteistyön jatkamista perussuomalaisten kanssa siinä tapauksessa, että Jussi Halla-aho syrjäyttää Timo Soinin puolueen puheenjohtajana ja pyrkii hänen tilalleen ministeriksi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja valitaan Jyväskylässä pidettävässä puoluekokouksessa 10.-11. kesäkuuta. Halla-aho on ilmoittanut haastavansa Soinin ”hyvin todennäköisesti.” Lännen median viime viikolla tekemässä kyselyssä 55 prosenttia perussuomalaisten vaikuttajista kannattaa Soinin jatkokautta, 45 prosenttia vaihtaisi Halla-ahon hänen tilalleen.
Muita puheenjohtajaehdokkaita ei ole tiedossa. Halla-aho edustaa perussuomalaisissa niin sanottua nuivaa linjaa, jonka kannattajat haluaisivat muun muassa tiukennuksia hallituksen nykyiseen ulkomaalaispolitiikkaan ja maahanmuuttolinjauksiin. Halla-aho vastustaa myös Suomen EU-jäsenyyttä, joka ei hänen mukaansa enää palvele Suomen kansallista etua.
Talouselämä ja Uusi Suomi tiedustelivat kokoomuksen kansanedustajien kantaa yhteistyöhön Halla-ahon johtaman perussuomalaisten puolueen kanssa. Kysyimme erikseen myös sitä, voisiko Halla-aho syrjäyttää ulkoministeri Soinin hallituksessa.
Kyselyyn vastasi 23 kokoomuksen 39:stä edustajasta. Heidän julkiset kommenttinsa ovat selvästi varovaisempia kuin monet anonyymisti ja yksityisesti esitetyt mielipiteet, joissa Halla-aho torjutaan hyvinkin jyrkästi.
Osa kokoomuslaisista suhtautuu kuitenkin Halla-ahoon neutraalisti tai jopa myönteisesti, joten päätös hallitusyhteistyön jatkamisesta tai lopettamisesta tuskin syntyy eduskuntaryhmässä ilman keskustelua. Melkein kaikki vastanneet muistuttavat kuitenkin, että perussuomalaisten on pidettävä kiinni hallitusohjelmasta.
Käytännössä se tarkoittaa, ettei perussuomalaisten puheenjohtajavaihdos voi vaikuttaa hallituksen politiikkaan, vaan ministeri Halla-ahon olisi jatkettava Soinin hyväksymällä linjalla.
Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen tiivistää monien kannan:
– Hallituksen toimintakyky ei riipu nimistä vaan siitä pystyvätkö perussuomalaiset sitoutumaan hallitusohjelmaan ja yhdessä sovittuun linjaan.
"Ei neuvotteluja"
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastaa, ettei hän halua puuttua muiden puolueiden henkilövalintoihin, ja ettei perussuomalaisilla vielä ole käynnissä puheenjohtajakilpailua. Hän kuitenkin lisää, että "Jos hallituspuolueen puheenjohtaja vaihtuu, on luonnollista, että asiaa arvioidaan sen jälkeen. Kokoomus ei voi tietenkään olla mukana arvojensa vastaisessa kokoonpanossa".
Kokoomusveteraani Ben Zyskowicz sanoo myös, ettei halua spekuloida muiden puolueiden henkilövalinnoilla. Hän kuitenkin jättää auki mahdollisuuden, että tilanne voi muuttua, jos Soini vaihtuu Halla-ahoon.
– Eri asia on, että kukin joutuu tekemään omia uusia päätöksiään, jos syntyy uusia tilanteita.
Edustaja Outi Mäkelä painottaa erikseen, että hallituspuolueet ovat sitoutuneet "selkeisiin linjauksiin" maahanmuutto- ja EU-politiikasta.
– Käsittääkseni ei ole mitään syytä miksi hallitus lähtisi näistä neuvottelemaan kesken kauden. Henkilö- tai persoonakysymykseksi tämä tuskin kulminoituu.
"Tuskin ulkoministeriksi"
Jyrkemmin asiaan suhtautuu muun muassa Saara-Sofia Sirén.
– Henkilökohtainen näkemykseni on, että vaikealta tuntuisi jatkaa samassa hallituksessa (Halla-ahon kanssa).
Samoilla linjoilla on Eero Suutari , joka tosin ei usko Halla-ahon mahdollisuuksiin päästä puheenjohtajaksi puolueessaan.
– Jos kuitenkin niin käy (että hänet valitaan), niin kaikki riippuu hallitusohjelmasta. Kokoomus ei halua sitä muuttaa, joten uusien ministerien on toteutettava nykyistä ohjelmaa. Ulkoministeriksi tuskin Halla-ahoa kokoomus hyväksyy.
Epäröivien joukkoon kuuluu myös Harri Jaskari.
– Jos Halla-aho noudattaa hallitusohjelmaa, voidaan olla samassa hallituksessa. Jos hän alkaa vetämään jotain ihan toista linjaa, meidän on käsiteltävä, hyväksymmekö sen. Monella voi tehdä tiukkaa, Jaskari sanoo.
"Ei riipu henkilöistä"
Osa vastanneista ei kuitenkaan torju ajatusta ulkoministeri Halla-ahosta suoralta kädeltä. "En sulkisi tässä vaiheessa mitään ulos. Hallitusyhteistyötä tämän hallituksen osalta määrää hallitusohjelma", Elina Lepomäki kommentoi.
Timo Heinonen on samoilla linjoilla: "Kyllä, nykyisellä hallitusohjelmalla voi (jatkaa)”.
– Hallituksessa mukanaolo on kiinni toteutettavan politiikan sisällöstä ei henkilöstä tai henkilöistä, Sanna Lauslahti sanoo.
Halla-aho itse on samaa mieltä.
– Kokoomus päättää omista tekemisistään ja perussuomalaiset omistaan. Perussuomalaiset päättävät myös omasta puheenjohtajastaan, hän viestii.