Antti Kaikkonen: Brittijohtoinen sotilasyhteistyö läpivalaistava
ARNO RYDMAN
Puolustusvaliokunnan jäsen Antti Kaikkonen haluaa tietää tarkasti, mitä brittijohtoinen JEF-sotilasyhteistyö käytännössä tarkoittaa.
-
Antti Kaikkonen.
(Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)
Suomen mahdollinen osallistuminen Britannian johtamaan sotilaalliseen yhteistyöhön voisi olla Suomen harjoittaman ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjan mukaista, arvioi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.
– Kyllä se saattaisi Suomen toimintalinjaan sopia. Haluan kuitenkin, että asia läpivalaistaan huolella eduskunnan puolustusvaliokunnassa ja ulkoasiainvaliokunnassa, ennen kuin asiaan otetaan lopullista kantaa, Kaikkonen sanoo
Verkkouutisille.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) totesi sunnuntaina, että Suomi ja Ruotsi näyttävät liittyvän brittijohtoiseen sotilasyhteistyöhön JEF:ään (Joint Expeditionary Force).
Kaikkonen on samoilla linjoilla tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa. Presidentti Niinistö totesi maanantaina, että asia pitää selvittää perusteellisesti ennen päätösten tekemistä.
– Tällaiset ratkaisut voidaan tehdä vasta perusteellisen harkinnan jälkeen. Meidän on tarkasti tiedettävä, mitä kaikkea JEF-yhteistyö käytännössä tarkoittaa, Kaikkonen toteaa.
JEF on Britannian johtama monikansallinen joukkokokonaisuus, jonka tarkoituksena on kehittää nopean toimintavalmiuden sotilaallista suorituskykyä. Joukot hoitavat lähinnä kriisinhallintaa. JEF:ään kuuluu Britannian lisäksi tällä hetkellä Tanska, Norja, Latvia, Liettua, Viro ja Hollanti.
Suomi ja Ruotsi pohtivat kansallisesti ja koordinoidusti Britannian tarjousta osallistua Britannian johtamaan JEF-sotilasyhteistyöhön (Joint Expeditionary Force).
Kaikkonen katsoo, että JEF-yhteistyö parantaisi myös kansallista puolustusta.
– Yleisesti ottaen voi sanoa, että kansainvälinen harjoittelu aina parantaa myös kansallista puolustusta. Tämäkin on arvioitavissa paremmin vasta, kun asia on huolella käsitelty valiokunnissa.
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.)
kertoiVerkkouutisille pitävänsä erittäin tärkeänä, että Iso-Britannia pidetään mukana Pohjois-Euroopan turvallisuusjärjestelyissä.
Kanerva muistutti, että Britannian poistuminen EU:sta vei mennessään 25–30 prosenttia EU:n sotilasvoimasta.
Kanervan mukaan Suomen ja Ruotsin mahdollinen liittyminen JEF-sotilasyhteistyöhön edistäisi myös maiden keskinäistä puolustusyhteistyötä.