Ilkka Kanerva paheksuu Ilkka Kanervan keksimää nimeä "suursotaharjoitus".
Kanervan mukaan puolustusharjoitus olisi suursotaharjoitusta osuvampi nimitys Suomen suunnittelemalle harjoitukselle, johon voisi Niinistön mukaan osallistua noin 20 000 sotilasta Suomesta, Pohjoismaista, Baltian maista, Yhdysvalloista ja Saksasta.
Iltalehden artikkeli:
---
Puolustusvaliokunta antoi nuhteet sooloilusta syytetylle Jussi Niinistölle: ”Ei osoittanut hyvää harkintaa”
Tänään klo 14:30
Suuresta sotaharjoituksesta ohi tasavallan presidentin puhunut puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) sai nuhteet eduskunnan puolustusvaliokunnalta.
Sotaharjoituspuheillaan vilkasta keskustelua herättänyt puolustusministeri Jussi Niinistö saapui tiistaina eduskunnan puolustusvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan kuultavaksi.Puolustusvaliokunta käsitteli asiaa noin tunnin verran.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja
Ilkka Kanerva (kok) asetteli sanansa varovasti kokouksen jälkeen. Kun Kanervalta kysyttiin, onko Suomi suunnittelemassa Ruotsissa järjestetyn Auroran kaltaista suursotaharjoitusta, oli vastaus tuttua Kanervaa.
- Aurora voi olla siellä puolustusministeriön suunnassa ajatuksellinen malli, mutta lapsen nimi saattaa olla hiukan uudelleen arvioitavana.Mielikuva suursotaharjoituksesta on epäilemättä liian dramaattinen, Kanerva muotoilee.
Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) on puolustusvaliokunnan puheenjohtaja.PEKKA LASSILA
Kanervan mukaan puolustusharjoitus olisi suursotaharjoitusta osuvampi nimitys Suomen suunnittelemalle harjoitukselle, johon voisi Niinistön mukaan osallistua noin 20 000 sotilasta Suomesta, Pohjoismaista, Baltian maista, Yhdysvalloista ja Saksasta.
Kanervan mukaan asiassa ei ole "mitään uutta auringon alla". Sen Kanerva tosin myönsi, että "aika monet" ovat kokeneet, että asiaa olisi ollut hyvä punnita eri kokoonpanoissa.
- Kieltämättä tämä ryöpsähti vähän silmille yhdelle sun toiselle.Mutta ei tämä valtakuntaa mihinkään horjuta. Ei tässä sellaisia aineksia ole. Luulen, että tässä on aallokko rauhoittumassa, eikä tämä ole jatkuakseen kovin merkillisenä, dramaattisena asiana.
Kari: "Ei osoittanut hyvää harkintaa"
Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja
Mika Kari (sd) oli hallituspuoluetta edustavaa Kanervaa suorapuheisempi.
- Harjoitustoimintaa toki tarvitaan, mutta puolustusministerin avaus ilman, että puolustusvoimien ylipäällikkö, presidentti, tästä avauksesta tiesi, niin se herätti keskustelua, Kari sanoi puolustusvaliokunnan kokouksen jälkeen.
Kansanedustaja Mika Kari (sd) on puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja.KIMMO BRANDT/COMPIC
Kari muistutti presidentti
Sauli Niinistön linjanneen kaksi vuotta sitten Suomen harjoitusjärjestelmää kahdeksan kriteerin kautta. Näihin kriteereihin sisältyvät asiat selvitetään presidentillä vahvistetussa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa (tp-utva).
- Tällaista järjestelmää, jossa ministeri itse päättää ilmoitusmenettelyssä siitä, missä vaiheessa tiedotetaan harjoituksista, sellaista järjestelmää meillä ei ole Suomessa tähän päivään mennessä ollut. Maanpuolustukseen liittyvät harjoitukset sovitaan tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen johdon kanssa.
Sooloiliko puolustusministeri Jussi Niinistö?
- No, tätä voi kutsua jokainen vähän omalla nimellään. Ainakin otti tiukan etunojan tässä asiassa.
Kari ei lähtenyt arvioimaan sitä, ylittikö Niinistö puheillaan ja ulostuloillaan valtuutensa ministerinä.
- Ainakaan hän ei osoittanut hyvää harkintaa.
Niinistö: "Olen informoinut, en kutsunut"
Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan puolustusvaliokunta antoi hänelle sekä kehuja että kritiikkiä. Niinistön mukaan julkisuudessa on ollut väärää tietoa siitä, millainen harjoitus Suomella on suunnitteilla.
- Meillä tällaisia pääsotaharjoituksia järjestetään noin kahden vuoden välein. Viimeksi tällainen suurempi (harjoitus) oli vuonna 2009 nimellä Maanvyöry. Silloin siihen osallistui muistaakseni 18 000 sotilasta. 1970- ja 1980-luvulla oli tällaisia 30 000-40 000 miehen sotaharjoituksia. Sotilaat kaipaavat tällaista suurempaa kokoonpanoa, että osaavat tarvittaessa sitten johtaa, Niinistö sanoo.
Ylen mukaan Niinistö olisi kutsunut Yhdysvallat Suomessa järjestettävään suursotaharjoitukseen ennen kuin siitä on tehty virallista päätöstä. Niinistö on asiasta eri mieltä.
- En tiedä, mistä Yle aina näitä sanoja keksii. Yle keksi sanan suursotaharjoitus ja sanan kutsun, mistä ei tässä suhteessa ole ollut kyse, Niinistö sanoo.
- Olen informoinut eri maita ja eri maiden puolustusministereitä mahdollisuudesta järjestää Suomessa monikansallinen sotaharjoitus.Olen informoinut, mitään virallisia kutsuja ei ole lähetetty.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kävi tiistaina eduskunnan puolustusvaliokunnan kuultavana. JARNO KUUSINEN/AOP
Niinistön mukaan joulukuun tp-utva linjaa ensi vuoden kansainvälisestä harjoitustoiminnasta ja tiedottaa asiasta aikanaan.
- Ennakkotietojen mukaan uutena olisi ilmavoimien osallistuminen Red Flag -harjoitukseen Yhdysvalloissa, joka on ilmeisesti maailman suurin lentosotaharjoitus. Se on ilmavoimien pitkään suunnittelema ja kaipaama harjoitus
Keskustelua herättänyt pääsotaharjoitus olisi Niinistön mukaan samantyyppinen harjoitus kuin Ruotsin Aurora-harjoitus viime syyskuussa. Sen olisi tarkoitus olla monikansallinen, kaikki puolustushaarat käsittävä niin sanottu joint-harjoitus.
- Siihen voisi osallistua esimerkiksi kymmenisen tuhatta varusmiestä, mikä on yleensä loppusotakokoonpano varusmiesikäluokalla sekä joitain tuhansia reserviläisiä, Niinistö sanoo.
Suomalaisten sotilaiden lisäksi harjoitukseen osallistuisi joukkoja Suomen kumppanimaista, Pohjoismaista, Baltian maista, Yhdysvalloista ja Saksasta.
- Silloin oltaisiin jossain 20 000 sotilaan kokoonpanossa, joka olisi kelpo harjoituskokoonpano, Niinistö sanoo.
MARKO-OSKARI LEHTONEN
[email protected]