Suomessa on paljon aloja, joilla voi -lyhyelläkin koulutuksella- ja vajaalla kielitaidolla työskennellä mamu. Liikenne, hoito- ja hoiva-ala, ravintolabisnes, matkailu, siivous-kunnossapito-huolto-...lista on pitkä. Laatu on väistyvä kriteeri monessa kohtaa, vaikkette sitä varmaan uskokaan.
Niin kappas vaan, Suomessa on jälleen kerran tultu jälkijunassa, eikä tämä työvoiman globalisaatio ole mikään poikkeus. Suomessa ollaan vielä samassa vaiheessa kun jossain Ranskassa tai Yhdysvalloissa joskus 90-luvulla. Keskiluokka vielä luulee olevansa voittajia tässä pelissä ja toiveissa siintävät halvat palvelut ja kaikki muu ihanuus mistä on päästy lomamatkoilla nauttimaan halvan hintatason maissa.
Ikävä kyllä esimerkiksi Hyysärissä viime aikoina käyty keskustelu kertoo, että keskiluokkakaan ei tule jäämään globalisaation ulkopuolelle. Esimerkiksi Suomen paljon puhuttu koodari pula on vain pulaa edullisista koodareista. Elinkeinoelämän edustaja totesi ongelmasta, että palkkoja ei olla nostamassa, mutta koodareiden halpatuonti maahamme (käytännössä alle 3000 egeä kuussa palkkaluokka) pitäisi mahdollistaa nopeasti. Jännää kuinka toimittajat on vitun analyyttisiä ja tulevaisuus orientoituneita, mutta keskiluokan kohtalo Suomessa ja maailmalla ei näytä kiinnostavan ketään? Ei se ole mikään virtahepo olohuoneessa, vaan paremminkin mammutti.
Noista ylläkuvatuista aiheista et tule löytämään minkäänlaista keskustelua valtamediasta (eli vallanpitäjien mediasta). Eli jälleen kerran ei varsinaisesti valehdella, mutta Suomea ollaan viemässä sammutetuin lyhdyin kohti todellisuutta, joka on jo totta muissa maissa. Siitä pitäisi kirjoittaa, mutta se ei sovi agendaan. Suomalainen tradenomi unelmoi, että jo ihan kohta hän pystyy tekemään työnsä etenä nurmijärveltä. Oikein kuola valuu suusta, kun oman elämänsä menestyjä kuvittelee kuinka neekeri, aasialainen ja arabi kantaa kotiovelle halpaa ruokaa, elektroniikkaa ja ehkä halvan kertakäyttöisen ihmissuhteenkin? Kukaan vaan ei kerro tradenomille, että jos työn voi tehdä englanniksi ja etänä, niin sen tekee intialainen tai vietnamilainen paljon halvemmalla. Todennäköistä myös on, että jos sinun läsnäolosi ei pakollista toimistolla, niin sen työn tekee kehittynyt algoritmi 5-20 vuoden sisään.
Yhdysvalloissa FAA on jo todennut, että erääseenkin lento-onnettomuuteen vaikutti lentäjien keskustelu huonoista palkoista ja pätkätöistä. Yhä useampi juristi tekee töitä ilmastoimattomassa avokonttorissa kellarissa.