jos teot näyttävät hyvältä riittävän pitkään, bonus lukitaan. Sen jälkeen se on ihan sama mitä käy. Ei näiden firmojen johtajille makseta tarpeeksi pitkäaikaisesta ja suunnitelmallisesta bisneksestä, jossa Uniperin kaltainen sekoilu olisi kosahtanut ekaan riskianalyysiin. Hyviä keikkahommia opportunisteille, kun tärkein omistaja (valtio) koostuu ryhmästä puuhastelijoita, jotka on valittu poliittisilla taustoilla ja joiden toimintaa ohjaa ideologia.
Kyllähän Uniperin kauppaa 2016-2018 välillä olivat varmasti valmistelemassa Fortumin hallituksen pj Baldauf ja toimitusjohtaja Lundmark. Molemmat entisiä Nokialaisia ja Baldaufkin tunnustettu ja palkittu Eurooppalainen johtaja. Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna maan terävintä kärkeä loistavalla urahistorialla.
Vaikeaa tuohon on tulojen takia kenenkään poliitikon (omistajaohjaus) vastaan perustella kun tuollaiset laittaa bisneksen vetämään.
Kun Fortum teki päätöksen lähteä valtaamaan Uniperia, vastasi omistajaohjauksesta ministeri
Mika Lintilä ja muistetaan että pääministerinä oli
Juha Sipilä, molemmat Keskustapuolueen poliitikkoja.
Vielä vuonna 2021 suurin osa Fortumin tuloksesta tuli nimenomaan Uniper yhtiöistä. Tällä perusteella Baldaufin ja Lundmarkin johtaminen 2018 päätöksentekoon näyttää onnistuneelta.
Kyllä tässä nyt on suomalaisille käynyt niin, että jatkuvat tulot olivat näköpiirissä kun Uniper-kauppa tehtiin, eikä kukaan ilmeisesti osannut arvioida riskejä.
Saksalaisethan eivät edes halunneet Fortumia Uniperin omistajaksi. Taipuivat vasta väännön jälkeen mutta silti haukkuivat yritysvaltaajaksi. Tavallaan ymmärrän saksalaista, kun se nyt sanoo että niittäkää nyt sitten sitä mitä niin kovasti halusitte.
Jälkikäteen arvioiden ministerien Lintilä ja Sipilä olisi 2018 pitänyt viheltää laajentumishanke poikki ja pakottaa Fortum pysymään Pohjoismaisissa ratkaisuissa.
Niin eivät tehneet ja siitä nyt maksetaan. Tämähän ei lopu nyt tehtyyn ratkaisuun.
.