Olen tässä seurannut keskustelua mutta
aika vähän on huomioitu Sipilän hallituksen saamattomuus Suomen virkamieskunnan ja niiden organisaatioiden purkuun Suomen talouden tervehdystoimissa...?
Itse asiassa ovat juuri perustamassa uuden virkamiesorganisaation pakolaisia reksiteröimään ja valvomaan..?
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/115264-nyt-tuli-paatos-suomi-perustaa-suuren-vastaanottoyksikon
Ainakaan keskustapuolueella ei ole tarkoitustakaan purkaa todellisia byrokratian pesäkkeitä..
Nimittäin meillä on edelleenkin reilut 300 kuntaa. Kepun johdolla aiotaan toteuttaa ns. SOTE uudistus siten ettei kuntien määrää juurikaan tarvitsisi vähentää. Tämä johtaa siihen että hallintoon tarvitaan uusi väliporras SOTE-hallintoon ja mahdollisesti jopa oma SOTE-verotuksensa. Kunnan- ja valtionverotuksen lisäksi..
Mutta miksi meillä Suomessa oikeastaan tarvitaan noin suurta määrä yksittäisiä kuntia?
Suurinta osaa niistä tarvitaan vain ja ainoastaan poliittisia puolueita varten. Puolueet haluavat (ja nykyisellä menolla oikeastaan tarvitsevat) jokaiseen Suomen kuntaan omat kaaderinsa. Siis joka kunnassa on kaikilla puolueilla omat kunnallisen puolueosastot. Niiden lisäksi on esim. Keskustanaiset ry (jokaisella puolueella toki omansa)
http://www.keskustanuoret.fi/piirit, Keskustanuoret Ry (ja näitäkin on kaikilla puolueilla)
http://www.keskustanuoret.fi/piirit.
Eläkeläisilläkin on omat puoluejärjestönsä jne. Lisäksi löytyy kaikenlaisia poliittisiin puolueisiin ja aatteellisiin taustoihin sitoutuneita yhdistyksiä, kulttuurin urheilun, ammattialojen jne. puitteissa, jotka toimivat yleensä kuntakohtaisesti jne.
Tyypillistä on että kaikkien näiden toimintaa rahoitetaan (jäsenmaksujen ohella) enemmän tai vähemmän erilaisilla yhteiskunnan tarjoamilla avustuksilla (RAY, Veikkaus, valtion ja kuntien avustukset jne.) Näiden yhdistyksien tarkoituksena on suurimmalta osaltaan luoda ja ylläpitää kannatusta omalle puolueella ja sen aatteelliselle toiminnalle. Lisäksi ne kouluttavat puolueaktiiveja toimimaan kunnallisissa tehtävissä, huomioiden tietysti omien poliittisten aatesuuntien mukaiset kysymykset jos/kun sellaisia nousee esille. Meistä jokainen varmasti tietää että sellaista puolueiden kiistelyä löytyy jokaisesta kunnasta. Täältä kuntatasolta, saavat taustansa/oppinsa suurin osa kaikkien puolueiden ehdokkaista jne. Suurin kilpailu käydäänkin usein omissa puolueen sisäisissä otteluissa kannatuksesta. Milloin kyläyhdistyksen puheenjohtajuudesta tai ehdokkuudesta kunnanhallintoon jne. Palvelu sinulle ja vastapalveluksena lautakuntapaikka minulle jne. jne. Kaikkiaan olisi suuri riski puolueiden itsensä toiminnalle, kunnalliselle vallankäytölle ja jopa kannatukselle jos kuntien määrää pudotettaisiin esimerkiksi muutamaan kymmeneen.
En sinällään näe pahana sitä että ihmiset toimivat aktiivisesti yhdistyksissä, harrastavat politiikkaa ja ovat mukana yhteiskunnan monenlaisissa hallinto-organisaatioissa. Tottakai tarvitaan aatteellista työtä. Edellä kuvattu kokonaisuus on kuitenkin vain vuosikymmenien kuluessa muodostunut hallinnollinen toimintamalli. Maailma muuttuu ja nykyisin etäisyydet sekä liikenneyhteydet (tai niiden puute) eivät aseta samalla tavalla rajoituksia yhteiskunnan toimintaan kuin vielä sata vuotta sitten (jolloin laadittiin nykyinen organisaatiomalli). Nykyisin tulisimme toimeen paljon pienemmällä määrällä kuntia. Näin saataisiin purettua monenlaista päällekkäistä byrokratiaa, järkeistettyä toimintaa, yhtenäistettyä työssäkäyntialueiden kunnallisverotusta (veroäyri vaihtelee liian paljon jopa naapurikunnissa) jne. Aivan varmasti saataisiin myös säästettyä kustannuksissa. Esimerkin omaisesti olen silloin tällöin kyseenalaistanut julkisestikin sitä, tarvitaanko kaikkia noin tunnin ajomatkan säteellä kodistani sijaitsevia kolmeakymmentä kuntaa, 30 kunnantaloa, 30 kunnan johtajaa, 30 kunnansihteeriä, 30 rakennuslautakuntaa jne, jne. Eräässä vaiheessa päivittäinen työmatkani (vajaa tunti suuntaansa) kulki 7 eri kunnan alueen kautta jne. Omasta mielestäni riittäisi hyvin max. 3-4 kuntaorganisaatiota hallinnoimaan kotiseutuni kunnallisia asioita..
Mutta, kuten sanottu. Poliittisilla puolueilla on omat syynsä ylläpitää nykyisenkaltaista hallintoa sekä valta-asemia. Eräillä puolueilla on jopa muita suuremmat intressit/ambitiot kuntien lukumäärän säilyttämiseen. Tästä johtuen en usko hallituksen ryhtyvän purkamaan tätä, suomalaisen yhteiskunnan kaikkein suurinta julkishallinnon byrokratia/hallinnollista keskittymää. Veikkaisin että mieluummin rakennetaan uusi maakunnallinen (SOTE-)väliporras..ja sinne omat viranhaltijansa sekä tietysti johtajat, puoluepoliittisen kannatuksen antaman painoarvon mukaisesti.