Ikuisuuskyssäreitähän jonkun maastopuvun paremmuus on. Todellisuudessa ne eivät vaikuta suoritukseen erityisen paljon ja taisteluasusta puhuttaessa jokainen on jossain vaiheessa niin märkä ja surkea ettei kukaan voi sanoa sitä hyväksi, vaikka siitä löytyisi miljardi hyvää ominaisuutta. Lisäksi liivien ja varusteiden peittäessä isoimman osan kroppaa merkkaavat enemmän hengittävyys ja leikkaus sekä tietenkin suojaavuus ominaisuudet.
Jep. Kuten sanoit: taistelupaita lämpimään aikaan. Vaatteet toisaalta kastuvat muutenkin kuin hiestä, joten kaikkea ei voi ennakoida. Joskus pitää vain sietää kúrjuutta, koska ei ole vaihtoehtoja. Tuon takia kevyt ja nopeasti kuivuva ainoastaan naamiointiin tarkoitettu ylin kerros eli maastopuku olisi paras. M62 kehitettiin tuolta pohjalta, mutta vaatimus kääntöpuvusta pilasi muuten hyvän idean. Puku on muuten erinomainen. Miinusta tulee vain kääntöpukujutusta, joka tekee siitä raskaan. Ja toki käsienlämmittelytaskujen ja vyölenkkien puute on pieni ongelma.
Ympäri vuoden tammikuusta tammikuuhun toteutettu kuuskakkosen koeponnistus osoitti meikäläisen kohdalla että kyllähän sillä selviää, mutta ei se nyt mikään maailman paras laite ole. Talvisin viimassa tälläistä kenokaulaa ketutti paraatikaulus, kesällä ainakin meikäläinen hikoili kuin sika paksussa kaksikerroksissa puuvillatakissa. Leikkaus on mitä parhainta muumi-mallia eli ei hierrä, eikä kierrä,
Napit ovat kenttäpuvussa omiaan, koska ne pystyy itse korjailemaan helposti toisinkuin vetoketjut. SA-tilanteessa pyykkihuolto ei toimi kuten rauhanaikana, joten taistelijan tulee pystyä huoltamaan ja ylläpitämään käytössään olevaa materiaalia. Puku ei vaihdu uuteen vain siksi, että siinä on pieni palkeenkieli lahkeessa tai yksi nappi puuttuu. Taistelija korjaa itse.
Kesällä tarvitaan avoin kaulus lämmönsäätelyn takia, talvella laitetaan kauluria, kypärähuppua ja korkeakauluksista paitaa ja nostetaan kaulukset pystyyn.
Väljä ja ”muodoton” puku mahdollistaa kerrospukeutumisen. Maastopuvun tulisi olla mahdollisimman kevyt toimiakseen kesällä ja kelien kylmetessä sitten lämpimiä lisäkerroksia alle. M91 on liian raskasrakenteinen tuohon. Lisäksi se on liian tyköistuva, kuten myös M05. Onhan se kiva, että perse näyttää melkein yhtä hyvältä kuin farkuissa, mutta mieluummin olisi sen verran ylimääräistä kangasta, että välihousut ja tarpeen vaatiessa jopa sarkapöksyt menisivät alle fiksusti ja että takin alle menisi kivottomasti poolo, t-paita, villapaita ja väliasun paita ilman, että hartioita kiristää. Maastopukuhan lähtökohtaisesti tarjoaa vain perusnaamionnin vartalolle. Sen alla on sitten kelinmukainen vaatetus.
M91 ja M05 vyötärö on myös liian alhaalla. Taistelupuvun housut saisivat olla yläreunastaan ainakin navan korkeudella, koska takin helma tungetaan housuihin. Helmataskut ovat siis ihan turhat taistelupuvussa, mutta kompromissipuvut ovat toki oma lukunsa.
mutta heittäkääs jotain painavaa helmataskuun ja kokeilkaapa juosta. Pitemmän päälle aika rasittavaa.
Joo, sama pätee myös uudempien maastopukujen osalta. Eihän maastopuvun taskuissa voi juuri mitään pitää, kun kaikki menee rikki tai sitten varusteet estävät pääsyn taskuihin. Ensisidetasku menettelee jotenkin tupakoiden osalta, mutta ne kärsivät kuitenkin. Kenties tupakka-aski tulisi laittaa kypärään...
Ensiapuvälineethän kuuluvat selkeästi merkittyyn IFAKiin, koska mitään oikeasti vakioitua paikkaa niille ei ole, vaan osa pitää ensisidettä reisitaskussa ja osa hihataskussa.
Ja se taskujen määrä. Tarvitseeko siitä vielä avautua? Nappien merkitystä merkitys jäi lähinnä siihen että takki laitettiin päälle kuin paita tai anorakki, avaamatta kaikkia nappeja.
Mitä taskuissa pitää olla? Taskut pitäisi sijoittaa takin osalta hihoihin ja housujen osalta reisiin ja käsienlämmittelytaskuiksi. Pientavaraa, kuten tulentekovälineet, ensiside, tupakat, kyniä, kompassi, luha ja tulpat. Reisitaskutkin ovat parhaimmillaan ei-aseellisena-dumppina, jossa on hyvä pitää hanskoja tai kerätä linjastolta evästä.
Edelleen odottelen että joku järkevä hommaisi niitä taistelupaitoja PV:n omaan valikoimaan. Jos taas halutaan taistelutakki tehdä niin fjellun ulkoilutakeissa on todella hyviä pohjia niille. Suosittelen tutustumaan versioihin Sarek tai Keb joiden leikkaus on lähelle meikäläisen mieltymyksiä. Lisäksi jo valmiista taisteluasuista yksi plussa menee kaikkien parjaamalle mp-10 asulle.
Taistelupaidat ovat juurikin se kesän vaihtoehto. Noiden pitäisi olla perusvaruste myös varusmiehille, mutta ilmeisesti päättävä taho ei tiedä miten hikistä hommaa tetsaaminen on kevyimmässäkin mahdollisessa varustuksessa eli t-paita, takki, sirpa, tetsari. Jos edes takin ja t-paidan voisi korvata taistelupaidalla, niin...