- oletko tosiaan sitä mieltä että tappajan tulee päästä vapauteen jo muutamien vuosien jälkeen?
Puhutaanko me
@johan6 edes samaa kieltäkään?
Henkirikoksiakin on monen sorttisia. Aika paljon olisi pelastettu, jos esim. toisen kerran tappoon tai murhaan syyllistynyt lusisi päivästä päivään, eikä kohdeltaisi ensikertalaisena muutaman vuoden kuluttua.
Minkäpä arvelet olevan se perisyy sille, että esim. raiskauksien tai rattijuoppojen tuomiot eivät oikein aina hivele kansan syvien rivien tuntoja? Kahtoppa sitä syyllistyjäprofiilia: niihin syyllistyvät niin herrat kuin narritkin.
Suomessa en hirveästi hyperventiloisi henkirikosten kanssa, ne ovat laskeva käyrä olleet jo pitkään. Jos ammattirikollisuus pistää kovat otteet päälle, niin yleensä osumaa ottavat keskenään kilpailevat porukat ja henkilöt. Eivät ammattirikolliset ammu konekivääreillä väkijoukkoon ja harvoin he poliisiakaan loppujen lopuksi tappaa koettavat.
Pitkien tuomioiden tuoma -suoja yhteiskunnalle- on selvä: se poistaa tekijän pitkäksi aikaa markkinoilta.
Arvaappa montako lisävankilaa tarvitaan, jotta tämä mallisi voidaan panna tulille? Onko yhteiskunta siihen valmis, ehkä on, ehkä ei. Toivottoman pitkiin rangaistuksiin tuomitut ovat myös vahon väelle vaarallisempia kuin lyhyemmän tuomion ansainneet. Jos vapautumismahdollisuuden perspektiivi ja näköala viedään pois, niin tarvitaan myös erilaisia vankiloita ja -vartijoita-.
En minä väitä, että esittelemäsi malli olisi huono tai toimimaton. Mutta kerro sinä vuorostasi, miksi kovien rangaistusten Usa ei ole muuttunut luostariksi?
Ja sitten voit siirtyä pohtimaan mitkä syyt mahtavat olla sen takana, että järjestäytynyttä rikollisuutta on kaikkialla? Jopa NLssa sitä oli, Natsi-aatun valtakunnassa oli ja Kiinassakin sellaista on, tosi kovien rapsujen Japanialassakin on kovaa rikollisuutta, sitä löytyy myös arabimaista jne.jne. Kun tarpeeksi kauan pohdit, huomaat sille toiminnalle olevan ekologinen lokeronsa kaikissa yhteiskunnissa niiden väristä tai mallista riippumatta. Miten tuo lokeronottaminen mahdollistuu, mitä arvelet? Kun se onnistuu myös diktatuureissa.