Kovat rangaistukset eivät tietenkään kokonaan poista rikoksia. Eihän tätä ole kukaan väittänytkään. Tämä "miksei USA ole luostari" on mielestäni aikamoinen olkinukke. USA:ssa on sellainen yhteiskunnallinen tilanne, että kovaa rikollisuutta tulee olemaan vaikka mitä tekisi. Mutta sitä voisi olla vielä paljon enemmän, jos rangaistukset olisivat Suomi-tasoa. Ja löisin vaikka mitä vetoa, että olisikin.
Juuri näin.. Suuri osa jenkkilän rikollisuudesta keskittyy suurkaupunkien seuduille joiden asukasmäärä on moninkertainen koko Suomeen nähden. Yhteiskunnalliset olosuhteet ovat täysin erilaiset ja paljon enemmän jakaantuneet niin taloudellisesti kuin etnisesti jne. kuin meillä. Myös lainsäädäntö, laillisuusvalvonta sekä oikeuskäytännöt eroavat suuresti suomalaisista ja huomattavaa vaihtelua on myös eri osavaltioiden kesken jne. Rangaistusasteikot vaihtele paljon mutta erityisesti väkivaltarikoksista tuomitaan yleensä paljon ankarammin kuin meillä. Monin paikoin annetaan kovia tuomioita myös talousrikoksista.
- kovien rangaistusten uhkalla tavoitellaan pelotetta ryhtyä rikollisiin tekoihin. Eli pyritään lisäämään yleistä lainkuuliaisuutta.
- toisaalta myös pidetään erityisesti henkirikosten tekijät poissa uusimasta tekojaan (pelottelemasta todistajia, uhria tai hänen sukulaisiaan jne)
Jenkkien suurena ongelmana (yhteiskunnallisista olosuhteista johtuen, jengiytyminen ja ammattimainen rikollisuus) on matalampi kiinnijäämisen riski.
- tämä heikentää osaltaan myös kovempien rangaistusten tehokkuutta rikollisuuden estämisessä.
- toisaalta sellaistakaan mahdollisuutta ei liene että rangaistuksia pienennettäisiin.
Suomessa puolestaan on toistaiseksi kyetty pitämään kiinnijäämisen riski varsin korkeana. Tämä on osaltaa pienen ja harvaanasutun yhteiskunnan etu. Täällä tunnetaan ihmiset varsin hyvin. Ainakin suurimpien kaupunkiseutujen ulkopuolellla.
- meillä esimerkiksi tiedetään varsin hyvin kuka ja ketkä harjoittaa ja hallitsee esimerkiksi huumekauppaa..Se on suurelta osin rikollisjengien (jopa tunnuksellisten) hallinnassa.
- varsinkin pientä ja alkavaa rikollisuutta siedetään varsin hyvin..pieniä näpistyksiä, varkauksia, petoksia jne. ei enää juurikaan tutkita poliisin toimesta. Kauppaliikkeille aiheutuneet vahingon huomioidaan hinnoittelussa ja kuluttajat maksaa vahingot. Yksityisiin kansalaisiin kohdistuvat vahingot sälytetään vakuutusyhtiöiden piikkiin.
- väkivaltaankin suhtaudutaan varsin sallivasti, koulukiusaamisesta alkaen. Jopa itse uhria voidaan kohdella ikäänkuin syyllisenä (joutuu vaihtamaan koulua, paikkuntaa jne).
- nuoren alle 20 vuotiaan rikoskierre (jopa satoja yksittäisiä rikoksia käsittävä) johtaa äärimmäisen harvoin vankeuteen (siis oikeasti istumaan) käytännössä niin tapahtuu vain erittäin kovaa väkivaltaa käyttämällä tai jopa henkirikoksen tekemällä.
- oikeudenpäätöksistä löytyy esimerkkejä että jopa porukalla ja potkimalla tehdystä kuolemantuottamuksesta selviää ehdonalaisella.
Väitän että suomalainen, suhteellisen korkea kiinnijäämisen riski ja nykyistä huomattavasti ankarampi rangaistuskäytäntö vähentäisi ja ehkäisisi nuoria päätymästä rikollisuuteen.
- väkivallan käytöstä tulisi aina joutua kiinniotetuksi ja tahallisista tapauksista erityiseen nuorison hoito/opetusvankeuteen (ensimmäisistä teoista lyhyeen ja uusimisesta pidempiin).
- enkä suinkaan tarkoita että nuori pitäisi laittaa istumaan samaan paikkaan ammattirikollisten, jengiläisten ja murhaajien joukkoon.
- kaikenlaisista rikosten uusimisesta tulee tekijä saattaa aina ehdottomaan vankeuteen/hoitolaitokseen jne. (ensin lyhyt ja uusinnasta pidemmät tuomiot)
- ammattimainen ja tunnuksellinen rikollisuus tulisi karsia yhteiskunnasta nykyistä tiukemmalla lainsäädännöllä ja kovilla vankeustuomioilla.
- jo pelkkä jäsenyys rikollisryhmässä (tai tunnuksellisessa jengissä) tulisi sanktioida esim. vähintään 5-10 vuoden vankeustuomiolla.
- väkivallan tahallinen ja tarkoituksellinen käyttö tulee olla huomattavasti nykyistä ankarammin rangaistavaa.
- tappajat ja murhaajat tulee eristää muusta yhteiskunnasta riittävän pitkäksi aikaa vähintään 20-30 vuotta.
Suomen lainsäädäntö ja oikeudenkäyttö sekä erityisesti tunnuksellisten rikollisjengien käytännössä vapaan ja julkisen toiminnan salliminen jopa osittain houkuttelee tiettyjä, hieman syrjäytyneitä, nuoria rikolliselle uralle.
- tässä Porvoon tapauksessakin saattaa yhtenä motiivina olla halu kunnostautua rikollisten näkökulmasta sekä ns. riittävän katu-uskottavuuden hankinta. Siinä he todennäköisesti onnistuivat.
- monessa tapauksessa vankilatuomio on jopa edellytyksenä pääsystä rikollisesti toimivan ryhmän jäsenyyteen.
- Suomessa vankeustuomion saaminen edellyttää jo varsin kovaa rikosta. Vaatii joissain tapauksissa jopa henkirikoksen tekemistä.