Recon4Life
Kapteeni
Tarkennus, asevelvollisuuden lakkauttaminen hyödyttää suoraan lähinnä niitä miehiä, jotka eivät vielä ole suorittaneet asevelvollisuutta. Koska asevelvollisuus suoritetaan keskimäärin 20-vuotiaana, hyödyttää asevelvollisuuden lakkauttaminen siis kaikkia 0-20 vuotiaita miehiä.
Näistä vain 18-vuotta täyttäneet miehet saavat täysi-ikäisinä allekirjoittaa kansalaisaloitteen, mutta heillekään allekirjoittamisesta ei koidu suoraa hyötyä, sillä kansalaisaloitteen käsittelyaika on n. 2 vuotta, joten allekirjoittamalla he eivät ehdi lakkauttamaan asevelvollisuutta ennen palveluksensa alkua.
Käytännössä kukaan täysi-ikäinen ei siis saa suoraa hyötyä kansalaisaloitteen allekirjoittamisesta.
Toki epäsuorat hyödytkin ovat mittavat, sillä Suomi saisi nykyistä paremman puolustuskyvyn nykyistä pienemmin kansantaloudelisin kustannuksin siirtymällä vapaaehtoismalliin. Mutta tämän ymmärtäminen vaatii kansantaloudellista asiantuntemusta, jota vain harvalla on.
Eli vaikka asevelvollisuuden lakkauttaminen hyödyttää pitkällä aikavälillä jokaista suomalaista, täytyisi suuren osan suomalaisista ensin ymmärtää asia. Poliitikot eivät yleensä lähde tekemään isoja muutoksia ilman laajaa kansan tukea.
Ohi on -kampanjan tavoitteena on ollut selittää kansantajuisesti miksi asevelvollisuus kannattaisi lakkauttaa, jotta lakkauttamisen kannalle saataisiin nykyistä suurempi osa kansalaisista. Argumentit olemme koonneet pääasiassa näille kahdelle sivulle: http://ohion.fi/ukk.htm ja http://ohion.fi/faktaa.htm , palaute on tervetullutta. Mitä tilalle? -sivulle on muuten lisätty Maanpuolustuskorkeakoulun vapaaehtoismalli, kannattaa käydä tutustumassa: http://ohion.fi/tilalle.htm
21. Mihin perustuu väite, jonka mukaan Suomi kouluttaa liikaa varusmiehiä?
Suomessa koulutetaan tällä hetkellä n. 25 000 varusmiestä joka vuosi. Reservin koko laskee 230 000 mieheen vuonna 2015. Everstiluutnantti Mika Kerttusen mukaan 12 500 vuosittain koulutettua varusmiestä riittäisi muodostamaan 250 000 miehen vahvuisen reservin. Samalla matematiikalla 230 000 miehen reservi voitaisiin muodostaa kouluttamalla 11 500 varusmiestä vuosittain.
Suomi siis kouluttaa yli kaksinkertaisen määrän varusmiehiä todelliseen tarpeeseen nähden. Varusmiesten liikakoulutus johtuu asevelvollisuudesta, jonka avulla Puolustusvoimat pystyy pakottamaan varusmiehiä palvelukseensa lähes ilmaiseksi. Jos varusmiesten työstä joutuisi maksamaan reilun korvauksen, olisi Puolustusvoimilla kannustin kouluttaa vain tarvittava määrä varusmiehiä.
Ilmaiset resurssit johtavat resurssien tuhlaavaiseen käyttöön. Vastaavasti jos kaupasta saisi haettua ruokaa ilmaiseksi, hamstraisivat asiakkaat ruokaa yli oman tarpeen.
Tämä on mielestäni hyvin ongelmallinen kappale. Näennäisesti ollaan neutraalisti muodostettu faktoja, mutta pohjalla on oletus, että 230 000 miestä on oikea koko. Tästähän voidaan olla montaa mieltä. Ylipäätään lähestymistapa on väärä monessakin kohtaa. Suomella tärkein kysymys on se, että miten käytännössä saamme voimakkaimmat mahdolliset puolustuvoimat.
Sivustolta löytyvä Puheloisen lausunto on myös kirsikanpoimintaa, koska tuorein komentaja on sanonut, että asevelvollisuutta tarvitaan.
Siilasmaan raportti ohitetaan sen vuoksi, että se perustuu mielipiteeseen, vaikka argumentti itsessään ohitukselle on mielipide.