Huhta
Greatest Leader
Liki joka toinen suomalainen kasarmi on homeessa, mikäli uskotaan varusmiehiä. Koko komppania sairastelee ja vemppaa kolmanneksen palvelusajasta, koska home.
Millaisia henkilökohtaisia kokemuksia foorumilaisilla on aiheesta? Ja miten hitossa aiemmin, siis viime vuosisadan alkupuolella, on selvitty homeisista kasarmeista huolimatta?
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016022421161973_uu.shtml
Millaisia henkilökohtaisia kokemuksia foorumilaisilla on aiheesta? Ja miten hitossa aiemmin, siis viime vuosisadan alkupuolella, on selvitty homeisista kasarmeista huolimatta?
IL paljastaa: Puolustusvoimat vähätteli varusmiesten oireita väärin tiedoin
Tiistai 23.2.2016 klo 20.53
Varuskuntien sisäilmaohjeessa on käytetty sisäilmaoireiden aiheuttajista kertovaa taulukkoa mainitsematta, että kyseessä on kuvitteellinen esimerkki. Taulukon käyttöön ei ole myöskään kysytty lupaa sen laatijalta.
Tällaisia sisäilmaohjeita on laitettu varuskuntien ilmoitustauluille ympäri Suomea. Mukana on taulukko, joka on kuvitteellinen esimerkki, mutta taulukon kuvitteellisuutta ei tuoda esille. (LUKIJAN KUVA)
LUE MYÖS
Epäillyt homeläikät pyyhittiin äkkiä pois - varusmies: "Antaa kuvan, että me vain kuvitellaan ongelma"
Varusmiesliiton puheenjohtaja sisäilmaongelmista: Saapumiseriä karsittava, kasarmeja korjattava nopeasti
Puolustusvoimat julkaisi tammikuussa sisäilmanormin, jonka liitteenä on toimintaohje varuskuntien ilmoitustauluille. Ohjeeseen on liitetty taulukko, jossa kerrotaan oireiden aiheuttajia ja kuvataan pylväillä, kuinka merkittävä osuus oireista niistä johtuu. Taulukon mukaan eniten oireita aiheutuu puutteellisesta ilmanvaihdosta ja ilmavuodoista, mutta heti kolmanneksi yleisimpänä oireiden aiheuttajana kerrotaan "huhut ja luulot".
Porin Niinisalon prikaatin raketinheitinpatterin varusmiehissä ilmoitustauluille kiinnitetyt sisäilmajulisteet ovat aiheuttaneet hämmennystä ja kiukkua. Taulukossa on nimittäin esitetty, että huhut ja luulot ovat suurempi syy sisäilmaongelmiin kuin mikrobikasvu seinässä.
Yksikön varusmiehet ovat kertoneet jo pitkään johdolle kärsimistään oireista, kuten kurkkukivusta, nuhasta, yskästä ja tukkoisuudesta. Tilanne ei ole kuitenkaan vielä käytännössä muuttunut, vaikka yksikön henkilökunta on tietoinen sisäilmaongelmista.
Porin prikaatin tiedottaja vahvisti eilen Iltalehdelle, että sisäilmaongelmat ovat tiedossa.
- Juliste on ihan suoraa oireiden vähättelyä. Kun ongelma on otettu esille, kaikki mitä asialle tehdään on se, että tuodaan julisteita, joissa käytännössä todetaan, että mitään ongelmaa ei ole, puuskahtaa Iltalehteen yhteyttä ottanut varusmies.
Ilman lupaa
Porin prikaatin työ- ja palvelusturvallisuuspäällikön Petri Eskolan mukaan huhut ja luulot eivät ole mitenkään väheksyttävä seikka sisäilmaoireiden kokemisen kokonaisuudessa.
- Kokemuspohjalta voin sanoa, että niillä on merkitystä. Oireista raportoinnin on tapana kasvaa, mitä enemmän niistä puhutaan, Eskola sanoo.
Eskolan mukaan kyseinen ohje on "ilmoitustaululle jaettavaksi tarkoitettu ohje Puolustusvoimien sisäilman laadun hallintaan ohjaavasta normista".
- Normin ylläpidosta vastaa pääesikunta, Eskola kertoo.
Puolustusvoimien työturvallisuuspäällikön Liisa Gröndahlin mukaan ohje on jaettu kaikkiin varuskuntiin sisäilmanormin liitteenä. Ohjeessa oleva taulukko, jossa kerrotaan huhujen ja luulojen olevan kolmanneksi merkittävin sisäilmaoireiden aiheuttaja, on otettu Rakennusfysiikka Oy:n yksikönpäällikön Sami Niemen valtakunnallisessa Sisäilmastoseminaarissa vuonna 2012 pitämästä Power Point -esitelmästä.
- Se (taulukko) on otettu siihen havainnollistamaan, että joku muu kuin näkyvä vaurio voi aiheuttaa oireita ja miten moninaisia oireiden syyt voivat olla, Gröndahl kertoo.
"Keksitty esimerkki"
Tilastoja siitä, kuinka moni varusmies on saanut oireita kasarmien sisäilmasta, ei kuitenkaan ole olemassa.
- Hengitystieoireet ovat yksi suurimpia vastaanotolla käynnin syitä armeijassa, mutta ne voivat aiheutua niin monesta eri syystä, että on tilastollisesti mahdotonta seuloa, mitkä oireista johtuvat sisäilmasta, kertoo Puolustusvoimien kenttälääkinnän palveluyksikön johtaja, lääkintäeverstiluutnantti Petteri Harjuvaara.
Tämä herättää kysymyksen siitä, miten varuskuntiin jaettu ohje sisäilmaongelmista voi esittää, kuinka iso osa sisäilmaoireista johtuu huhuista ja kuinka iso osa esimerkiksi puutteellisesta ilmanvaihdosta.
Taulukon laatinut Rakennusfysiikka Oy:n Sami Niemi on yllättynyt kuullessaan Iltalehdeltä, että hänen tekemänsä taulukko on jaettu kaikkiin varuskuntiin.
Hänen alkuperäisessä artikkelissaan lukee taulukon alapuolella selityksenä: "Todellisuudessa ihmisten kokemiin oireisiin vaikuttavat tekijät kuvitteellisessa kohteessa saattavat olla esimerkiksi yllä olevat."
- Kuvaaja on täysin teoreettinen, keksitty esimerkki. Kuvaaja on osa neljää sivua tekstiä ja tuossa julisteessa se on täysin irrallisena repäistynä, Niemi toteaa.
"Olisi pitänyt kysyä"
Niemen mukaan hänen aineistonsa käyttö muissa tarkoituksissa ei ole erityisesti kielletty, mutta hänestä taulukkoa ei pitäisi käyttää lähteeseen viittaamatta ja ilman selitystä siitä, että taulukon kuvaamat vertailut oireiden syiden vaikutusten merkittävyydestä eivät ole tutkimustietoa.
Miksi ohjeessa ei kerrota taulukon olevan kuvitteellinen esimerkki?
- Tämä tuli laitettua siihen epäviralliseen ohjeeseen. Taulukko on siinä lisänä, että missä määrin mikäkin voi vaikuttaa. Ohjeen tärkein sisältö on, miten varusmiesten tulee toimia, jos epäilee sisäilmaongelmia. Taulukko on vain pieni osa ohjetta, Gröndahl perustelee.
Niemen mukaan julisteessa olisi ollut myös tarpeen kertoa, että kyseessä on hänen laatimansa taulukko.
- Ilmoitustauluille laitettava ohje on sisäilmanormin liite ja normissa on kerrottu kuvan alkuperä, Gröndahl sanoo.
Taulukon tekijä ei ole ilahtunut siitä, että taulukkoa on käytetty ilman lupaa ja selittävää kuvatekstiä.
- Varmaan sitten olisi häneltä pitänyt kysyä, jos hän kerran noin on todennut, Gröndahl toteaa.
HANNA GRÅSTEN
[email protected]
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016022421161973_uu.shtml