Kasarmien homeongelmat

Jep, juuri tässä sain todistaa mainitsemastasi syystä johtunutta casea.
Julkinen rakennus, valmistunut muutama vuosi sitten. Aikataulu oli tiukka, viivästyksiä tuli ja takaraja painoi valmistumisvaiheessa tiukasti päälle.
Rakennus valmistui kuin valmistuikin ajoissa. Pari vuotta myöhemmin ilmeni ongelmia useammassa kerroksessa. Asia tutkittiin ja syy oli juuri tuo minkä mainitsit. Lattioita oli alettu pinnoittamaan liian aikaisin, betoni ei ollut vielä kuivunut riittävästi..ja sitten availtiin ja kuivateltiin.
Mitä ilmeisimmin asia tuli nyt kuntoon kun hommaan puututtiin ajoissa ja ryhdyttiin tarvittaviin toimiin. Aikaa kuitenkin meni enemmän kuin jos olisi mennyt jos rakennusvaiheessa olisi maltettu odotella ja hyväksytty pieni viivästys.
Monesti kehunu monessa paikkaa miten Pudasjärven kunta toimi uuden hirsikampuksen teon yhteydessä. Lattiat kun oli valettu ja seinät+katto päällä niin ottivat melkeen kahden kuukauden topin hommaan. Antoivat tosissaan rauhassa betonin kuivua alta pois.
 
Senaatin ansiosta saattaa puolustusmenot olla NATO:n vaatimat pari prossaa jo muutamassa vuodessa.

Kainuun Sanomat: Rajavartiolaitos joutumassa vaikeuksiin vuokranmaksun kanssa – taustalla sisäilmaongelmat
Rajavartiolaitos hakee noin 30 miljoonan euron lisärahoitusta tuleville vuosille selvitäkseen kustannusten noususta, kirjoittaa Kainuun Sanomat.
Rajavartiolaitos vuokraa toimitiloja Senaatti-kiinteistöiltä, ja useissa laitoksen yksiköissä kärsitään sisäilmaongelmista. Vuokralaisen ja vuokranantajan yhteinen näkemys on, että ilman lisärahoitusta toimitilojen vuokria on korotettava vuodessa yli 11 miljoonalla eurolla vuoteen 2025 saakka, jotta ongelmat saataisiin korjattua.
Vuonna 2017 Rajavartiolaitos maksoi tiloistaan vuokraa vajaat 14 miljoonaa euroa. Kainuun Sanomat kirjoittaa, että Rajavartiolaitos on velvoitettu vuokraamaan tilat Senaatilta jo muutaman vuoden ajan.
Rajavartiolaitoksen mukaan lisärahoitusta tarvitaan myös kaluston uusimiseen.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...sun-kanssa-taustalla-sisailmaongelmat/7292244
 
Mitä tulee kiinteistön ilmastoinnin ja lämpötilanhallintaan (ja näissä kuluissa säästämiseen), niin eihän sen pitäisi olla mikään amerikantemppu, jos järjestelmää huolletaan säntillisesti.

Toisin sanoen, lämpötilaa ja ilmastoinnin tehoa voidaan laskea, jos olosuhteet sen sallii. Tämä edellyttää toimivaa kiinteistöautomaatiota. Suomesta kyllä löytyy tähän kosolti osaamista.

Toimivan kiinteistöautomaatiojärjestelmän kulut eivät edes ole koko rakennuksen mittakaavassa kovin kaksiset, mutta tottakai siitäkin halutaan säästää.
 
Mitä tulee kiinteistön ilmastoinnin ja lämpötilanhallintaan (ja näissä kuluissa säästämiseen), niin eihän sen pitäisi olla mikään amerikantemppu, jos järjestelmää huolletaan säntillisesti.

Vanhempi, useampi kerroksinen rakennus ei aina älyä totella hyviä pyrkimyksiä. Korvausilman saamisen rajoittaminen luo säästöä energiataseeseen.....ja kun korvausilmaa vähennetään alkaa ilma etsiä reikää mistä tulla sisään. Ja kun se korvausilma tunkee sisään milloin mistäkin rotankolosta, niin eipä tarvi ihmetellä, kun oireillaan. Useampi kerroksisen rakennuksen paineensäätäminen on kuule usein juurikin ameriikantemppu parhaasta päästä. Mainosmiehet osaavat kyllä kertoa, miten homma pelaa, mutta käytäntö ja brosyyrit eivät aina kohtaa muualla kuin forumin Hävittäjäkeskusteluissa. :cool:
 
@baikal En kiellä, etteikö paineensäätelyssä voisi olla haasteita.

Mutta siihen tämä kiinteistöjen pullottaminen menee, että pian fiksu kiinteistön isäntä alkaa hiffaamaan, että tiettyjä ilmanvaihdon parametreja kannattaa valvoa automatiikalla reaaliajassa. Näin ongelmiin päästään nopeammin kiinni, eikä vasta sitten, kun ihmiset alkavat oireilemaan. Tämä siis koskien ammattimaista kiinteistönhoitoa, ei yksityisiä.

Nykyäänhän voidaan mitata IV-järjestelmiä silmällä pitäen lämpötilaa, painetta ja suhteellista kosteutta.

Jos suhteelline kosteus pidetään sisäilmassa alle 70 prosentin, mikrobikasvusto ei ole mahdollista.

Jos eri kerrosten ilmastointiröörien paine-erot heittää tavoitteista liikaa talvellakin, voidaan olettaa, että nyt on säätö vähän viturallaan. Ilmoitus huoltohessulle.

Jos lämpötila on liian matala, vaikka pyynti on 22 asteessa, voidaan taas pistää Hessu töihin.

Ja niin edelleen.

Jos edes noista pidettäisiin huolta, huolia olisi vähemmän. Eri asia sitten on, kyetäänkö siihen käytännössä. Minä en tunne kaikkia tämän alan haasteita, se myönnettäköön heti kärkeen. Ja tietysti vanhempien rakennusten "ilmastointiarkkitehtuurit" asettaa myös omia haasteitansa automaatiolle.

Puhtaista rakennusvirheistä johtuvat sisäilma-ongelmat ovat sitten ihan toinen lukunsa.
 
Maksaako se ilmastoinnin päällä pitäminen 24/7 nyt sitten muka niin paljon että ei voitaisi vain johonkin rakennusmääräyksiin lisätä kohta että ilmastointi pidetään päällä, piste? Luulisi että maksaa kai nämä kosteuskorjaukset nyt hyvänen aika enemmän kuin kokoaikainen ilmanvaihto.
 
Mutta kun hallintoyksikölle annetaan käsky säästää lämmityskuluista ja sähkölaskusta tällevuodelle... Ei siinä auta kertoa, että rakennuksen elinkaari lyhenee. Jos ei ihan kvartaalitaloutta, niin ainakin vuosi periodissa mennään. Ja ensivuonna taas leikataan.
 
Noin se menee. Lämmitys säästölle ja ilmastointi pois perjantaina kello 17:00. Päälle taas maanantaina 06:00. Noin niikuin virastoissa ja kouluissa...
 
Määrääkö jokin asetus että Puolustusvoimien tilat on pakko vuokrata juuri Senaatilta? Kannattaisi varmaankin kysyä tarjousta Parmacolta viipalekasarmista. Sanoo vain Senaatille että pitäkää homeinen tunkkinne, ja pystytyttää varuskunta-alueelle muutaman viipalekasarmin.
 
Kiinteät rakennukset on pakko vuokrata senaatilta, ns parakkikontit yms ei ilmeisesti.

Ja otetaan esimerkkinä vaikka se, että Porin prikaati rakentaisi omilla rahoillaan uuden kasarmin, niin siitäkin pitää senaatille maksaa. Tai jos joukko-osasto asentaa ilmalämpöpumput omilla rahoillaan, niin rakennuksen arvo nousee, ja vuokrataso nousee.(ja senaatti rikastuu) Siksi ei aina kannata korjata tai parantaa varustelutasoa
Ja esimerkkinä myös se, että joskus porttivartiokoppi kannattaa tehdä jalas/kontti versiona, niin vuokrakulut ei nouse.
 
Määrääkö jokin asetus että Puolustusvoimien tilat on pakko vuokrata juuri Senaatilta? Kannattaisi varmaankin kysyä tarjousta Parmacolta viipalekasarmista. Sanoo vain Senaatille että pitäkää homeinen tunkkinne, ja pystytyttää varuskunta-alueelle muutaman viipalekasarmin.
Niin pitkään kuin soppari on voimassa. Joskus epäilen etteivät ollenkaan lukeneet sitä tai se allekirjoitettiin huuruisessa saunaillassa.
 
Noin se menee. Lämmitys säästölle ja ilmastointi pois perjantaina kello 17:00. Päälle taas maanantaina 06:00. Noin niikuin virastoissa ja kouluissa...

Tiedän taloja, joissa on tehdään jatkuvasti tuohon poikkeusta eli ilmastointi napsahtaa päälle määrätunnein määräajaksi.
 
Back
Top