Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Katalonian itsenäisyysäänestys

Viestiketju osiossa 'Käynnissä olevat sodat ja konfliktit' , aloittaja Coffee Man, 01.10.2017.

 1. Coffee Man

  Coffee Man Kenraali

  Liittynyt:
  25.11.2014
  Viestejä:
  2,700
  Tykkäykset:
  4,725
  Pisteet:
  636
  - Olemme saarrettuna äänestyspaikalle. Eurooppa, auttakaa meitä!

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201710012200429767_ul.shtml

  Mellakkapoliisien käyttäminen ei taida olla tuossa yhteydessä ollenkaan hyvä idea. Ongelmat moninkertaistuvat kun kärpäsestä tehdään härkänen.

  Eilen...

  – Me olemme väkivallaton, rauhanomainen ja demokraattinen liike. Emme aio mellakoida emmekä rikkoa ensimmäistäkään ikkunaa, itsenäisyysmielisten Alsina vakuuttaa.

  Hän kuitenkin sanoo, että yksittäisiä yhteenottoja voi tulla jos Espanjan hallitus jatkaa provosointiaan.

  https://yle.fi/uutiset/3-9859105

  Tänään...

  Noin kello 12.00 Suomen aikaa silminnäkijät ja kansainväliset uutistoimistot raportoivat, että poliisit ovat ampuneet kumiluodeilla äänestäjiä ja pamputtaneet paikallaan istuvia ihmisiä.

  Useita ihmisiä on loukkaantunut. Sosiaalinen media on täyttynyt kuvista verisistä ihmisistä.


  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201710012200429832_ul.shtml

   
 2. Coffee Man

  Coffee Man Kenraali

  Liittynyt:
  25.11.2014
  Viestejä:
  2,700
  Tykkäykset:
  4,725
  Pisteet:
  636
  Honcho ja tulikomento tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Coffee Man

  Coffee Man Kenraali

  Liittynyt:
  25.11.2014
  Viestejä:
  2,700
  Tykkäykset:
  4,725
  Pisteet:
  636
  Taustatietoa...

  Espanjan toisen tasavallan perustamisvaiheen aikana Katalonia ennätti julistautua itsenäiseksi vuonna 1931, mutta Espanjan keskushallinto ei tunnustanut yksipuolista julistusta.

  Seuraavana vuonna hallitus myönsi Katalonialle itsehallinnon mutta perui sen 1934 epäonnistuneen itsenäistymisyrityksen jälkeen. Itsehallinto palautettiin 1936 Kansanrintaman voitettua vaalit, jolloin Lluís Companys palasi Katalonian johtoon.

  Espanjan sisällissodassa Katalonia puolusti Espanjan tasavaltaa kenraali Francon johtamia kapinallisia vastaan. Kapinalliset valloittivat Barcelonan tammikuussa 1939, ja sota päättyi kapinallisten voittoon 1. huhtikuuta 1939, jolloin Franco julistautui yksinvaltiaaksi.

  Katalonia joutui sodan jälkeen vainon kohteeksi: poliittiset vapaudet ja itsehallinto purettiin, katalaanin käyttö kiellettiin. Katalonian aluehallitus, generalitat, toimi maanpaossa yli 40 vuotta. Diktatuuri päättyi Francon kuoleman myötä 4. marraskuuta 1975, jolloin alkoi vuoteen 1978 kestänyt siirtymäkausi demokratiaan. Katalonialaiset vaativat itsemääräämisoikeutta, ja se toteutui, kun Espanjan hallitus päätti palauttaa itsehallinnon 30. syyskuuta 1977. Katalonian itsehallinto perustettiin vuonna 1978.

  [​IMG]
   
  Honcho, Patu ja tulikomento tykkäsivät tästä.
 5. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  7,789
  Tykkäykset:
  23,513
  Pisteet:
  1,286
  Uskomaton sekasotku ja farssi koko homma. Hesari uutisoi, että äänestyspaikoilla poliisi on jo käyttänyt kumiluoteja.

  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005390411.html

  Pari päivää sitten Hesarin pääkirjoitus ruoti tilannetta minusta osuvasti.

  https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005386954.html


  Kataloniassa sunnuntaina pidettäväksi ilmoitetun itsenäisyysäänestyksen järjestäjiä, vastustajia ja sivustakatsojia on yhdistänyt haluttomuus arvioida etukäteen, mitä äänestyksen jälkeen tapahtuu. Hyvin todennäköisesti äänestystä seuraa vakava sekaannus, josta on haittaa kaikille.

  Kullakin taholla on omat syynsä sulkea silmänsä edessä olevilta vaiheilta. Niihin pitää kuitenkin varautua, vaikka periaatteessa tunnustaisi katalonialaisten oikeuden pyrkiä itsenäisyyteen. Kyseessä on Espanjan vaikein kriisi vuosikymmeniin.


  Jo jonkin aikaa on ollut selvää, että katalonialaiset järjestävät sunnuntaina tavalla tai toisella äänestyksen, jonka itsenäisyyden kannattajat hyvin todennäköisesti voittavat, vaikka tuoreimmissa kyselyissä itsenäisyyden vastustajia on enemmän. Suuri osa vastustajistakin on kannattanut kansanäänestyksen järjestämistä, mutta itsenäisyysmielisyyden voimannäytöksi muuttuneet järjestelyt eivät kannusta heitä uurnille.

  Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont ilmoitti kansanäänestyksen järjestämisestä kolme viikkoa sitten. Sen jälkeen alueparlamentissa niukasti enemmistönä olevat itsenäisyysmieliset puolueet ovat kaikin voimin varmistelleet, että äänestys järjestetään lukuisista Espanjan hallituksen sen tielle kasaamista esteistä huolimatta.


  Espanjan hallitus on konservatiivisen pääministerin Mariano Rajoyn johdolla keskittynyt toistamaan, että perustuslakituomioistuimen laittomaksi julistamaa äänestystä ei järjestetä. Hallitus on turvautunut sarjaan oikeus- ja poliisitoimia äänestyksen estämiseksi.

  Muut EU-maat ovat vuorostaan seuranneet hiljaa sivusta yhden jäsenmaan sisäistä kriisiä, eikä EU:n komissiolla ole valtuuksia ottaa siihen kantaa.

  Lopputuloksena on, että Kataloniassa järjestetään sunnuntaina hyvin sekava äänestys. Se jää kauas vaatimuksista, joita vaaleille asetetaan toimivassa eurooppalaisessa parlamentaarisessa demokratiassa. Äänestyksen estäminen edellyttäisi laajoja voimatoimia, ja ne ovat epätodennäköisiä.

  Katalonian hallituksen edustajat vakuuttavat, että heillä on koossa kaikki tarvittava lainmukaiseen äänestykseen. He eivät voisi sanoa muuta putoamatta vallasta. Kataloniaa johtava keskustaoikeiston ja keskustavasemmiston liittouman enemmistö on riippuvainen pienen äärivasemmiston puolueen CUP:n tuesta, ja CUP määrää tahdin.


  Niinpä Katalonia julistautuu vallitsevan suunnitelman mukaan itsenäiseksi tiistaina. Vaikka julistusta lykättäisiin, kaikki joutuvat lopulta ottamaan siihen kantaa.

  Parhaassakin tapauksessa – täysin laillisen kansanäänestyksen jälkeen – Katalonia putoaisi pois sekä euroalueesta että EU:sta. Edessä olisivat tavallaan kaksinkertaiset brexit-neuvottelut, yhdet EU:n ja toiset Espanjan kanssa.

  Nyt tilanne on paljon pahempi. Espanja on julistanut sekä äänestyksen että itsenäisyyden perustuslain vastaiseksi ja asettaa Katalonian johtajia syytteeseen. Muut EU-maat eivät aio kyseenalaistaa Espanjan toimia sen omalla alueella.


  Muut maat olisivat tehneet itselleenkin palveluksen, jos vaikkapa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk olisi saanut tehtäväkseen kertoa selkokielellä katalonialaisille, mikä heillä on edessään. Olisi kannattanut edes yrittää.

  Nyt on kuitenkin myöhäistä, ja seuraavaksi haetaan tietä ulos tästä sotkusta. Siihen tarvitaan todennäköisesti uusia vaaleja Kataloniassa, myönnytyksiä Espanjalta ja pitkää pinnaa kaikilta.


  Lihavoin tuosta minusta oleelliset kohdat. Madridin hallitukselta ja alueparlamentilta todellista sekoilua. Onko tässä Espanjan valtiollisessa hajoamisessa Suomen ja Euroopan kannalta mitään järkeä ? Uskallan sanoa, että ei. Yksi NATO:n jäsenmaa repii itsensä palasiksi. Todella toivottu lopputulos tosiaan tässä maailmantilanteessa. Skotlanti sitten seuraavana vuorossa ?
   
  Honcho ja Coffee Man tykkäsivät tästä.
 6. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,911
  Tykkäykset:
  23,918
  Pisteet:
  1,286
  Yrittäkää nyt jo uskoa se, ettei ns. maailmanmeno noudata vähääkään meidän toiveitamme, halujamme ja intojamme. Ei ne siellä epsanjassa pohdi sitä, miten tämä kehitys vaikuttaa Suomen turvallisuuspoliittiseen asemaan. Vai oletteko lukeneet jostain tällaista? Ei.

  Espanjan osalta voidaan odottaa vielä vaikkapa baskien vaatimuksia....on vielä kohtu tuoreessa muistissa mitä ETA sai aikaan ammoin.....

  Euroopassa on separatismia, siitä ei vaan puhuta juurikaan. Koska sehän ei sovi siihen käsikirjoitukseen.
   
  kimmo.j, skärdis, Kaira ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 7. Ingsoc

  Ingsoc Eversti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,767
  Tykkäykset:
  3,575
  Pisteet:
  316
  Kyllä juuri noin.

  Äänestäjä laittaa ruksin aina siihen kohtaan mihin haluaa. Demokratia ja silleen.

  Euroopassa oli valtava vinkuna ja puhina, kun amerikkalainen entinen teollisuustyöläinen laittoi ruksia väärälle ehdokkaalle tuossa taannoin. Missä välissä sitä ehtii tutustua vaikka Itämeren strategiseen tilanteeseen, kun täytyy tehdä kolmea palvelualan paskatyötä, että perhe ei päädy mierontielle?
   
  Honcho ja baikal tykkäsivät tästä.
 8. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  7,789
  Tykkäykset:
  23,513
  Pisteet:
  1,286
  En tietenkään tuota tarkoittanutkaan. Katalonialaisia, baskeja, skotteja, flaameja ja vallooneja varmasti kaikkia kiinnostaa jonkun Euroopan takahikiän näkemykset aivan valtavan paljon. Omista lähtökohdistaan nämä tietysti maailman menoa katselevat. Vastaavasti nämä eivät varmasti korviaan lotkauttaisi mikäli nyt esim. Ahvenanmaalla olisi menossa kansanäänestys Suomen tasavallasta eroamisesta.

  Suomen kannalta harmittavasti näillä eurooppalaisen separatismin ilmentymillä on merkitystä siinä mielessä, että ne kyllä horjuttavat tasapainoa. Kuvitelkaapa tilannetta jos vaikka Skotlanti päättäisi irrottautua Iso-Britanniasta. Suomi on viime aikoina tehnyt turvallisuuspoliittista yhteistyötä brittien kanssa ja nämä koetaan hyödyllisiksi kumppaneiksi. Britit ovat tiiviisti mukana mm. Baltian puolustuksessa. Skotlannin itsenäistyminen ajaisi Britannian poliittiseen kaaokseen.
   
  Honcho, baikal ja Coffee Man tykkäsivät tästä.
 9. Ingsoc

  Ingsoc Eversti

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,767
  Tykkäykset:
  3,575
  Pisteet:
  316
  Tuohon kun vaihtaa Viron Skotlannin tilalle, niin jutut on sitä samaa mitä Suomessa jauhettiin joskus AD 1990.
   
  Kaira ja PSS tykkäsivät tästä.
 10. STI_Tactical9mm

  STI_Tactical9mm Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.09.2014
  Viestejä:
  2,277
  Tykkäykset:
  4,901
  Pisteet:
  636
   
 11. Torrakko

  Torrakko Kapteeni

  Liittynyt:
  30.10.2013
  Viestejä:
  761
  Tykkäykset:
  846
  Pisteet:
  76
  Eikö kaikki haluakkaan rauhaa demokratialla maustettuna?!?! Tämä shokki on jotain ennenkuulumatonta. :eek:
   
  Honcho ja baikal tykkäsivät tästä.
 12. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,625
  Tykkäykset:
  2,288
  Pisteet:
  316
  Sky News: Poliisi ampunut äänestäjiä kumiluodeilla Barcelonassa – useita loukkaantunut
  [​IMG]
  (KUVA: Alberto Estevez / EPA / AOP)
  Julkaistu: 1.10. 12:36
   
  Coffee Man tykkäsi tästä.
 13. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  7,789
  Tykkäykset:
  23,513
  Pisteet:
  1,286
  Kepun Mikko Kärnä vaatii nyt että Suomen on tunnustettava Katalonian itsenäisyys mikäli itsenäisyyden kannattajat voittavat äänestyksen.

  https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/2...t-jarkyttynyt-mikko-karna-jos-katalonia-sanoo

  – Meillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, vaan valtiomme ja koko EU:n on seistävä demokratian ja ihmisoikeuksien puolella. YK:n asiantuntijat vaativat toissa päivänä, että Espanjan viranomaisten on lopetettava kansanäänestyksen terrorisointi ja sensuuri Kataloniassa. Espanja pelkää, sillä uusimmat mielipidemittaukset osoittavat yli 82% kannatusta itsenäisyydelle. Toimet ovat kovia ja katalonialaisia poliitikkoja on pidätetty. Espanjan pelikirja Kataloniassa näyttääkin olevan kopioitu suoraan Pohjois-Korean Kim Jong-Unilta!

  Aiemmin tällä viikolla Kärnä sai Espanjan Suomen suurlähettilään ärsyyntymään somekommenteillaan. Suurlähettiläs vastasi Kärnälle että potentiaalisessa turvallisuuspoliittisessa kriisitilanteessa Suomen on turha vinkua Espanjalta mitään EU-solidaarisuutta.
   
 14. Mainos 15. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,357
  Tykkäykset:
  8,393
  Pisteet:
  1,286
 16. Hemmo Paskiainen

  Hemmo Paskiainen Luutnantti

  Liittynyt:
  17.11.2015
  Viestejä:
  375
  Tykkäykset:
  997
  Pisteet:
  36
  Jos tuo eskaloituu todella pahaksi, niin uskaltaakohan eräs kansleri ottaa osaa kahinaan, niinkuin edeltäjänsä 80-vuotta sitten? Vieläköhän kyseisellä kanslerilla on käskytettävänä condor-laivueita?
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 17. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  7,789
  Tykkäykset:
  23,513
  Pisteet:
  1,286
  Tällä blogistilla mielenkiintoinen tieto itse äänestyksen järjestelyistä.

  http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243730-mellakkapoliisi-sulkee-aanestyspaikkoja-kataloniassa

  Nimittäin se, että mitään vaalilautakuntia ei ole eikä ole edes mitään varsinaista äänestyslipuketta. Ilmeisesti jokainen voi itse sellaisen tulostaa kotonaan. Tuolla on myös linkit tilanteen live-seurantaa varten. Ainakin löytyy linkki Espanjan tv:n suoraan lähetykseen. Harmi kun en osaa lainkaan espanjaa, seuranta on sangen hankalaa.
   
  Viimeksi muokattu: 01.10.2017
  Honcho ja baikal tykkäsivät tästä.
 18. tiedotusosasto

  tiedotusosasto Eversti

  Liittynyt:
  21.05.2016
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  3,587
  Pisteet:
  316
  Aika rajua menoa poliiseilta:
   
  Coffee Man tykkäsi tästä.
 19. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  7,789
  Tykkäykset:
  23,513
  Pisteet:
  1,286
  Espanjan Guardia Civil ei taida olla kovin tunnettu lempeistä otteistaan. Myös Ranskan CRS on tunnettu kovista otteistaan. Ikäväähän tässä on toki se, että Espanjan keskushallinnon toimet lisäävät vihaa ja epäsopua. Kaiken takana käsittääkseni Madridin keskushallinnon ja Barcelonan paikallishallinnon täydellinen kyvyttömyys tulla keskenään toimeen.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 20. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,357
  Tykkäykset:
  8,393
  Pisteet:
  1,286
  Viimeksi muokattu: 01.10.2017
 21. TomTom

  TomTom Kenraali Mod

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,708
  Tykkäykset:
  5,048
  Pisteet:
  636
  Harmi kun euvostoliiton armeija ei ole vielä voimissaan, käteinen ja muut eu-hupiukot olisi voinut käskeä eu-militian kitkemään väkivaltaisesti tuon äänestyksen.
   
  Ingsoc tykkäsi tästä.
 22. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  6,339
  Tykkäykset:
  7,552
  Pisteet:
  1,286
  Rt, Sputnik. Tämä on heille juhlapäivä. Krimin normalisointia.
  mm. Jussi Halla-ahon faceseinällä jo Krimit lentelee. Kosovokin mainittu.,
   
  Lepukki ja Recon x tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu