Second kirjoitti:
Millasita tuo Karjalan seutu oikein on maastoltaan? Käsitykseni on että aika paljon siellä on hietikkoista mäntykangasta jossa on aika helppo ja vaivaton liikkua ja siinä mielessä kovakuntoisille kavereilla joku 20 kilometrin päivämarssi on tainnut olla aika keveää touhua. Toki sitähän se on tarkoitus ollakin, että ukot ei vedä itseään piippuun ennen aikaisesti.
Osaako kukaan suositella kirjoja jotka kertovat hyvin tarkasti juuri päivittäisestä arjesta ja toiminnasta. Olkoot fiktiota tai faktaa, kunhan toiminta on kuvattu tarkasti ja käytännön läheisesti.
Karjala on varsin laaja käsite! Jo ns luovutettu Karjala käsitti aika laille erilaisia maastotyyppejä; tiheästi asuttu ja viljelty Karjalan Kannas on aika erilaista maastoa kuin Laatokan pohjoispuoliset erämaat puhumattakaan sitten Aunuksen ja Vienan Karjalasta. (Itä-Karjala)
Kannakeksellahan eivät kaukopartiot toimineetkaan muulloin kuin Jatkosodan hyökkäysvaiheessa kesällä 1941 ja vetäydyttäessä 1944 ns. Matti-partioina. Kannaksen rintamalla vihollisen linjojen taakse eli Leningradiin mottiin ei oikein mahtunut. Kannaksesta vastannut os. Vehniäinen koostui pääasiassa Kannaksella kasvaneista ja asuneista miehistä, joilla oli paikallistuntemusta.
Karkeasti voidaan sanoa, että kaukopartioiden toimintamaasto Itä-Karjalan alueella oli aika samanlaista kuin mitä maasto on Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa: Männikköharjanteita, synkkiä kuusikkokorpia, vaaroja, soita, jokia ja järviä melkoisena tilkkutäkkinä. Metsät olivat aika hakkaamattomia, tosin joku partio oli yöpynyt joskus tyhjän metsätyöpunktin parakissakin.
Kovin tarkkoja kertomuksia partioiden arjesta ei tule mieleen. Os. Marttinan partiokertomuksista kootuissa kirjoissa on kertomuksiin liitettyjä kalustoluetteloitakin ja kommentteja varusteiden käyttökelpoisuudesta. Saressalon "Päämajan kaukopartiot jatkosodassa"-kirjassa on ihan oma luku, joskin lyhyt, partioiden varustuksesta, samoin viestitoiminnasta ja huollosta. Myös romaanimuotoon kirjoitetetuista , mutta tositapahtumiin perustuvista löytyy joskus yksityiskohtaista tietoa. Esim Anttalan (oik Lempiäinen) kirjasta Tulijyrän takana selviää, että Matti-partiolla oli mukanaan bensiinikeitin, kaiketi saksalaista perua.
Hyvinkin lähellä tähystettäviä kohteita piilotellut partio ei oikein pelkällä nuotiolla olisi pärjännyt ja joskus on hyvä saada lämmintäkin ruokaa.
Tuskin A on sitä tyhjästä keksinyt. Olisikohan keitin ollut tuollaisen alkuperäismalli, noita on tehty iät ja ajat:
http://www.globetrotter.de/de/shop/detail.php?mod_nr=105502&k_id=1202&hot=0