Olet varmasti oikeassa että sädekehä olisi rapissut jos totuus toimista olisi paljastunut. Sädekehän luomisesta vastaa kuitenkin melko pitkälti propagandaosasto ja sodanjälkeinen fiktiokirjallisuus. Tietäen kuinka paljon mielummin suomalaiset lukevat fiktiota kuin asiakirjoja, veikkaisin ettei vaikutus paljastuksila kuitenkaan olisi mitään wikileaksiin verrattavaa. Eipä itärajan takanakaan ole juuri kiinnostuttu partisaanien tekojen totuudenmukaisista kertomuksista eikä heidän kilpeään paljoa tahrattu. Eikä minkään maan erikoisjoukkojen mainetta ole ryvetetty todenteolla, vaikka mitä olisi tullut esiin. Vaikka saksalaisia ei juurikaan ole haluttu nostaa jalustalle niin Brandenburgilaisten ja Skorzenyn porukoiden saavutukset on myönnetty (ehkä jopa liioitellen) ja mainetta ei ole mustattu todenteolla.Museo kirjoitti:Sodan ajan yhtymiin on kuulunut tiedusteluosat jo Rooman armeijan ajoista lähtien. Pohdin lähinnä tuota kaukopartioiden ja asiamiestiedustelun merkitystä Suomen sodankäynnissä. Saattaa olla ettei kaukopartiotoimintaa ympäröisi samanlainen sädekehä jos päämajan kaukopartiotoimintaan liittyvät asiakirjat eivät olisi kadonneet Ruotsissa sodan jälkeen.
Lopultakaan radiotiedustelu ei saanut selville mitään mikä ei tapahtunut radioaalloilla (tai puhelinlinjoilla) ja lentoteidustelu mitään mikä ei näkynyt ilmakuvissa tai ilmasta tähystäen. Sen ajan ilmakuvauskalustot eivät olleet vielä kovin ihmeellisiä. Ei ollut valonvahvistimia eikä lämpötähystimiä. Oikeaan paikkaan toimitettu silmä- ja/tai korvapari oli kultaakin kalliimpi. Eri asia sitten on paljonko muun partiotiedustelun ja sotajoukkojen omien tiedusteluelimien tuloksia meni päämajan miesten piikkiin. Ja kuinka paljon propagandatarkoituksessa keksittiin kaukopartioille havaintoja kertomuksissa. Usein tiedustelun tärkein havainto kun on ns. nollatieto eli se, että mitään raportoitavaa ei ole havainnoitavassa paikassa. Kertomusten kannalta kun vain sellainen ei ole kovin myyvää eikä jännittävää.
Jotain tietoa löytyy, kun vaan muistaisin mitä ja mitä siitä on lupa kertoa. Sen verran nyt ainakin että yksi tärkeimmistä tehtävistä oli yleisen ilmapiirin tunnusteleminen. Etenkin suomensukuisten heimojen keskuudessa, mutta myös yleisesti. Mahdollisia sodanvastaisia tia neuvostojohtajiin ja puolueeseen kohdistuvia tyytymättömyyden ilmaisuja ja merkkejä piti havainnoida.Ai niin onko kenelläkään tietoa kaukopartioiden mukana liikkuneiden propagandasissien käytännön toiminnasta? Kyseiset kaverithan saivat kuulemani mukaan valtiolta kattavan 19 oppitunnin koulutuksen propagandatoiminnasta ennen matkaan lähtemistä.
Noissa psyops puolen papereissa kun oli ainakin aikanaan tiheään leimoja, niin on ehkä hyväkin, jotta olen unohtanut suurimman osan niissä olleista tiedoista, ja varmasti sekoittanut mielessäni loputkin.