tulikomento
Supreme Leader
Keinonen oli Pinnan aikaan vielä reserviläinen.
Niin oli mutta kadettikoulu varmasti oli jo tavoitteena.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Keinonen oli Pinnan aikaan vielä reserviläinen.
Tsirkka-Kemijoen suunnalla on "Laiston suo", joka on saanut lempinimensä kapteeni Laiston mukaan.
Tämä on irvokkain kaikista tietämistäni johtamisnäytöksistä.
Laisto ei välittänyt Leppälaxin käskystä odottaa tykistökeskitystä, vaan määräsi komppaniansa hyökkäykseen suolle. Laiston komppania oli jo sodan alussa kärsinyt huomattavia tappioita. komppaniaan tulleet täydennysmiehet olivat nuoria, juuri varusmieskoulutuksen suorittaneita. Laisto jäi itse taakse suon reunaan seuraamaan "tilanteen kehittymistä". Taistelun kuluessa avoimelta suolta joitakin vielä elossa olevia miehiä perääntyi suojaan. Laisto uhkasi ampua perääntyvät sotilaansa. Aliupseerit menivät väliin ja estivät teloituksen ja joutuivat sen vuoksi Laiston kanssa käsirysyyn.
65 kaatunutta ja 54 haavoittunutta.
Loput n. 30 miestä istuivat kaatuneitten vieressä hiljaisina surren ”rippikoulukavereittensa” kaatumista. Kaikki sopivat suon laidassa makaavan yhden kelopuun rungolle. Eloonjääneistä otettiin valokuva tämän kelopuun luona. Valitettavasti tämä kuva ja monet muut kuvat tuhoutuivat Ossi Laineen sedän Viljo Laineen kodin tulipalossa v. 1980. JR 10:n sotapäiväkirjoissa Laiston menettely on pimitetty.
Taistelun jälkeen miehet pitivät varmana, että Laiston asiaa tullaan puimaan sotaoikeudessa. Toisin kävi. Eino Laisto palkittiin samana päivänä 7.8.1941 kunniamerkillä (VR4 ylip. 116/41).
Taisteluun valmistautuneet sotilaat näkivät majuri Majewskin makaavan edellisenä iltana ”sammuneena” samalla kankaalla mihin kaatuneet sotilaat taistelun jälkeen koottiin riviin. Tämän vuoksi ihmetystä herättää se, että Majewski saattoi allekirjoittaa pataljoonan komentajana myös Laiston komppanian (2./JR 10) taistelukertomuksen.
Tiettävästi hän ei vielä tuossa vaiheessa tähyillyt sotilasuralle. Tyttärensä kertoman mukaan kunnianhimoa oli yllin kyllin, mutta se suuntautui fysiikan opintoihin, kunnes:Niin oli mutta kadettikoulu varmasti oli jo tavoitteena.
Uransa kannalta tuo oli varmasti hänen suurin virheensä. Mutta olihan hänen poliittinen toimintansa komentajalle aika erikoista, enkä ihmettele sen aikaansaamaa vastustusta. Hänhän kertoi mm. NL:n suurlähettiläälle sekä Suomen kommunistijohdolle olevansa neuvostojärjestelmän kannattaja. Ehkä hän tosissaan näki itsensä tulevaisuuden Neuvosto-Suomen asevoimien marsalkkana. Eronsa kynnyksellä hän kävi vielä hakemassa tukea niin SKP:lta kuin NL:n sotilasasiamieheltäkin, joka sai kuulla oikeistovoimien olevan muuttamassa maamme ulkopoliittista linjaa, ja vaatimassa komentajan eroa.Mies oli kuitenkin käsittääkseni SN-seuran jäsen ja ymmärsi YYA-sopimuksen edut. Oliko suurin virheensä sitten astuminen UKKn tontille liian vahvasti?
Vaikka sitä olettaisi, että korkeimpiin tehtäviin valittaisiin parhaimpia miehiä, niin heidän todellisuudentajunsa voi silti olla veitsenterällä suistumaan. Kuten esimerkiksi USA:n presidentinvaaleissa nähtiin tuoreimpana esimerkkinä.Uransa kannalta tuo oli varmasti hänen suurin virheensä. Mutta olihan hänen poliittinen toimintansa komentajalle aika erikoista, enkä ihmettele sen aikaansaamaa vastustusta. Hänhän kertoi mm. NL:n suurlähettiläälle sekä Suomen kommunistijohdolle olevansa neuvostojärjestelmän kannattaja. Ehkä hän tosissaan näki itsensä tulevaisuuden Neuvosto-Suomen asevoimien marsalkkana. Eronsa kynnyksellä hän kävi vielä hakemassa tukea niin SKP:lta kuin NL:n sotilasasiamieheltäkin, joka sai kuulla oikeistovoimien olevan muuttamassa maamme ulkopoliittista linjaa, ja vaatimassa komentajan eroa.
Siitä ei ole epäilystäkään, etteikö Keinonen ollut ensiluokan sotilas, vaikkapa sodan ajan divisioonankomentajaksi varmasti erinomainen. Mutta henkkoht ominaisuudet taisivat olla kuitenkin sellaiset, että Pv:n korkeimmalle pallille hän oli väärä valinta. Ainahan näitä sillointällöin sattuu, niin sotilas-, kuin siviilipuolellakin.Vaikka sitä olettaisi, että korkeimpiin tehtäviin valittaisiin parhaimpia miehiä, niin heidän todellisuudentajunsa voi silti olla veitsenterällä suistumaan. Kuten esimerkiksi USA:n presidentinvaaleissa nähtiin tuoreimpana esimerkkinä.
Näin se on.Siitä ei ole epäilystäkään, etteikö Keinonen ollut ensiluokan sotilas, vaikkapa sodan ajan divisioonankomentajaksi varmasti erinomainen. Mutta henkkoht ominaisuudet taisivat olla kuitenkin sellaiset, että Pv:n korkeimmalle pallille hän oli väärä valinta. Ainahan näitä sillointällöin sattuu, niin sotilas-, kuin siviilipuolellakin.
Loimolassa taisteli myös JR 9. Jossain kirjastoni uumenissa on tuon rykmentin historiikki, täytyykin etsiä se ja lukea taas pitkästä aikaa, sen verran on unohtunut tuon suunnan tapahtumat minultakin.Näin se on.
Ja ainakin pataljoonankomentajana testatusti huippuluokkaa. Toimiessaan JR 8:n I:n pataljoonan komentajana, hän oli ratkaisupaikoilla Suomen tuntemattomimmassa ratkaisutaistelusssa Loimolassa kesällä 1944. Loimolasta ei löydy netistä juuri mitään tarkkaa, mutta Keinosen tekemä oikea-aikainen vastahyökkäys oli avainasemassa, että itäinen ikivihollinen saatiin sielläkin torjuttua.
Minulla on ikuisuusprojektina tehdä vähän selkoa Loimolasta, saa nähdä toteutuuko koskaan, mutta homma oli sielläkin veitsenterällä kuten muuallakin. Muutamilla oikeilla ratkaisuilla ja tekijämiehillä oli iso rooli.
Hyvä ajatus. Lyödään tiedot yhteen jossain vaiheessa. Aikajanalla ennen kuin hauta kutsuu .Loimolassa taisteli myös JR 9. Jossain kirjastoni uumenissa on tuon rykmentin historiikki, täytyykin etsiä se ja lukea taas pitkästä aikaa, sen verran on unohtunut tuon suunnan tapahtumat minultakin.