Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kellot sotilastoiminnassa

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja Sala, 05.08.2012.

 1. Nenialas Idook

  Nenialas Idook Kapteeni

  Liittynyt:
  04.08.2015
  Viestejä:
  973
  Tykkäykset:
  2,043
  Pisteet:
  76
  Juu, viisi minuuttia vuorokaudessa ei mene Vostokin speksiin. -20 - +60 s/vrk on automaattikoneiston speksi ja normiyksilö menee noihin rajoihin heittämällä ilman rukkausta. Rukkaamalla käynnin saa sitten tarkemmaksi. Laadunvalvonta, laadunvalvonta.
  Joissakin noissa jakotavarakelloissa näyttää muuten olevan erään tavallisen Vostokin kuori, joka on yksinkertaisesti käännetty niin, että nuppi on vasemmalla, ja lisäksi pinnoitettu jollain titaanioksidiseoksella. Tavan Vostok ko. kuorimallilla (nuppi oikealla, ei titaanipinnoitetta) maksaa venäläisssä nettikaupassa alle 60 USD. Mikähän lienee erikoismallin myyntihinta Vennäänmaan armeijalle...
   
 2. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Tuollainen milspec laatu maksaa :D

  Saksalaiset osaa tämän paremmin: http://www.broadarrow.net/ezm1.htm
   
 3. Mainos 4. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,444
  Tykkäykset:
  25,676
  Pisteet:
  1,286
  Jos tuo Venäjän armeijan kelloasia pitää paikkansa, niin aika absurdia. Osoittaa miten fantastista tuo omavaraisuuslinja ja heikko laadunvalvontamoraali on.

  Toisaalta Venäjällä on ainakin jossain niche-segmenteissä ollut ihan hyvää perinteistä osaamista kelloalalta. Pikkuveljeni on umpisokea ja ainakin n. 10v sitten käytännössä kaikki sokeiden kellot tulivat Venäjältä. Ihan hyvin pysyivät ajassa ja kestivät käyttöä.
   
 5. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,257
  Tykkäykset:
  6,446
  Pisteet:
  1,286

  Siinähän se vitsi kai onkin. Se kello ei ole neuvostoliiton ajoista muuttunut ja sen tuotantomäärät ovat kai pysyneet samana niistä ajoista.
   
 6. Minuteman

  Minuteman Eversti

  Liittynyt:
  12.05.2014
  Viestejä:
  1,953
  Tykkäykset:
  3,311
  Pisteet:
  316
  Mekaaniset kellot ovat "paraativarustusta" siinä missä kromatut ja jalopuutukkiset SKS karbiinit. Kvartsikidekellot ovat hakanneet luotettavuudessa, tarkkuudessa ja ennen kaikkea hinnassa mekaaniset aikaraudat viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan joten tuo uutinen on täysin mieltä vailla ellei sitä ymmärrä niin että Igorille annettu Vostok (tai poljot) on yhdensortin statussymbooli.

  [​IMG]

  Jos ette ole panneet merkille niin uudemmassa venäläisessä kultturissa rannekello on symbooli jolla näytetään että hyvin menee. Putinin ranteessa on bongattu useampikin Patek Philippe, Blancpaineja ja Breguetin kelloja, huippuna tilaustyönä käsin tehty Lange & Sohne. Venäläiset tuntuvat tuntevan kellot ja niillä näytetään että rahaa on.

  Jos venäläislentäjät suosivat sveitsiläisiä kronoja niin kyseessä on pelkkä snobbailu.

  Jos tuommoisen venäläisen automaatin haluaa hankkia niin markkinahinnat näyttää lähtevän sadasta Eurosta ja hinta vastaa laatua. Voi hakea vaikka eBaysta.

  Jenkkiarmeijan jakovarusteena taisi olla viiden dollarin Timex joka pesee käytännössä kaikki mekaaniset kellot kaikessa muussa paitsi statuksessa. Ja Obaman ranteessa on yleensä nähty kolmen sadan taalan Jorg Gray, kvartsikello siis.
   
  Honcho ja Rajajääkäri tykkäsivät tästä.
 7. Nenialas Idook

  Nenialas Idook Kapteeni

  Liittynyt:
  04.08.2015
  Viestejä:
  973
  Tykkäykset:
  2,043
  Pisteet:
  76
  Käsittääkseni nykyisin Vostok tai Poljot ei todellakaan ole Igorille mikään statussymboli. Ellei statussymboliksi sitten katsota sitä, että IV:llä näyttää baarissa kelloa, että kovissa hommissa ollaan. (Ja toivoo, että että rannetta vilkaiseva tietää, mistä aikaruaudasa on kyse.)
  Mekaanisessa rannekellossa on kuitenkin nykyisissä sotatoimissa se hyvä puoli, että se ei häkelly ELSO-toimenpiteistä tai - jos oikein paska nakki heilahtaa - EMP:stä. Sopivilla materiaaleilla magneettikentätkään eivät häiritse käyntiä.

  Hyvin mahdollista, kyllä tuollainen 3133-pohjainen krono käy aikaa siinä missä sveitsiläinenkin. Uusia mekaanisia kronokoneistoja tosin ei ole enää muutamaan vuoteen valmistettu.

  Kuvan kello - jota tuskin tarkoitit - ei ole automaatti, vaan ihan vedettävä 31681-koneistolla varustettu krono, hintaluokka tällä hetkellä uutena 350 - 450 euroa. 200 m vesitiiviin Vostokin automaattisuklarin toki saa viralliselta jälleenmyyjältä noin 60 dollarilla plus postikulut Venäjältä. Näissä Vostokin malleissa on sitten se toissa vuonna kuolleen tulikärpäsen teholla pimeässä hetken hehkuvat osoittimet.
   
 8. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  6,252
  Tykkäykset:
  7,381
  Pisteet:
  1,286
  Minulla oli kerran puna-armeijan kello mutta tuhosin sen lapsena kun oli opetettu ettei ryssänpaskalla ole mitään arvoa. Harmittaa kovasti. Siinä oli kompassikin.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 9. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Jep. Huntilla saa ihan käypiä mekaanisia kelloja esim. Seikolta. Eivät jätä tai edistä 5 minuuttia päivässä.. Kyllä tuollainen Sinn kelpaisi sotilaskäyttöön. Soveltuisikohan Omega Speedmaster?
   
 10. Minuteman

  Minuteman Eversti

  Liittynyt:
  12.05.2014
  Viestejä:
  1,953
  Tykkäykset:
  3,311
  Pisteet:
  316
  En ole asiaan sen syvällisemmin perehtynyt ja voin olla väärässäkin mutta kuvittelisin metallikuorisen rannekellon olevan luonnostaan suurin piirtein maailman tunnottomimman elektronisen laitteen ELSO:n tai EMP:n suhteen, kuori kun muodostaa faradayn häkin.

  IMHO nykyisissä sotatoimissa paras rannekello on teräskuorinen aurinkokennolla latautuva vesitiivis kvartsikello. Tosin kyllä patterikin ehjää kelloa liikuttaa pari-kolme vuotta.
   
  Maidan tykkäsi tästä.
 11. Nenialas Idook

  Nenialas Idook Kapteeni

  Liittynyt:
  04.08.2015
  Viestejä:
  973
  Tykkäykset:
  2,043
  Pisteet:
  76
  Tämä pitää tietty paikkansa ELSO:n osalta.
  Toisaalta voimakkaassa magneettikentässä esimerkiksi liipottimen jousi saattaa magnetoitua, jolloin sen tehollinen pituus muuttuu ja kello alkaa käydä huolella väärää aikaa. Yleensä liian nopeasti.
  Yleensä kellon kuori kun ei ole valmistettu magneettisesta materiaalista, mutta koneistossa on magneettisia aineita, koneiston osat saattavat magnetoitua. Tällaisesta rannekellosta saa antimagneettisen esimerkiksi laittamalla takakannen alle magnettisesta aineesta valmistetun lisäkuoren.
  Venäjän talouteen liittyy sen verran, että vanhoina huonoina NL:n aikoina Vostok teki myös antimagneettisia rannekelloja, mutta nykyiset siviilimallit eivät taida moisia olla.
   
 12. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  @Minuteman

  Sinn EZM3:lle luvataan magnetic field protection up to 80,000 A/m. Minulle ei tuo kerro mitään siitä kuinka hyvin tuo suojaa. Onko kyseessä överisti mitoitettu suojaus? Luulisi, että EZM1 suojaa vähintään yhtä hyvin. Rolexin Milgauss on suunniteltu erityisesti antimagneettisia ominaisuuksia silmällä pitäen (ei tietenkään sotilaskäyttöön hyvä valinta, mutta mielenkiintoinen malli muuten). https://en.wikipedia.org/wiki/Rolex_Milgauss
   
 13. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,628
  Tykkäykset:
  23,191
  Pisteet:
  1,286
  Sveitsiläinen Sergeant nykyään. Nahkaranneke ja todella hyvä taulu, näkyy vaivatta pimeällä, lasi ei näköjään naarmuunnu ihan vähällä. Muistaakseni ei mitään hirveän hintainenkaan.
   
 14. Mainos 15. Minuteman

  Minuteman Eversti

  Liittynyt:
  12.05.2014
  Viestejä:
  1,953
  Tykkäykset:
  3,311
  Pisteet:
  316
  Yrjöltä hyvä postaus kiitos siitä.

  Itsellä arkikelloina pari Seiko 5 sukeltajakelloa, tumma puku -tilaisuuksiin Hamilton Jazzmaster, muuten sitten joitain vanhoja Rotaryja ja geneerisiä kvartsikelloja jotka eivät ole hinnalla pilattu. Joku vika pitää olla päässä koska tunnen mielessäni jotain järjenvastaista mielihyvää siitä että ranteessa jauhaa aikaa silpuksi mekaaninen automaatti mutta perversionsa kullakin.

  Rotary oli muuten WW2 kahinoissa brittiarmeijan hovihankkija ja moni tommy palasi siviiliin rotary ranteessaan. Hamilton taas oli NASA:n astronauttikello ennen Apolloa ja kuulentoja. Nykyään Hamilton taitaa kuulua Swatch groupiin ja Rotary tekee geneerisiä kvartsikelloja.

  Asiaan: Mielestäni sotilaalliseen toimintaan paras rannekello on metallikuorinen analoginen kvartsikello ajanottorenkaalla. Tritiumampulleilla tauluun saa valoa sen verran että esimerkiksi kartan lukeminen sadeviitan alla onnistuu kellolla valaisten. Nato stripe tai kuminen smuglariranneke toimii parhaiten. Yksinkertaista ja toimivaa.

  Luminox 3051 on poltellut mielessä pitkään, ehkä semmoinen tulee vielä hankittua.

  Jos tekee mieli ostaa mekaaninen kello niin suosittelen kelloa Seiko 5 mallistosta, hinta-laatu-suhde on kuin toyota hiluxissa luokassa bullet proof.
   
 16. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  435
  Tykkäykset:
  415
  Pisteet:
  36
  Omat vaatimukset kellolle ovat:

  -upotusvesitiivis
  -helposti pestävä
  -analoginen
  -sekunttiviiari
  -selkeä, numerot näkyy
  -yönäyttö
  -kestävä
  -yksinkertainen

  Ensihoitajan työssä koen tarvitsevani noita kaikkia ominaisuuksia

  Niinpä ostin Traser H3 P5900 Military Type 3 Tritium kellon. Kestää upottaa veteen 3:een baariin asti, onko se nyt noin 30 metriä? analoginen selkeä ja yksikertainen. Rannke on nailonia, joka on pestävissä, nykyää korvautunut ns. NATO-rannekkeella ja mikä parasta tritium ampullat valaisevat kaikissa olosuhteissa viisarit ja numerot. Sattumoisin arvostan myös sotilas hommissa noita samoja ominaisuuksia :) pisteenä I:n päällle kello on US armyn speksaama ja sikäläinen armeijan peruskello. Hintakaan ei ole paha alta 150 euroa. Hinnasta huomautan sen viellä että työn antajani korvaa työtehtävissä rikkimenneen kellon sataan euroon asti, niin en pidä luotettavasta kellosta tuota pahana hintana.
   
 17. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  3 bar/30 m kestää käytännössä roiskeveden. Kellojen vesitiiviyttä testattaessa niitä testataan staattisesti tietyssä paineessa, joka antaa optimistisia tuloksia verrattuna siihen mitä ihmiset yleensä vesitiiviydellä käsittävät ("voiko tän kanssa uida/sukeltaa?"). Ensihoitajan käyttöön riiittänee. http://www.kellomaailma.fi/vesitiiviystaulukko.php
   
  Viimeksi muokattu: 25.10.2015
 18. AJJV

  AJJV Luutnantti

  Liittynyt:
  18.06.2014
  Viestejä:
  435
  Tykkäykset:
  415
  Pisteet:
  36
  Hyvä taulukko. Kyllä tuo on kestänyt hyvin kohta vuodenpäivät. muutaman kerran kesällä taisin uidakkin puolivahingossa, eikä kello ole ollut moksiskaan, mutta eihän tuota toki siihen ole tarkoitettu :)
   
 19. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Traser taitaa olla suosittu merkki toiminnallisten ihmisten parissa.

  Nuo vesitiiviysmerkinnät ovat useasti harhaanjohtavia, mutta sukeltajat sen tietävät, ja desk divereillä ainut merkitys vesitiiviysmerkinnällä on käyttäjän egon kohotus.
   
 20. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,192
  Tykkäykset:
  4,515
  Pisteet:
  1,286
  Erikoisemmissa sotilaspiireissä näkyy käytettävän paljon Suunnon Ambitteja, yks sun toisella kapiaisellakin nykyään kyseinen kello.
  Hyvä kello, ei voi muuta sanoa tai oikeammin rannetietokone
   
  Tetra tykkäsi tästä.
 21. samip

  samip Kapteeni

  Liittynyt:
  10.12.2012
  Viestejä:
  620
  Tykkäykset:
  419
  Pisteet:
  76
  Itte omistan Suunto Ambitin, mutta en pidä sitä hyvänä sotakellona. Huonoja puolia siinä on esim. kellon korkea profilii, josta johtuen se takertuu vaatteisiin ja varusteisiin kiinne kun niitä pukee/riisuu tästä johtuen kellon ranneke on hajonnut 3 kertaa. Kellon taustavalo syttyy päälle, vaikka kello on näppäinlukko tilassa ja tämä voi tapahtua ei toivotussa paikassa. Kellon akun lataaminen tarvitsee ulkoisen virtalähteen ja jos kellon toimintoja käyttää aktiivisesti, niin akku kuluu nopeasti. Ja kellon kompassissa on valittavana mittayksiköksi 360 astetta tai 6400piirua.

  Kuntoilussa Ambit on loistava apu/lisäväline, joka tuo treenaamiseen mielekkyyttä ja mahdollisuuksia.
   
  Stagideus tykkäsi tästä.
 22. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Sarpaneva on tehnyt hienoja kotimaisia militariahenkisiä kelloja. Nämä ei ole sellaisia joita suosittelisin oikeaan sotilastoimintaan, vaan näitä voisi verrata vaikkapa vanhoihin aseisiin. Malleja on ainakin SUF Myrsky joka on nimetty VL Myrskyn mukaan, ja itsetietoiselle upseerille SUF Komentaja.


  [​IMG]
   
  Sarek1 ja Fremen tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu