adam7 kirjoitti:
no kun mallinimenä on "66 KES 88" tarkoittaa se että kaliperi on 66 milliä ja on otettu käyttöön -88. oletettavasti niitä on siis hankittu 90-95.
tuosta myöhemmästä on jo noin 15v, aikaisemmasta 20. jossain vaiheessa nämä eivät enää toimi. vaikka itse en usko kauppojen parasta ennen tai viimeinen käyttöpvä merkintöihin, en kuitenkaan haluaisi olla tilanteessa jossa jossain olisin skuugessa ja on kolme kessiä, eikä mikään nistä skulaa kovassa (tämä tässä iässä tietysti täysin hypoteettistä). en myöskään toivo tätä tämän päivän etulinjan taistelijoille.
pelkkien uusien kessien hankinta ei kyllä ole paras ajatus.
En tiedä Kessien hankintavuotta enkä sitä, miten kauan ne kestävät varastointia.
Vanhuuttaan epäluotettavat ase-erät eivät tarkoita sitä etteikö itse asemalli olisi edelleen toimiva.
Ymmärtääkseni Norjassa valmistetaan edelleen M72 kertasinkoja ja jos vanhimmat ase-erät alkavat olla ikäloppuja niin ammutaan ne koulutuskäytössä pois tai hävitetään muuten.
Sitten vain uusia tilaukseen ja mieluummin paranneltua mallia.
mistä oot saanu CG:n ? -86 malli painaa 8,6 kiloa kun 55 S 55 painoi 6 kiloa
CG:ssä tosin on se etu että ammustavaraa on kehitetty koko ajan, toisin kuin noita kotimaisia. eikö CG ole RPG, toisin kuin kotimaiset? (eli siis ei vain ajopanoksella vaan pienellä ajopanoksella ja sitten rakettimoottorilla)
baikal mainitsi kyseisen aseen yläpuolella.
8,6 kiloa tarkoittaa sitä, että painonsa puolesta ase on samaa sarjaa kuin Apilas ja sen vertaaminen 3,5 kg painavaan kevyeen kertasinkoon on suhteetonta.
Painoeron lisäksi kyseessä on erityyppinen ase kuin KES, kuten jo mainitsit.
Olen samaa mieltä siitä, että CG:ssä on monipuolinen ja hyvin kehitetty ampumatarvikevalikoima.
Keskustelussa on mielestäni kuitenkin kyse mahdollisimman yksinkertaisesta ja helposta "jokamiehen pst-aseesta", joita on mahdollisuus hankkia runsaita määriä reserviläisistä koostuvalle kenttäarmeijalle.
Ymmärrän, että tietyillä joukoilla on hyvin erilainen tarve erityyppisille ammuksille, mutta "jokamiehen pst-aseen" päätarkoitus on rei'ittää panssariterästä, eikä betoniseinää.
CG on mielestäni liian painava ja "liian hyvä" korvaamaan kevyen kertasingon.
eli kes on käyttöikänsä päässä, apilaksen kanssa käy samoin, vaikka ei vielä ihan just, joten uudet kujeet on keksittävä.
apilashan kehitettiin läpäisemään t-72 etupanssarin. nuo panssarit eivät nyt ole ihan kärkikamaa.
en käsitä tätä ilmiötä että vanhojen aseiden käyttöikää on kaiken uhalla pidennettävä, tai vielä parempaa, vanhentuneita aseita tulee hankkia lisää...
esim NLAW soveltuu ammuttavaksi urbaanissa ympäristössä huoneen ikkunasta ulos. kotimaiset paistavat ampujansa samassa tilassa.
miksi tämä fetissi vanhoihin aseisiin?
Olen osittain vastannut tähän ensimmäisen lainauksen jälkeisessä kohdassa enkä toista sitä kohtaa tässä.
Ei ole ampujan itsensä kannalta mielekästä ampua taistelupanssarivaunua (tai muutakaan ps-kalustoa) edestä, ellei kysymyksessä ole pakkotilanne jossa toinen vaihtoehto on allejääminen.
Tämän vanhana sinkomiehenä varmasti tiedät eikä tämän kohdan tarkoituksena ollut vittuilla.
Apilasta haukutaan paljon ja osassa haukuista on vinha perä. Eniten sitä taitavat haukkua ne, jotka eivät yksinkertaisesti osaa sillä ampua.
Osaavissa käsissä se puutteistaan huolimatta on edelleen käyttökelpoinen pst-ase, jolla saadaan vaikutusta myös taistelupanssarivaunuihin.
Lehtitietojen mukaan NLAW korvaa Apilaksen aikanaan myös pst-partioiden aseistuksena. NLAWia ja Apilasta verrattaessa tulee kuitenkin muistaa, että toinen on lähipanssarintorjuntaohjus ja toinen taas raskas kertasinko.
samaan genreen:
ulkomaalaiset ovat jo tarpeeksi kauan sotkeneet maatalouttamme! takaisin kaskiviljelyyn !
lamput pois ja päreet kunniaan !
markkaan haikailevat ovat tisulälläreitä ! oravannahat ovat ainoita oikeita vaihdon välineitä !
Luin tämän kohdan ainakin 10 kertaa enkä näin selvinpäin ymmärtänyt mitä tarkoitat tällä ja miten kaskiviljely ja oravan nahat liittyvät panssarintorjunta-aseisiin.
Pääsiäisen kunniaksi juon kevyet päiväkännit ja koitan avata tätä mielessäni... :a-wink: