Latvia ja Liettua tuo venäjältäKatos vaan, en huomannutkaan. No ottaa länsivaluuttaa pois sotimiselta?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Latvia ja Liettua tuo venäjältäKatos vaan, en huomannutkaan. No ottaa länsivaluuttaa pois sotimiselta?
Juu, MEITÄ vastaan on tosiaan lähdetty sotimaan energia-aseella, ja hyökkääjänä ovat energiayhtiöt. Nehän tekevät satumaista tulosta, ainakin omaa tuotantoa omaavat, ryssän touhujen ansiosta. Tavallisella sähkönkäyttäjällä ei juuri puolustautumiskeinoja yhtiöitä vastaan ole, ellei sellaiseksi lasketa kylmässä kämpässä kärvistelemistä. Nyt yhtiöt jo hekumoivat sillä itse itselleen neuvottelemalla hintakatolla (4e/kwh) mikä sekin katto voidaan korottaa korkeammalle jos itse laatimiensa pykälien ehdot täyttyvät. En tiedä onko tuokaan vielä se kuluttajahinta, vai yhtiön asettama ostohinta itselleen itse luomalleen "pörssille", johon pläjäytetään vielä katteet päälle, joka tapauksessa tuohon lisätään vielä siirron ja veron osuus, ennenkuin se kolahtaa iloisen maksajan postilaatikkoon. Tuokin kattohinta kuitenkin tarkoittaisi, vaikka kuukauden jatkuessaan, keskiverrolle sähkölämmitteiselle omakotitalolle vähintään 20 000e/kk sähkölaskua talviaikana. Harvan perse sellaista merivettä kestäisi viikkoakaan. Ihmettelen, miten poliitikot vain seuraavat katseella sivusta tätä ryöstöä, ja jopa EK vain tyytyy toteamaan, että yrityksiä tulee menemään konkurssiin tai muuten lopettamaan toimintansa sähkön hinnan takia. Harvemmin tulee kokoomusta yleensä tai Elina Valtosta erikseen kehuttua, mutta hän esitti, että yhtiöiden tulisi julkistaa sähkön tuotantokustannuksensa. Ja kas, yhtiöt kavahtivat takajaloilleen moisen kerettiläisyyden edessä. Tänään muuten on tuullut perkeleesti, mutta sähkön pörssihinta kohosi uuteen ennätykseen. Joku sähkösatraappi totesi asiasta kysyttäessä, että juu, mutta "ilman tuulivoimaa se hinta olisi vielä korkeampi."FINGRIDIN Ruusunen huomautti, että sähkökriisi ei ole nykyisen pörssisähköön perustuvan energiajärjestelmän vika. Hän sanoi, että kriisi ei ole ”normaali” hyödykemarkkinoiden sokki.
”Meitä vastaan on lähdetty sotimaan energia-aseella. Elämme nyt aikaa, joka taatusti muistetaan pitkän aikaa erittäin poikkeuksellisen ajanjaksona energiajärjestelmässä. Energiajärjestelmä ei ole itse aiheuttanut kriisiä vaan järjestelmä ei ollut sodankestävä. Kriisissä ei ole kyse normaalista energiajärjestelmän häiriöstä.”
Energiateollisuuden Leskelä oli samaa mieltä. Hänen mukaansa kriisit nostavat aina esille kysymyksiä, voisiko sähköjärjestelmässä tehdä asioita toisin.
”Vaikka järjestelmä on mielestäni periaatteessa toiminut hyvin, kriisi paljastaa asioita, joita olisi voinut tehdä paremmin”, Leskelä sanoi.
FINGRIDIN Ruusunen ja Energiateollisuuden Leskelä ennustivat kumpikin, että sähkön hinta palaa vielä tasolle, jolla se oli ennen energiakriisiä.
Ruususen mukaan hintojen laskeminen kestää tosin useita vuosia. Leskelä arvioi kuitenkin, että että ensi vuoden talvi näyttää jo huomattavasti helpommalta ellei tapahdu yllätyksiä.
Hs
Kyllä se satraappi on ihan oikeassa. Pörssihinta määräytyy sinisellä alueella ja yksi siihen että nyt täälläkin kaivetaan kuvetta on Saksan ubertyperä energiapolitiikka. Se että meillä on pärjättävä ilman ryssän verisäätösähköä on pientä verrattuna siihen että teutoni-idiootit rakensi koko energiahuoltonsa ryssältä saatavan halvan kaasun varaan.Tänään muuten on tuullut perkeleesti, mutta sähkön pörssihinta kohosi uuteen ennätykseen. Joku sähkösatraappi totesi asiasta kysyttäessä, että juu, mutta "ilman tuulivoimaa se hinta olisi vielä korkeampi."
Monopoli tarkoittaa tilannetta, jossa yksi yksittäinen tuottaja määrää hinnan. Kartellisssa usea tuottaja sopii hinnoista ja on siten vastaava.Miten Nordpool tällä hetkellä eroaa laittomasta monopolista?
Vähän samalla tavalla kuin keltainen eroaa koirasta. Eli kysymys on niin absurdi ettei siihen voi edes vastata.Miten Nordpool tällä hetkellä eroaa laittomasta monopolista?
Hinta asettuu siihen mihin keinotekoinen järjestelmä sen kalleimman sähkönvalmistus muodon osalta sen nostaa. Jos hinta asettuisi siihen mihin sen tuotantokulut nostavat kullakin eri tuotantomuodolla, olisi pörssinoteerauksen liike huomattavan paljon maltillisempaa kuin tämä koska hetkittäinen noteeraus perustuisi todellisiin kuluihin eikä kuvitteellisiin. Myötähäpeän määrä on suunnaton kun katsoo noita kommentteja "ei sähköpörssissä mitään vikaa ole, sitä vaan käytetään meitä vastaan energiasodassa". Noh, kyllä minä ainakin näen tuossa melkoisen strategisella mittakaavalla olevan valuvian jos sitä voidaan käyttää meitä vastaan aseena.. Hinta asettuu siihen missä kysyntä ja tarjonta kohtaavat, kuten vapailla markkinoilla käy. Ongelma on siinä että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Aiemmin nämä olivat suht balanssissa koska kaasua ja sähköä sai Venäjältä. Nyt ei enää saa.
Hinta asettuu siihen mihin keinotekoinen järjestelmä sen kalleimman sähkönvalmistus muodon osalta sen nostaa. Jos hinta asettuisi siihen mihin sen tuotantokulut nostavat kullakin eri tuotantomuodolla, olisi pörssinoteerauksen liike huomattavan paljon maltillisempaa kuin tämä koska hetkittäinen noteeraus perustuisi todellisiin kuluihin eikä kuvitteellisiin. Myötähäpeän määrä on suunnaton kun katsoo noita kommentteja "ei sähköpörssissä mitään vikaa ole, sitä vaan käytetään meitä vastaan energiasodassa". Noh, kyllä minä ainakin näen tuossa melkoisen strategisella mittakaavalla olevan valuvian jos sitä voidaan käyttää meitä vastaan aseena.
Näinhän se aika lailla toimii. Jos sähköstä on riittävän kova pula, niin kalleimmillakin tuotantomuodoilla tuotettu sähkö menee kaupaksi, periaatteessa vaikka eboniittisauvalla ja kissanraadolla tuotettu.* Onneksi ihmiset hillitsevät kulutustaan ja sähköntuottajat tuottavat kaikin keinoin kissanraatosähköä halvempaa sähköä ettei hinta määräydy sen mukaan.Tätä järjestelmää voisi kehittää niin, että sähköntuottajiksi värvätään/ryhtyy kissannahalla ja eboniittisauvalla sähköä tuottavia pikkupajoja. Siinä sitä olisi hinnanmuodostusta, muista sähköntuottajista tulisi hetkessä miljardöörejä.
Tämä vertailu on siitä perinteistä iltapäivälehtitasoa että siinä verrataan vain prosentuaalista nousua. Niissä maissa joissa on ollut aina suht kallis sähkö on tietenkin pienempi prosentuaalinen hinnannousu nyt kun sähkö on joka paikassa kallista.Suomi kärjessä sähkön hinta nousussa.
![]()
Yksi kuva paljastaa: Näissä EU-maissa sähkön hinta on noussut eniten – Suomi ykkösenä
Britanniassa toimiva lämmitysjärjestelmiä kauppaava yritys vertaili maiden sähkön keskihinnan muutoksia viiden vuoden säteellä.www.iltalehti.fi
Pienen sähkön ostajan kannalta lopputulos muistuttaa monopolia. Tässä tapauksessa koko sähkön tuotanto- ja jakeluala edustaa monopolia. Markkinat eivät ole vapaat, ei todellakaan. Miten voi kaikilla firmoilla olla sama aivan poskettoman korkea sähkön hinta jos markkinat ovat vapaat? Sähkön hinta sähkön myyjille ja jobbareille muodostuu kartellinomaisesti. Ja koko ala näyttäytyy kuluttajalle monopolilta. Tuotannon ja kysynnän suhde suomessa ei näytä korreloivan kovin hyvin sähkön hinnan kanssa, vaan sähkön hinta muodostuu jostain ihan muusta. Tuotantokustannuksillakaan ei näytä olevan vaikutusta sähkön hintaa.Vähän samalla tavalla kuin keltainen eroaa koirasta. Eli kysymys on niin absurdi ettei siihen voi edes vastata.
Tilanne on niin kaukana monopolista kuin vain voi olla. Hinta asettuu siihen missä kysyntä ja tarjonta kohtaavat, kuten vapailla markkinoilla käy. Ongelma on siinä että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Aiemmin nämä olivat suht balanssissa koska kaasua ja sähköä sai Venäjältä. Nyt ei enää saa.
Näinhän se aika lailla toimii. Jos sähköstä on riittävän kova pula, niin kalleimmillakin tuotantomuodoilla tuotettu sähkö menee kaupaksi, periaatteessa vaikka eboniittisauvalla ja kissanraadolla tuotettu.* Onneksi ihmiset hillitsevät kulutustaan ja sähköntuottajat tuottavat kaikin keinoin kissanraatosähköä halvempaa sähköä ettei hinta määräydy sen mukaan.
Olen vähän yllättynyt miten moni ei ymmärrä miten kutakuinkin kaikkien hyödykkeiden hinta muodostuu markkinoilla. Sähkön hinta kieltämättä on posketon ja Suomi, Eurooppa, poliitikot yms ovat tehneet huonoja ratkaisuja joista nyt kärsitään. Mutta sähkön hinnanmuodostus nimenomaan on järkevä ja pyrkii tyydyttämään sähkön kysynnän pienimmällä mahdollisella kilowattituntihinnalla.
Ajatus siitä että samanlaista tuotetta pitäisi myydä sen tuotantokustannusten eikä kysynnän mukaan kuulostaa ensin kivalta mutta on oikeasti hölmö ja kumottu taloustieteessä jo sata vuotta sitten. Kaupassa ei ole samaa leipää eri hinnoilla siksi että toisen leipurilla on kalliimpi tilavuokra kuin toisen. Et voi ostaa halpaa bensaa joka on valmistettu tosi helposti pumpattavasta öljylähteestä valmistetusta öljystä.
*Tosin nyt on jo hintakatto, mutta se tulee vasta 4 €/MWh kohdalla vastaan.
Olisikin niin, mutta yhtiöiden itse itselleen sopimahinta katto on 4e/kwh, ei MWh. Lisäksi itse laatimiensa pykälien perusteella tuota kattoa voidaan tietyin edellytyksin korottaa tuostakin. Kysynnän ja tarjonnan laista puhuminen sähkön kaltaisen, nykyään täysin välttämättömän asian tai "hyödykkeen" kohdalla kuulostaa lähinnä oikeaa arkielämää vielä kokemattomien kauppakamarinulikoiden uhoamiselta.Näinhän se aika lailla toimii. Jos sähköstä on riittävän kova pula, niin kalleimmillakin tuotantomuodoilla tuotettu sähkö menee kaupaksi, periaatteessa vaikka eboniittisauvalla ja kissanraadolla tuotettu.* Onneksi ihmiset hillitsevät kulutustaan ja sähköntuottajat tuottavat kaikin keinoin kissanraatosähköä halvempaa sähköä ettei hinta määräydy sen mukaan.
Olen vähän yllättynyt miten moni ei ymmärrä miten kutakuinkin kaikkien hyödykkeiden hinta muodostuu markkinoilla. Sähkön hinta kieltämättä on posketon ja Suomi, Eurooppa, poliitikot yms ovat tehneet huonoja ratkaisuja joista nyt kärsitään. Mutta sähkön hinnanmuodostus nimenomaan on järkevä ja pyrkii tyydyttämään sähkön kysynnän pienimmällä mahdollisella kilowattituntihinnalla.
Ajatus siitä että samanlaista tuotetta pitäisi myydä sen tuotantokustannusten eikä kysynnän mukaan kuulostaa ensin kivalta mutta on oikeasti hölmö ja kumottu taloustieteessä jo sata vuotta sitten. Kaupassa ei ole samaa leipää eri hinnoilla siksi että toisen leipurilla on kalliimpi tilavuokra kuin toisen. Et voi ostaa halpaa bensaa joka on valmistettu tosi helposti pumpattavasta öljylähteestä valmistetusta öljystä.
*Tosin nyt on jo hintakatto, mutta se tulee vasta 4 €/MWh kohdalla vastaan.
Tässä on kyllä nyt aika monta väärinkäsitystä yhdessä viestissä.Pienen sähkön ostajan kannalta lopputulos muistuttaa monopolia. Tässä tapauksessa koko sähkön tuotanto- ja jakeluala edustaa monopolia. Markkinat eivät ole vapaat, ei todellakaan. Miten voi kaikilla firmoilla olla sama aivan poskettoman korkea sähkön hinta jos markkinat ovat vapaat? Sähkön hinta sähkön myyjille ja jobbareille muodostuu kartellinomaisesti. Ja koko ala näyttäytyy kuluttajalle monopolilta. Tuotannon ja kysynnän suhde suomessa ei näytä korreloivan kovin hyvin sähkön hinnan kanssa, vaan sähkön hinta muodostuu jostain ihan muusta. Tuotantokustannuksillakaan ei näytä olevan vaikutusta sähkön hintaa.
Kilpailua ei ole tai se ei toimi.
Ymmärrän toistakymmentä vuotta ihan itse ihan oman taloni ihan omat lämmitysmaksut ihan omalla palkallani maksaneena että taloa täytyy lämmittää. Nyt on perkeleen kallista sähköä koska poliitikot ovat tehneet tyhmästi ja Putin erityisen tyhmästi. En väheksy kenenkään ongelmien vaikeutta, mutta ongelma on sähkön tuotannon ja kulutuksen epäsuhta eikä se miten sen hinta määräytyy. Jos hinta ei määräydy näin, meillä on entistä pahempi ongelma tuotannon ja kulutuksen epätasapainossa.Olisikin niin, mutta yhtiöiden itse itselleen sopimahinta katto on 4e/kwh, ei MWh. Lisäksi itse laatimiensa pykälien perusteella tuota kattoa voidaan tietyin edellytyksin korottaa tuostakin. Kysynnän ja tarjonnan laista puhuminen sähkön kaltaisen, nykyään täysin välttämättömän asian tai "hyödykkeen" kohdalla kuulostaa lähinnä oikeaa arkielämää vielä kokemattomien kauppakamarinulikoiden uhoamiselta.