Tuo on ymmärtääkseni kohtuullisen kustannustehokas tapa vuorokautisen tai muun lyhyen aikavälin kulutuksen tasaamiseen. Ongelmana on patoaltaiksi sopivien paikkojen vähyys.
Olen yrittänyt hahmottaa sellaista kombinaatiota, että tuulivoimalat pumppaisivat ylimääräisellä energiallaan vettä takaisin vesivoimaloiden yläpuolelle. Tällöin - ainakin joissakin tilanteissa - voitaisiin vesivoimaloiden tehoa nostaa ilman, että varastoaltaan vettä käytettäisiin "liikaa".
Voi olla, että vesivoimaloiden turpiinitehoa täytyisi kasvattaa että hetkellistä tuottoa voitaisiin lisätä. Ristiriitaa tulee myös siitä, että ylimääräistä tuulivoimaa on tarjolla eniten juuri silloin, kun vettä kertyy tekojärviin jo muutenkin eli syksyllä.
Suuri osa infraa on jo valmiina, eli tuulivoimala voi sijaita missä tahansa ja sähkö siirtyy verkkoa pitkin vesivoimalalle. Tarvitaan sopiva pumppausteho, ja uskon että jollakin prosentilla voitaisiin vesivoiman hyötysuhdetta kasvattaa, jos niukkavetisiä jaksoja voitaisiin vähänkin lyhentää.
On tuota varmaan joku minua
viisaampi enemmän tietävä jo miettinytkin