Aika hyvin menee yksiin "kympin kärjen" edustajia Vladin vastaavien kanssa.
Seuraavat kuuluvat minullakin tuohon joukkoon:
Das Boot
Veteenpiirretty viiva
Paths of glory
Platoon
Länsirintamalta ei mitään uutta
Taistelu Algeriasta
Näiden lisäksi nostaisin omat mustat hevoseni:
The Hurt Locker - kuvaa hyvin "terrorisminvastaisen sodan" erikoisuuksia, esim. päähenkilöillä ei loppupeleissä mitään hajua keitä vastaan edes taistelevat. Samoin aika hyvin nostaa esille sitä tekijää, mikä on monen kovan sotijan taustalla, nimittäin riippuvuus sodan jännityksen nostamista adrenaliinipiikeistä. Äärimmillään tämäntyyppiset ihmiset saattavat siviilielämän tasaisuudessa alkoholisoitua ja syrjäytyä.
Talvisota - minunkin mielestäni paras suomalainen sotaleffa. Tuntematon on hyvä (v.1985 minulle "se oikea") mutta jotenkin tämä Talvisota tuo tunnetasolla kaiken vielä vahvemmin lähelle. Ehdottomasti parempi kuin Tuurin kirja, joka jää vähän vaisuksi koska tekstin kautta, rivien välistäkään, ei välity kaikki nyanssit jäyhän pohjalaisen miehen sotatiestä. Elokuvasta sen sijaan välittyy.
Tora! Tora! Tora! - 70-luvun tyyppisten kattavan operationaalisen kuvauksen antavien sotaleffojen ystävänä, tämä on aatelia.
A Bridge too Far - Samasta syystä kuin Tora x 3.
Muuten, Veteen piirretyssä viivassa on kohtaus joka mielestäni ehkä kaikkein vahvimmin välittää sotaan sisältyvän omituisen raakuuden, kuoleman, pelon, rohkeuden ja kaiken lopullisuuden estetiikan. Kohtaus on samaan aikaan epämiellyttävä ja runollinen. Elokuva muutenkin hyvin osoittaa sen miten kaikki nämä tuntemukset ja asiat tavallaan "sulaa" yhdeksi mössöksi ja sankarilliset toimet voivat lähteä hetken mielijohteesta.