Keskustelua sotaelokuvista

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vlad
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tali-Ihantala on mielestäni sellaista ihan OK -tasoa, hyvästä aiheesta on saatu sellainen kolmen - kolmen ja puolen tähden leffa. Åken ohjaus on aika väsynyttä ja outouksia löytyy, mutta kyllä se on ihan riittävän hyvä lunastaakseen paikkansa.

Miehen aiempi ohjaustyö "Etulinjan edessä" onkin sitten sellaista kuraa että voisi luulla kyseessä olevan joku yläasteen näytelmäkerhon työ, ja heiltäkin huono suoritus.

Jaa, minä olen oikeastaan näistä kahdesta Lindmanin elokuvasta juuri päinvastaista mieltä. Tali-Ihantala 1944 on minusta rakenteeltaan todella hajanainen ja sekava episodielokuva, jossa kokonaiskuvan hahmottaminen vaatii katsojalta todella vankat taustatiedot aiheesta. Plussaa toki aidosta kalustosta. Panssaritaistelut oli jämäkästi toteutettu, mutta kun elokuvassa kuvataan puna-armeijan massiivisia rynnäkköjä suomalaisten asemiin, niin minusta nämä olivat aneemisia, korkeintaan joukkueen verran kerrallaan näyttivät ryntäilevän. Mutta ihan katsottava kuva.

Etulinjan edessä on Åke-vainaan sotaelokuvista se ainoa juonellinen. Perusvarmaa työtä, ei loista millään osa-alueella mutta ei taas sen ihmeemmin myöskään erotu edukseen. Eversti Alpo Marttista näytelleen hepun jämäkkä suoritus jäi mieleen.

Kotimaisista sotaelokuvista kannattaa mainita 60-luvun alussa tehty Mikko Niskasen Sissit. Minusta tämä kuvaa hyvin kaukopartiomiesten hommia ja taistelustressiä.
 
Laitetaanpa lyhyt lista kokoelmistani löytyvistä sotaleffoista tai elokuvista, jotka jollaintapaa nivoutuvat sota-aikaan ja ovat kuvaus kyseisestä ajasta. Osa listan leffoista on minusta enemmän tyyliltään toimintaelokuvia tai vaihtoehtoisesti draamoja, mutta aikakauteen nivoutumisen myötä pääsevät nyt tälle listalle esim. Roland Joffén raadollinen Kamputsea-kuvaus Killing fields on elokuva, joka taiteilee draaman ja sotaelokuvan rajalla. Kyseessä on kuvaus Kamputseasta ”vuonna nolla” eli ajalta jolloin Pol Pot punakhmereineen hallitsi maata. Samoin venäläisen Nikita Mikhalkovin trilogia Auringon polttama, Exodus – Auringon polttama 2 ja Citadel on kokonaisuus, joka on muutakin kuin sotaa – lähinnä liene draamaa (minulta trilogia on näkemättä), joten sekin pääsee tälle listalle näin näytöin.


Kokoelmani sotaelokuvat:

9. komppania (ohj. Fedor Bondarchuk).

Armadillo (ohj. Janus Metz Pedersen).

Atlantin valli murtuu (ohj. Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki, Gerd Oswald, Darryl F. Zanuck).

Battle for Haditha (ohj. Nick Broomfield).

Das Boot (ohj. Wolfgang Petersen).

Deer hunter (ohj. Michael Cimino).

Ei kenenkään maa (ohj. Danis Tanovic).

Ei paluuta – Ivanovo detstvo (ohj. Andrei Tarkovski & Eduard Abalov).

Escape from Sobibor (ohj. Jack Gold).

Fear and Desire (ohj. Stanley Kubrick).

Full metal jacket (ohj. Stanley Kubrick).

Good morning, Vietnam (ohj. Barry Levinson).

Hamburger hill (ohj. John Irvin).

He vaelsivat auringossa (ohj. Lewis Milestone).

Hurt locker (ohj. Kathryn Bigelow).

Ilmestyskirja. Nyt. (ohj. Francis Ford Coppola).

Inglorious Bastards (ohj. Enzo G. Castellari – elokuva, joka innoitti Quentin Tarantinoa).

Killing fields (ohj. Roland Joffé).

Kirjeitä Iwo Jimalta (ohj. Clint Eastwood).

Kunnian polut eli Paths of Glory (ohj. Stanley Kubrick).

Kunniattomat paskiaiset (ohj. Quentin Tarantino).

Kwai-joen silta (ohj. David Lean).

Libanon (ohj. Samuel Maoz).

Likainen tusina (ohj. Robert Aldrich)

Lore (ohj. Cate Shortland).

Länsirintamalta ei mitään uutta (ohj. Lewis Milestone).

Länsirintamalta ei mitään uutta (ohj. Delbert Mann).

Mark of Cain (ohj. Bruce Pittman).

Panssarikenraali Patton (ohj. Franklin J. Schaffner).

Pelastakaa sotamies Ryan (ohj. Steven Spielberg).

Perikato (ohj. Oliver Hirchbiegel).

Pianisti (ohj. Roman Polanski).

Platoon (ohj. Oliver Stone).

Rautaristi (ohj. Sam Peckinpah).

Rescue dawn (ohj. Werner Herzog).

Schindler’s list (ohj. Steven Spielberg).

Stalingrad (ohj. Joseph Vilsmaier).

Stalingrad (ohj. Fedor Bondarchuk).

Syntynyt 4. heinäkuuta (ohj. Oliver Stone).

Taistelu Algeriasta (ohj. Gillo Pontecorvo).

Talvisota (ohj. Pekka Parikka).

Tarkkailuasema Restrepo (ohj. Tim Hetherington & Sebastian Junger).

Tora! Tora! Tora! (ohj. Richard Fleischer, Kinji Fukasaku, Toshio Masuda).

Tuhkaa ja timanttia (ohj. Andrzej Wajda).

Tule ja katso – Come and See (ohj. Elem Klimov).

Tulikärpästen hauta (ohj. Isao Takahata).

Tuntematon sotilas (ohj. Edvin Laine).

Tuntematon sotilas (ohj. Rauni Mollberg).

Veteen piirretty viiva (ohj. Terrence Malick).


Waltz with Bashir (ohj. Ari Folman).



Seuraavat elokuvat kuuluvat myös kokoelmiini mutta ovat vielä katsomatta:

American sniper (ohj. Clint Eastwood).

Assembly – Ji jie hao (ohj. Xiaogang Feng).

Atonement (ohj. Joe Wright).

Auringon polttama (ohj. Nikita Mikhalkov).

Auringon polttama 2 (ohj. Nikita Mikhalkov).

Citadel (ohj. Nikita Mikhalkov).

Fortress of war – Brestskaya krepost (ohj. Aleksandr Kott).

Fury (ohj. David Ayer).

Hell in the Pacific (ohj. John Boorman - katsottu joskus 80-luvulla).

Ilmestyskirjan soturit (ohj. Sidney J. Furie).

Isiemme liput (ohj. Clint Eastwood).

Jarhead (ohj. Sam Mendes).

Kamikaze lentäjä (ohj. Takashi Yamazaki).

Nanjingin verilöyly (ohj. Chuan Lu).

Neretva-joen taistelu (ohj. Veljko Bulajic).

Unbroken (ohj. Angelina Jolie).


Sarjat:

Band of Brothers aka Taistelutoverit.


vlad.
 
Viimeksi muokattu:
Länsisaksalaista 50-luvun jälkipuoliskon tuotantoa edustava "Die Brücke" on minusta vaikuttava sotaelokuva yhä tänäkin päivänä.


Joukko teini-ikäisiä pojankloppeja asetetaan keväällä 45 puolustamaan kokonaiskuvan kannalta merkityksetöntä siltaa amerikkalaisia vastaan.

Itse asiassa silta ei ole kokonaiskuvan kannalta merkityksetön. Kirjassa kuvataan hyvin, miten poikien puolustustaistelu muuttaakin sillan yht'äkkiä erittäin tärkeäksi saksalaisten kannalta. Tästä sitten seuraakin viimeinen tragedia, kun "apujoukot" saapuvat paikalle.
 
Mainittakoon Lewis Milestonen He vaelsivat auringossa joka kertoo amerikkalaisen jv-joukkueen taivalluksesta helteisessä Italiassa. Elokuva valmistui jo -45 ja ohjaaja tunnetaan ehkä paremmin Länsirintamalta ei mitään uutta -leffastaan. Aikaa elokuvan näkemisestä on jo reilusti, mutta viehätyin sen pienimuotoisuuteen ja "realismiin", eli ihmiset olivat ihmisen kokoisia ja uskottavia. Italialaiset puhuivat italiaa ja amerikkalaiset amerikkaa. Saksalaiset ampuivat pirusti, samoin jenkit, ja lopuksi vallattiin maatila, jonka viinikellari besorkattiin saman tien. Sota jatkuu, mikään ei ratkea, kuolleet pysyvät kuolleina ja elävät toivovat pysyvänsä elossa.
 
Itse asiassa silta ei ole kokonaiskuvan kannalta merkityksetön. Kirjassa kuvataan hyvin, miten poikien puolustustaistelu muuttaakin sillan yht'äkkiä erittäin tärkeäksi saksalaisten kannalta. Tästä sitten seuraakin viimeinen tragedia, kun "apujoukot" saapuvat paikalle.

Jaa. Täytyypä hankkia tuo kirjaversio käsiini ja lukaista. Elokuvan näkemisestä on useita vuosia ja muistikuvani on, että siinä tuo sillan hallussapito kuvattiin täysin yhdentekeväksi. Kun sen yli vetäytyi Wehrmachtin joukkoja kiireellä pois jenkkien alta, kehottivat nämä samalla poikia ottamaan ns. ritolat.
 
Mielestäni Tuntematon sotilas -elokuvan versioista parempi on tämä uudempi, eli Mollbergin tekemä. En pidä siitä alkuperäisestä mustavalkoisesta, koska omassa maailmassani on värit ja Mollbergillakin on.
 
Laitetaanpa lyhyt lista .....
Joo, samoja olen myös keräillyt tai muuten tullut katsottua. Sun kannattaa katsoa ne pari aikaisemmin vinkkaamaani filmia. Sopivat tuohon settiin aika hyvin.
Tuohon lisäisin historiallisena kuvauksena elokuvan Leningrad (2009) ohj. Aleksadr Buravsky http://www.leffatykki.com/elokuva/leningrad/kommentit
Olin ostanut tämän jostain Tarjoustalon alelaarista visiin jo vuosi sitten mutta ei ole tullut katsottua. Eilen nyt sitten katsoin ja onhan se melkoinen kuvaus Leningradin 900 päivää kestäneestä piirityksestä ja siviilien kärsimyksistä. Seuraavana listalla olis "Grey Zone"......ja täytyy vissiin Schindlerin listya katsoa uudelleen kun olen jo aikalailla unohtanut sen tarinan.
 
Jos yksi pitäisi näistä valita, niin tämä. Täysosuma ja aikuinen amerikkalainen tuotos sota-aiheesta.

Muistan kun Taistelutoverit tuli aikanaan ensimmäiselle "kierrokselle" Suomeen ylelle 2000-luvun alkupuolella suuren kohun saattelemana, muistaakseni se oli HBO:n ensimmäinen suuren luokan minisarja, ja oma suhtautumiseni oli aavistuksenverran skeptinen lähinnä juuri siksi, että mietin kuinka saadaan kymmenosainen sarja pysymään kasassa ja olemaan toimiva kokonaisuus. On kuitenkin aivan eriasia tehdä loistava elokuva kuin loistava sarja, jälkimmäistä pidän sikäli haasteellisempana, että pituus osaltaan tuo yhden elementin lisää, joka on huomioitava. Toisaalta sitten sarjojen ongelmana on usein se, että tuotannossa joudutaan tekemään karsintoja eikä suhteessa ole niin paljon rahaa käytössä (no Taistelutovereihin panostettiin kyllä ihan kiitettävästi eli 125 miljoonaa taala, mikä sitten näkyykin sarjassa), eikä välttämättä ole tähtiä tuomassa vetovoimaa sarjaan - tässä suhteessa Taistelutovereiden eräs loistokkuus on osaltaan siinä ettei mukana ollut kansainvälisesti suuria nimiä (tai ainakaan tuolloin he eivät sitä olleet) ja se toi omaa karheaa uskottavuutta miehille.

Onneksi skeptisyydestä huolimatta annoin sarjalle mahdollisuuden ja ryhdyin seuraamaan sitä tiiviisti heti ensihetkistä lähtien ja niin sarja vei minut mennessään. Siinä tavoitettiin oivallisesti aika ennen taisteluita, koulutus, henkilökemioiden synty ja muokkaantuminen ja taistelun odotus tms. tekijät. Yksilön ja ryhmän ja koko E-komppanian toiminta oli onnistuttu kuvaamaan todella hyvin ja se oli inhimillisesti lähestyttävissä eikä se ollut mikään mahtipontinen sankarieepos!

No muutamassa kohdin sarjan aikana hiukan harmitti se, että autentisuudelle ei annettu riittävästi arvoa, etenkin talvinen taistelu ja metsä (oliko osan nimi Bastogne?) etenkin jäivät mieleen kohtauksina joissa lavastus ja lumi kaikkinensa näyttivät epäaidoilta mutta kokonaisuus huomioiden kyse oli lopultakin kovin vähäisestä tekijästä.

Ehdottomasti eräs parhaimmista sotasarjoista, jollei paras - etenkin jos jätetään huomiotta todelliset minisarjat eli 80-luvulla esitetty Das Boot tv-sarjana ja Parikan Talvisota tv-sarjana. En nyt kovinkaan montaa sodankäyntiä kuvaavaa tv-sarjaa ole edes katsonutkaan, jostain syystä oikeastaan koskaan tv-sarjojen katsominen ei ole innoittanut minua. Mieleen tulee BoB:in ohella vain jokunen loistava tv-sarja - kuten Twin Peaks.

vlad.
 
"Panssaripartio" -tv sarja Puolasta 70-luku. Löytyyko keneltään, tästä kuulemma on jo DVD-boksi olemassa, ainakin Puolasta sellaista saa. Muistan kun lapsena katteltiin kun se tuli telkkarista. Tuon voisi kattella uudelleen.
 
"Panssaripartio" -tv sarja Puolasta 70-luku. Löytyyko keneltään, tästä kuulemma on jo DVD-boksi olemassa, ainakin Puolasta sellaista saa. Muistan kun lapsena katteltiin kun se tuli telkkarista. Tuon voisi kattella uudelleen.

"Czterej pancerni i pies" on kyllä kova. Kaverini toi muutama vuosi takaperin tuliaisena Puolasta sarjan dvd-boksin. Itse tykkäsin kyllä. Vähän sellainen veijarisarja T-34 miehistön sotareissusta 1944-45. Ja positiivinen yllätys oli, että kommaripropagandaa oli ujutettu mukaan melko vähän.

Kansainvälisistä nettikaupoista löytyy enkkuteksteillä varustettu boksi.

http://www.amazon.com/Four-Tank-Czt...pebp=1434279222623&perid=5C7588384E734127B4EA

Toki tilaaminen suoraan Puolasta tulee pirun paljon halvemmaksi. Tosin nettiostosten tekeminen on kielimuurin takia vähintäänkin haastavaa.

http://www.empik.com/czterej-pancerni-i-pies-pelne-wydanie-serialu-nalecki-konrad,2514211,film-p
 
Mainittakoon Lewis Milestonen He vaelsivat auringossa joka kertoo amerikkalaisen jv-joukkueen taivalluksesta helteisessä Italiassa. Elokuva valmistui jo -45 ja ohjaaja tunnetaan ehkä paremmin Länsirintamalta ei mitään uutta -leffastaan. Aikaa elokuvan näkemisestä on jo reilusti, mutta viehätyin sen pienimuotoisuuteen ja "realismiin", eli ihmiset olivat ihmisen kokoisia ja uskottavia. Italialaiset puhuivat italiaa ja amerikkalaiset amerikkaa. Saksalaiset ampuivat pirusti, samoin jenkit, ja lopuksi vallattiin maatila, jonka viinikellari besorkattiin saman tien. Sota jatkuu, mikään ei ratkea, kuolleet pysyvät kuolleina ja elävät toivovat pysyvänsä elossa.
Pidän molemmista elokuvista. Lewistonen tavaramerkiksi voinee luonnehtia kohtausta, jossa molemmissa elokuvissa vastapuoli rynnäköi konekiväärejä vastaan, ja kamerajo tapahtuu muistaakseni vasemmalta oikealle miesten kaatumisen tahdissa kuvattuna kk-ampujien näkökulmasta.
 
"Czterej pancerni i pies" on kyllä kova. Kaverini toi muutama vuosi takaperin tuliaisena Puolasta sarjan dvd-boksin. Itse tykkäsin kyllä. Vähän sellainen veijarisarja T-34 miehistön sotareissusta 1944-45. Ja positiivinen yllätys oli, että kommaripropagandaa oli ujutettu mukaan melko vähän.

Kansainvälisistä nettikaupoista löytyy enkkuteksteillä varustettu boksi.

http://www.amazon.com/Four-Tank-Czt...pebp=1434279222623&perid=5C7588384E734127B4EA

Toki tilaaminen suoraan Puolasta tulee pirun paljon halvemmaksi. Tosin nettiostosten tekeminen on kielimuurin takia vähintäänkin haastavaa.

http://www.empik.com/czterej-pancerni-i-pies-pelne-wydanie-serialu-nalecki-konrad,2514211,film-p
Turusta Wizzillä paril kympil noutamaan boxi.
 
Generation Kill oli minusta minisarjana samaa tasoa Band of Brothersin kanssa. 1. merijalkaväkidivisioonan hyökkäyksen keihäänkärkenä Irakiin edenneen kevyesti aseistetun ja varustetun tiedustelupataljoonan sotaretki oli toteutettu uskottavan oloisesti. Sarja tuo hyvin esille sekavan tilannekuvan, hommansa osaavien kanta-aliupseereiden merkityksen ja tohelon upseerin ("Captain America") aiheuttamat sekasotkut. Tykkäsin kyllä kovasti.
 
Offtopic mutta pakko mainita.
Nyt Ylellä uusintoina Yövuorossa, päivävuorossa sekä Vankilavuorossa islantilaiset minisarjat. Katsokaa alusta yksi jakso, niin olette todennäköisesti koukussa. Huippua!
 
Back
Top