Ranskalaissyntyisen Yann Demange'n
'71 ei ole varsinaisesti sotaleffa vaan ennemminkin draama-trilleri (ja hyvä sellainen), mutta nostetaan leffan kaikesta huolimatta esille tässä ketjussa lähinnä kahdesta syystä eli elokuvan kerronnan kautta, elokuvassa Pohjois-Irlannin tapahtumat (vuosi on 1971) ja sinne sijoitetut brittisotilaat ja lopulta sotilas ovat hyvin selkeässä keskiössä ja toisaalta pahimmillaan Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksia voi kuvata aivan oikeutetusti epäsymmetrisenä sodankäyntinä jossa oli monta osapuolta ja johon otti välillisesti osaa tekijöitä myös Iso-Britannian ja Irlannin alueiden ulkopuolelta. IRA (Real & Countinuity) saivat rahoitusta kuin myös aseellista tukea ulkomailta, osan tullessa Yhdysvalloista muun muassa Bostonin seudun irlantilaispiireistä mutta myös kv. terrorismin tukijoiden taholta esim. Gaddafin Libya ja sitä kautta ainakin jotkin jäljet johtivat aina Neuvostoliittoon ja itäblokin maihin saakka.
Olin lukenut kehuvia arvioita Demange'n leffasta ja kokonaisuudessaan se oli minusta tiivis ja sopivalla tavalla intensiivinen paketti, jossa tietenkin keskityttiin erityisesti yhden joukostaan erilleen joutuneen brittisotilaan eloonjäämistaisteluun, joka teki elovasta enemmän draama-trillerin kuin sotakuvauksen. Mutta keskiössä oli myös sen ajan Pohjois-Irlannin tulehtunut ja hyvin väkivaltainen ilmapiiri ja tämä onnistuttiin kuvaamaan leffassa oikein ansiokkaasti. Toisaalta myös brittien suorittama häikäilemätöntä toimintaa kuvattiin leffassa oivallisella tavalla (ehkäpä henkilökuvaus oli hiukan liian alleviivaavaa, mutta voin kuvitella, että juuri näin häikäilemättömällä tavalla ne miehet operoivat, joiden tarkoitusperät eivät kestäneet päivänvaloa).
Voin kuvitella, että moni sotilas, joka idealistisesti liittyi asevoimiin, joutui käymään tiukan jaakobin painin joutuessaan Pohjois-Irlantiin ja kamppailemaan alueen katolilaisia vastaan ja nähdessään ehkäpä sen asevoimien käytön nurjan puolen. Tuolloin varmasti moraalisesti helpompaa oli päästä Länsi-Saksaan tai joutua melkein minne tahansa kuin Pohjois-Irlantiin. Tai pysytellä Englanti, Wales, Skotlanti alueella. Joskin monien on (olettaen) ollut mahdollista päästä yli eettis-moraalisesta dilemmasta perustelemalla itselleen toimintansa oikeutus sillä, että noudattaa vain ja ainoastaan käskyjä, jolloin vastuu siirtyy käskyjen antajalle. Yhtäkaikki mielenkiintoinen elokuva, jossa oli hiukan samoja elementtejä mitä Marc Mundenin
the Mark of Cain'issa, joskin Mundenin leffassa sukellettiin tähän ongelmaan vieläkin syvällisemmin ja emotionaalisesti voimakkaammin.
vlad.