Minne Jokerien hirmuinen laina katosi? Jari Kurri esitti tietämätöntä, jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa: ”Ei pitäisi olla yhtiön ostaneelle henkilölle mitenkään epäselvää”
Jokerit on saanut venäläisomistajiltaan yli 57 miljoonaa euroa pääomalainaa. Jääkiekkoseuran johtohahmot eivät tunnu tietävän, mitä lainalle on tapahtunut.
[email protected]
@markkusaarin
Tänään klo 8:00
”Jokerit siirtyy suomalaisomistukseen.” Näin Jari Kurri kommentoi medialle, kun oli ostanut Jokerit kokonaan itselleen. Nyt Kurri omistaa Jokereista 60 prosenttia.
– Tässä kohtaa en edes kommentoi noihin, että Jari ottaa kantaa ja kertoo niistä lisää, sanoo
Eveliina Mikkola, Jokerien tuore toimitusjohtaja
Ylelle.
– No ne ei ole tässä mukana missään nimessä. Ne on sitten... en tiedä sen tarkemmin missä, mutta Hjallis varmaan osaa kertoa niistä. Mutta ne ei ole tässä mukana. Mä en pysty siihen kommentoimaan koska en tiedä mitään,
vastaa Jari Kurri, Jokerien pääomistaja.
Ylen Urheiluruudun segmentti naurattaisi, jos kyse olisi pikkuasiasta. Jokerien johtohahmoilta kysyttiin maanantaina 17.6. aiheellisesti, mitä on tapahtunut seuran massiivisille pääomalainoille.
Norilsk Nickel Harjavallasta tuli Jokerien vähemmistöomistaja 40 prosentin omistusosuudella. Seuran edelliset omistajat rahoittivat rajusti tappiollista liiketoimintaa yli 57 miljoonan euron suuruisilla pääomalainoilla.
Laina ei katoa savuna ilmaan.
Vielä lisää lainaa
Jari Kurri on ollut Jokerien general manager vuodesta 2013. Nyt hän on seuran pääomistaja.Mikko Taipale/AOP
On käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Joko jättilainat kuitattiin yrityskauppojen yhteydessä tai pääomalaina on edelleen rasittamassa yhtiön tasetta.
Jokerit Hockey Club Oy:n viimeisin tilinpäätös kaupparekisterissä on huhtikuussa 2018 päättyneeltä tilikaudelta. Pääomalainaa oli 2018/4 päättyneen taseen mukaan kertynyt 44 miljoonaa euroa.
Taseen liitetiedoista paljastuu, että yhtiö on saanut vielä tilikauden päättymisen jälkeen 13,4 miljoonaa euroa lisää pääomalainaa. Näin pääomalainojen saldo oli 57,4 miljoonaa euroa.
Iltalehti kysyi Kurrilta kesäkuussa, kuinka laina on hoidettu. Hän antoi ymmärtää, että hänellä itsellään ei ole lainoja niskassaan.
– Minä en ollut mukana keskusteluissa silloin, kun niistä (pääomalainoista) on puhuttu, Kurri sanoi
Iltalehdelle jo kesäkuun alussa.
Tuolloin Kurri omisti Jokereista vielä 100 prosenttia. Hän oli juuri ostanut seuran Harkimolta ja suomalais-venäläisiltä liikemiehiltä
Gennadi Timtshenkolta ja
Roman Rotenbergilta.
– Jari Kurri on ollut yhtiön hallituksessa jo useita vuosia ja muun muassa allekirjoittanut yhtiön tilinpäätöksiä, joten pääomalainan olemassaolon ei pitäisi olla hänelle mitenkään tuntematon asia.Myöskään pääomalainan myöhempi kohtalo ei pitäisi yhtiön hallituksen jäsenelle ja yhtiön ostaneelle henkilölle olla mitenkään epäselvää, sanoo Alma Talentin analyytikko
Ari Rajala.
Vaikka yhtiön omistus muuttuu, pääomalaina seuraa aina mukana uudelle omistajalle. Laina on laina, vaikka se olisikin niin sanotusti oman pääoman ehtoinen pääomalaina.
– Yhtiön oston kannalta pääomalainojen kohtalo on täytynyt olla yksi keskeisimmistä tekijöistä, Rajala muistuttaa.
”Kyllä kuitattiin”
Iltalehti tiedusteli Jokerien entiseltä omistajalta
Harry Harkimolta, antoivatko edelliset venäläisomistajat jättimäiset pääomalainat anteeksi. Kuitattiinko lainat siis ennen seuran myyntiä Kurrille?
Harkimo vastasi IL:n tiedusteluun lyhyellä tekstiviestillä.
– Kyllä kuitattiin, Harkimo viestitti.
Hän ei enää täsmentänyt kysyttäessä, millä tavalla pääomalaina on hoidettu.Harkimo ei myöskään kommentoinut, miksi Kurri ei ole tiennyt tai halunnut kertoa pääomalainan kohtalosta tarkemmin julkisuuteen.
Mikäli Jokerien johtohahmot eivät halua kommentoida tilannetta tarkemmin julkisuudessa, lainan kohtalo voi selvitä lopullisesti vuoden 2019 tilinpäätöksestä.
Jos laina todella on annettu anteeksi, anteeksi annettu summa kirjataan yhtiön tuloslaskelmaan tuotoksi. Jos lainan järjestely on tehty tilikauden jälkeen, siitäkin todennäköisesti jää maininta tilinpäätökseen.
Lainan anteeksi antaminen ei ole poikkeuksellista, mikäli lainan antaja katsoo, että yhtiöllä ei ole edellytyksiä maksaa sitä takaisin. Tällöin laina on käytännössä arvoton.
– Lainaa voidaan maksaa takaisin tai sille voidaan maksaa korkoa vain siinä tapauksessa, että yhtiön vapaa oma pääoma on positiivinen, Ari Rajala muistuttaa.
Jokerien taseessa vapaa oma pääoma on massiivisten tappioiden jälkeen raskaasti miinuksella, joten lainan ja koron maksulle ei ole sen osalta lainan ehtojen mukaisia perusteita.
Kaiken lisäksi pääomalainan maksamaton korko kumuloituu. Tilinpäätöksen liitetietojen mukaan Jokerien lainan korko on 7,1 %, ja kirjaamatonta korkoa oli vuoden 2018 huhtikuussa 4,2 miljoonaa euroa.
Synkät luvut
Gennadi Timtshenko (vas.) rahoitti Jokereita pääomalainoilla vuodesta 2014 alkaen. Jatkossa rahaa tulee oligarkki Vladimir Potaninin (oik.) omistaman Norilsk nikelin kautta. Molemmat miehet ovat Vladimir Putinin lähipiiriä. AOP
Jokerien KHL-taival on ollut liiketaloudellisesti synkkä. Jokerit siirtyi Itä-Euroopan kiekoliigaan vuonna 2014, ja jokaisella pelikaudella tappiota on syntynyt yli 12 miljoonaa euroa.”Huippuvuonna” 2015–2016 tappiota tuli 15,3 miljoonaa euroa.
Neljän KHL-vuoden taival on tuottanut yhteensä 56,2 miljoonan euron tappiot.Todennäköisesti myös viides kausi tuotti yli 10 miljoonaa euroa tappiota.
– Taloudellisen yhtälön synkkyyttä kuvaa hyvin se, että yhtenäkään vuonna yhtiön tuotot eivät ole kattaneet edes yhtiön henkilöstökuluja, Rajala toteaa.
– Nykyinen noin 12 miljoonan euron liikevaihto tulisi vähintään kaksinkertaistaa ilman lisäkuluja, jotta yhtiö pystyisi kattamaan kaikki juoksevat kulunsa.Yhtälön ratkaisu tuntuu historiallisen tarkastelun perusteella kuitenkin mahdottomalta, joten omistajien taskujen tulee olla jatkossakin syvät, jotta yhtiö ei ajautuisi rahoitukselliseen kriisiin, Rajala sanoo.
Hänen mukaansa yhtiötä on näillä tunnusluvuilla vaikea arvioida juuri minkään arvoiseksi. Pikemminkin uudelle omistajalle tulisi maksaa rahaa, jotta tämä suostuisi ottamaan näin pahasti vaikeuksissa olevan yhtiön kontolleen.
Jari Kurri ei ole kertonut julkisuuteen kauppasummaa, jolla hankki Jokerit itselleen.
Seuran tappioiden kuittaaja löytyy jatkossakin Venäjältä. Norilsk Nickel Harjavalta on sataprosenttisesti venäläisomistuksessa.
Emoyhtiö Norilsk nikelin merkittävä omistaja on oligarkki
Vladimir Potanin, joka kuuluu presidentti
Vladimir Putininlähipiiriin yhdessä Timtshenkon ja Rotenbergien kanssa.