Kieli, kansakunta, identiteetti

Ei tarvitse olla mitään teorioita.

Ihmisiä ollaan ja eri paikoissa ja eri kielillä ollaan vartuttu. Tärkeämpää on, että olemme ihmisiä toisiamme kohtaan, emmekä mitään nurkkapatriootteja. Ihmisenä olemiseen kuuluu myös eri kielien ja etnisten ihmisversioiden kunnioittaminenen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita kulttuurirelativismia, ts. että kaikki kulttuurinen käyttäytyminen olisi samanarvoista.

Naisten, muiden etnisten ryhmien tms. syrjiminen ei ole OK, kuten ei myöskään keskiaikaisten uskontojen dunkkujen sääntöjen mukaan toimiminen tai niiden suosiminen.

Tämä luo haastetta. Samalla kyse on moraalista. Uskonnoissa on usein yleviä aatteita ja samalla alhaisia ajatuksia ja käytäntöjä. Jokainen meistä voi päättää itse uskooko johonkin henkiolentoon ja myöskin mitä arvoja pitää tärkeinä. Länsimaissa hyviä arvoja on olemasssa. Jotkut laittavat nämä kristinuskon piikkiin, joka osittain varmaan pitääkin paikkansa. Tosin näitä arvoja on muissakin uskonnoissa ja myöskin täysin uskontojen ulkopuolella.

Evoluutiobiollogi Richard Dawkins on kirjoissaan pohinut näitä "hyviä" ominaisuuksia ja tulllut tulokseen, että arvot eivät ole uskonnosta kiinni tai niistä lähteneitä, vaan pikemmin uskontojen omimia.

Tuo ei liittynyt mitenkään suomalaisten syntyhistoriaan, toisia se saattaa kiinnostaa vaikka ei sinua.
 
Tuo ei liittynyt mitenkään suomalaisten syntyhistoriaan, toisia se saattaa kiinnostaa vaikka ei sinua.
"Suomalaiset" on sosiaalinen konstrukti.

Ei pitäisi olla liika äijää käsitteen kanssa jota ei ymmärrä. Muista että sulla on oikeus ladataa ihan mitä vaan, mutta se ei tarkoita että meidän muiden pitäisi seurata tai hyväksyä sun teorioita.

Sulla meni kaiken lisäksi kielioppi perseelleen. Piste puuttuu, ja sen lisäksi pilkku. Pitääkö mun opettaa sua myös kielellisesti?
 
"Suomalaiset" on sosiaalinen konstrukti.

Ei pitäisi olla liika äijää käsitteen kanssa jota ei ymmärrä. Muista että sulla on oikeus ladataa ihan mitä vaan, mutta se ei tarkoita että meidän muiden pitäisi seurata tai hyväksyä sun teorioita.

Sulla meni kaiken lisäksi kielioppi perseelleen. Piste puuttuu, ja sen lisäksi pilkku. Pitääkö mun opettaa sua myös kielellisesti?

Tässä sosiaalisia rakentajia.


Voit hakata tänne postmodernia diipadaapaa niin paljon kuin haluat, se ei hetkauta meitä joilla nämä asiat on konstruktoitu tukevalle perustalle.
 
Meitä asuu Suomessa tällainen uhanalainen sosiaalinen konstruktio joka kokee olevansa yhteisten esi-isien kautta erillinen kansa.
Koemme olevamme veljiä ja siskoja keskenämme, emme muun maailman kanssa.
Emme häpeä tätä poissulkevaa ajatteluamme koska emme ole viemässä oikeutta ajatella toisin pois keneltäkään mutta aiomme puolustaa omaa konstruktiotamme kaikkia mahdollisia uhkia vastaan.
 
Talvela ja adam vääntävät asiaa, josta ovat ulkopuolelta katsoen samaa mieltä. Adam kuvaa mielestäni hyvin sitä, mikä on tärkeintä: ei syrjitä, ei sorsita, vaan ollaan ihmisiä toisillemme.
 
Vaikka kansallisvaltion käsite on uudemman ajan luomus, asuinsijat ovat aina vakiintuneet jollain tavalla. Vähän niin kuin vapaa järjestyminen. On ollut liikehdintää, joka aiheuttaa hiertymiä, jos siinä hyvällä paikalla on jo joku toinen. Ja kulttuurit oikeasti ovat sekoittuneet muuallakin kuin Amerikan Yhdysvalloissa, joka on oikea sulatusuuni ja valinnut sen menestyskonseptiksi.

Selitän vähän, miksi erilaisia teorioita jää elämään ja mikä on päivän tilanne.

Myytti heimosta, joka tuli Volgan mutkasta lähti kielitieteen havaiinoista. Castrénin aikana oli luontevaa tehdä johtopäätökset sen ainoan tieteen avuklla, joka antoi - silloin vielä mulistavaa tietoa. Meidän sukulaisemme olivat Marissa ja Mordvassa, nenetsien ja komilaisten parissa! Kesti hetken tajuta, että kielisukulaisuus ei ollutkaan samaa kuin biologinen sukulaisuus. Kielitieteen havaintoja käytettiin tietysti monella tavalla hyväksi, uusromantikot taiteessa ja sittemmin omat "duginimme" suur-Suomi-haaveissaan. Fennien maa takaisin! (Googleta Kaarle Suuren aikainen kartta)

Kielitieteen jälkeen arkeologia alkoi muuttaa palettia. Kulttuurit käyttivät tiettyyn tapaan muotoiltuja välineitä, kalmistot antoivat merkkejä hautaustavoista. Ymmärrettiin, että liikkuvat väkimäärät tuhansia vuosia sitten olivat hyvin pieniä ja ne todella sekoittuivat. Tämä selittää sen, että puhumme Suomessa uralilaista kieltä, mutta geneettisesti taas lähimpänä ruotsalaisia (keskimäärin).

Geenitutkimus onkin kolmas pakkaa sekoittava juttu, joka avasi vain lisäkysymyksiä. Miksi mitokondriaaninen linjamme on lähimpänä Belgian flaamien vastaavaa?


Pohjoismaissa on vain yksi löytö ajalta ennen jääkautta (Kristiinankaupungin susiluola). Ensimmäiset Pohjolan asukit olivat siis neandertalin ihmisiä. Varsinainen asuttaminen tapahtui vasta mesoliittisellä kaudella.

Etelä-Suomeen jääkauden jälkeen siirtyneet ensimmäiset ihmiset olivat Kundan kultttuurin jälkeläisiä nykyisen Viron alueelta. Pohjoisessa on löytöjä yhteydestä nykyisen Moskovan lähellä olleeseen Butovon kulttuuriin sekä Ruijan alueen Komsan kulttuuriin. Joka tapauksessa täällä on ollut kanta-asutusta tuhansia vuosia ennen kuin uralilaisten kielten puhujia saapui enemmän Itämeren piiriin.

Kampakeraamisena aikana asutus vakliintui. Pohjois-Euroopan vanhin ihmisfiguuri on löytynyt Vantaan Jokiniemestä. Saviastioiden piirroksista voi suorittaa lisävertailuja kulttuurivaikutteista ja kontakteista.

Vasarakirveskulttuuri tuli Venäjältä Baltiaan ja sieltä tänne. Tulokkaita oli vähän, mutta "siitä huolimatta he ottivat haltuunsa alueen, jonka raja sisämaata vasten oli Viipurinlahti-Lahti-Kangasala-Teisko-Kauhava-Kokkola. Tämän alueen pohjoispuolelle he eivät pystyneet enää siirtymään, koska lauhempi ilmasto takasi paremmat olosuhteet kotieläimien pitoon ja toisaalta viljavat savikot ja niiden lehtimetsät loppuivat tuolle linjalle".

jne.

Tähän tulee koko ajan lisää muuttajia. Me olemme taustaltamme pääsääntöisesti suomalais-ugrilaisia ja germaaneja + baltteja ja slaaveja, halusimme sitä tai emme.

Miksi nationalismi on vaarallista? Kaikkina aikoina yksipuolista tietoa on käytetty "duginilaisittain". Kielitieteen varhaisteorialla perusteltiin "sukulaisheimojen" yhdistämistä (Kaarle Suuren rajat). Arkeologian kiistattomat ja komeat löydöt Suomessa saavat osan porukkaa mahtailemaan Fennien kuninkailla, jotka olivat - totta kai - kaikkein suurimpia guruja ja mahtajia ever. Geeniteknologia saa saman väen luulemaan, että olemme Jumalan valittu kansa.

Silti meillä on "heimoja" samoin kuin jokaisella ihmisellä on idiolekti. Karjalaisella kantaväestöllä on esimerkiksi 30% enemmän itägeenejä kuin vaikkapa yläsatakuntalaisilla. Ero on suurempi kuin saksalaisten ja persialaisten. Metsissä asui pienehköjä porukoita, mutta mitä siitä? Ovat ne nyt jo sekoittuneet, mikä ei minusta ole huono juttu.

Kansallisuus ja oma maa ei ole samaa kuin nationalismi. Suojelutoimia teen silti parhaani mukaan suomen ja ruotsin kielille. Näin isossa maailmassa pienillä kielillä ei ole helppoa. Ruotsi saa hyvää taustatukea muilta germaanisista eriytyneiltä skandinaavisilta kieliltä.

Euroopan unioni on siitäkin hyvä juttu, että se suojelee myös suomen ja ruotsin virallisina kielinä.

Kieli on valtaa.
 
Viimeksi muokattu:
Missä muussa maailman maassa 5% kielivähemmistö kyykyttää muuta kansanosaa samaan tapaan kuin Suomessa? Jos 5%lla pitää saada virallisen kielen asema, etuoikeuksia korkeakouluihin pääsyyn, kaikki virastojen paperit omalla kielellä ja virkamiesten pitää osata sitä niin parin kymmenen vuoden päästä Maamme-laulu aloitetaan ruotsiksi, jatketaan venäjäksi ja lopetetaan somaliaksi.
 
Käsittääkseni suomenkieli antaa hyviä mahdollisuuksia tulkita eri ilmiöitä paljon syvemmin..kuten tuulta ja lumen laatua jne.
 
Missä muussa maailman maassa 5% kielivähemmistö kyykyttää muuta kansanosaa samaan tapaan kuin Suomessa? Jos 5%lla pitää saada virallisen kielen asema, etuoikeuksia korkeakouluihin pääsyyn, kaikki virastojen paperit omalla kielellä ja virkamiesten pitää osata sitä niin parin kymmenen vuoden päästä Maamme-laulu aloitetaan ruotsiksi, jatketaan venäjäksi ja lopetetaan somaliaksi.

Kun lukee tällaista tonihalmeilua, miettii tarkkaan, maksaako vaivaa kommentoida. Kyse on kuitenkin kaksikielisyydestä, ei kyykyttämisestä.

Maamme-laulu on ruotsinkielinen teksti (Vårt land), joka on käännetty suomeksi. Lisäksi se on saksalainen sävellys.
 
Käsittääkseni suomenkieli antaa hyviä mahdollisuuksia tulkita eri ilmiöitä paljon syvemmin..kuten tuulta ja lumen laatua jne.

Totta puhut. Suomi on yksi maailman ilmaisuvoimaisimpia kieliä, joka innoitti J. R. R. Tolkienia ja monia muita.

Sillä voi iskeä, mutta sitä pitää ensin osata käyttää.

"Ulkona oli sankka pyry" = ulkomaan kieltä
1) Pyry on aina ulkona
2) Sankka sisältyy pyryyn
Suomeksi = Pyrytti.

 
Yksi mielenkiintoinen tuktimusaihe on Tornionjokilaaksossa. Kun lukee Mikael Niemen Populaarimusiikkia Vittulajänkältä, huomaa kaikesta, miten "suomalainen" identiteetti Ruotsin puolella olevilla tornionjokilaaksolaisilla on.

Tästä "heimosta" hieno sarja:

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkel...nsan_ankarista_oloista_95475.html#media=95477

Pohjois-Suomen historialle ajanjakso 1808–1809 oli merkittävä käännekohta, sillä aluekäsite Suomen Lappi syntyi vasta tällöin, kun alue lohkaistaistiin Ruotsin Lapista ja liitettiin Suomen suuriruhtinaskuntaan ja Venäjään. Tornionjokilaaksossa Suomen sodan seuraukset aiheuttivat pahan väestökatastrofin. Sairaita ja haavoittuneita sotilaita alettiin sijoittaa alueen pieniin kyliin, jolloin sotilaiden levittämät kulkutaudit tarttuivat kyläläisiin. Edes myöhemmät nälkävuodet eivät koetelleet asukkaita yhtä pahoin.

Suomen sodan jälkeen Tornionjokilaakson asukkaista osa muutti Tornionjoen länsipuolelle. Pääpiirteittäin Ruotsin Lapin olot eivät paljoa poikenneet Suomen Lapin oloista. Kenties merkittävin ero oli se, että Ruotsin Lapissa oli 1820-luvun alussa yhtäkkiä valtavan suuri vähemmistö – noin 7 000 suomalaista. Kun saamelaisia oli vain noin 500, oli Ruotsin Lappi leimallisesti hyvin suomalainen alue. Kansakoululaitos oli vielä hyvin kehittymätön, eikä suomenkielinen vähemmistö saanut koulusivistystä käytännössä lainkaan. Katovuodet koettelivat ankarasti uudisasukasperheitä ja äärimmäisessä köyhyydessä suomalaiset uudisasukkaat luovuttivat lapsiaan kasvattilapsiksi Norjan rannikolle. Vaeltavat poronomadit välittivät lapsia ja saivat palkaksi lapsista rahaa, ruokaa, viinaa tai karjaa. Vanhemmat toivoivat lasten säästyvältä nälkäkuolemalta ja saavan paremman elämän kalaisalla Norjan rannikolla. Nälkä ajoi Tornio- ja Muoniojokilaakson asukkaita kohti Pohjois-Norjaa, jonne houkutti mm. tarjolla oleva kaivostyö.

Suomalaiset siirtotyöläiset olivat Norjan 1800-luvun halpatyövoimaa. Norjaan muuttaneet suomalaissiirtolaiset elivät hyvin tiiviissä suomalaisyhteisöissä. Keskenään puhuttiin suomea, eikä norjan kieltä välttämättä tarvittu. Norjalaisten silmissä suomalaiset olivat kuitenkin uppiniskaisia ja haluttomia oppimaan norjan kieltä. Kveeni oli haukkumasana suomalaissiirtolaisille Norjassa. Osa suomalaistaustaisista sopeutui kuitenkin hyvin norjalaiseen elämäntapaan. Eritoten Altan alueella siirtolaiset norjalaistuivat ja nimetkin saivat norjalaisen muodon.
 
Viimeksi muokattu:
Olisin aika varovainen julistamaan mitään totuutta suomalaisten alkuperästä ja maamme asutushistoriasta, niin moni aikaisemmin varmaksi tiedetty asia on mennyt uudemman tutkimuksen myötä romukoppaan.
Esimerkisi tätä opetettiin minullekin koulussa ja vielä pitkään minun jälkeenikin:
Myytti heimosta, joka tuli Volgan mutkasta
Toinen usein esitetty teoria eli se,että maamme etelärannikko olisi ollut lähes asumatonta ruotsalaisen asutuksen saapumiseen asti, on puolestaan käynyt kyseenalaiseksi uusimpien arkeologisten löytöjen myötä. Viimeaikoina on alkanut kuulua epäilyä myös sen suhteen, ovatko saamelaiset sittenkään asuttaneet eteläistä Suomea, niinkuin paikannimitutkimuksen perusteella on esitetty.Ja geenitutkimus todellakin on herättänyt enemmän kysymyksiä kuin vastannut niihin, hyvin erikoinen tieto oli esimerkiksi saamelaisten ja baskien geenisukulaisuus. Kuka näistä mitään varmaa oikeasti voi tietää.
Arkeologian kiistattomat ja komeat löydöt Suomessa saavat osan porukkaa mahtailemaan Fennien kuninkailla, jotka olivat - totta kai - kaikkein suurimpia guruja ja mahtajia ever.
Tämä genre on sitten aivan erikseen; Suomen muinainen suuruus mahtavine kuninkaineen, ja jonka ruotsalainen valloittaja sitten tuhosi ja hävitti sen muistotkin kansan keskuudesta. Aika kriittinen saa kyllä olla edellisen suhteen, vaikka jotkut vanhat kronikoitsijat (Messenius,Forsius,Juslenius) joistakin suomalaisten kuninkaista puhuivatkin.
 
Tämä genre on sitten aivan erikseen; Suomen muinainen suuruus mahtavine kuninkaineen, ja jonka ruotsalainen valloittaja sitten tuhosi ja hävitti sen muistotkin kansan keskuudesta. Aika kriittinen saa kyllä olla edellisen suhteen, vaikka jotkut vanhat kronikoitsijat (Messenius,Forsius,Juslenius) joistakin suomalaisten kuninkaista puhuivatkin.

Totuus on varmasti tuosta välistä, mutta myöhempi kohtalomme on ollut olla jonkun varjeluksen alla, virolaiset veljemme vajosivat maaorjuuteen muinaisesta vauraudesta ja itsenäisyydestä.
Eikä silläkään olisi mitään väliä vaikka sama olisi ollut oma osamme, olemme selviytyjiä koska olemme olemassa.
Israelin kansakin selvisi Egyptin orjuudesta, Venäjän pogromeista ja Saksan holokaustista.
Suomalaiset nationalistit ovat tulleet jäädäkseen, vaalimme omaa historiaamme ja puolustamme oikeuttamme olla olemassa.
 
Adam haluaa lakkauttaa kansallisvaltiot ja kannattaa kulttuurien ja rotujen sekoittumista.
Minä vastustan noita kaikkia avoimesti ja häpeilemättä.

No antaa adamin haluta. Kyllä ne tietyt asiat jäävät toteutumatta ihan riippumatta siitä, mitä jotkut haluavat. Eiköhän tämä maailmoja syleilevä, todella mainio sosiaalinen ja globaali kokeiluhöyräkkä ole tulossa muutenkin jo tiensä päähän.

Suomessa osa ihmisistä ottaa niin tosissaan sen, mitä EUn erilaiset visionäärit kulloinkin toimittavat. Se on tarttunut osaan ammattisotilasbloggaajistakin....puhutaan solidaarisuudesta jne. enkä heti muista, milloin joku olisi omia poikiaan hurmekentille taluttanut silkkaa solidaarisuuttaan toista kohtaan.....ohhoijjaa. Omien etujensa ja suoran turvallisuustarpeen viitoittamana se on mahdollista, mutta solidaarisuuttaan...no, kukin uskoo mitä tykkää.
 
No antaa adamin haluta. Kyllä ne tietyt asiat jäävät toteutumatta ihan riippumatta siitä, mitä jotkut haluavat. Eiköhän tämä maailmoja syleilevä, todella mainio sosiaalinen ja globaali kokeiluhöyräkkä ole tulossa muutenkin jo tiensä päähän.

Suomessa osa ihmisistä ottaa niin tosissaan sen, mitä EUn erilaiset visionäärit kulloinkin toimittavat. Se on tarttunut osaan ammattisotilasbloggaajistakin....puhutaan solidaarisuudesta jne. enkä heti muista, milloin joku olisi omia poikiaan hurmekentille taluttanut silkkaa solidaarisuuttaan toista kohtaan.....ohhoijjaa. Omien etujensa ja suoran turvallisuustarpeen viitoittamana se on mahdollista, mutta solidaarisuuttaan...no, kukin uskoo mitä tykkää.

Ruotsin 8000 miestä Sallan rintamalla keväällä 1940 ovat lähimpänä sellaista solidaarisuutta. Se oli vapaaehtoistoimikunnan työtä, Ruotsin valtiovalta peloissaan teki taas miltei kaikkensa sabotoidakseen hanketta.

EU on helppo hajottaa kneppaamalla sen yhtä jäsentä ja katsomalla löytyykö solidaarisuutta.
 
Siirretään tämä tänne - aihetta sivuaa, Suomen asuttamista:

Talvela kirjoitti:
Tuo kivikausi kuullostaa vähän villiltä, suurimman osan geeneistä luulisi tulevan Suomen alueelle rautakaudelta jolloin väestöä alkoi siirtyä tänne laajemmin, niin germaanit, saamet kuin eestiläisetkin.

Pitänee lukea koko artikkeli uudelleen*, mutta voisin spekuloida eräänä mahdollisuutena sitä, että on tarkoitettu "kivikautista kulttuuria", koska Lähi-itä - Eurooppa -akselilla rautakausi on paikallisesti alkanut melkoisella hajonnalla. Raudan merkittävä käyttö alkoi n. 1200 eaa nykyisen Turkin alueella, joskin jo tätä ennen esim. meteoriittirautaa oli käytetty tuhansien vuosien ajan (paikallisesti), kun taas nykyisen Suomen alueella rautakausi alkoi n. 500 eaa.

On kuitenkin huomioitava, että asutus nykyisen Suomen alueella on olennaisesti vanhempaa perua - eli menään kivikautiseen kulttuuriin (kivikausi Suomen alueella päättyi n. 1500 eaa). Tietenkin tuolloin väestö oli pieniä ryhmiä, perhekuntia tai heimoja - kontaktit toisiin ryhmiin olivat satunnaisia ja maahan saapuvat "väestöpurskeet" samoin pieniä. Nämä kuitenkin jättivät geneettisiä jälkiä Suomeen tapauksissa joissa yhdyntää harjoitettiin ja lapsia syntyi esim. 3500 vuotta sitten läntiseen Suomeen saapui ihmisiä Skandinavian suunnalta ja he jättivät geneettisen jäljen läntiseen kantaväestöön, mutta jo tätä ennen 4500 vuotta sitten rannikolle saapuu vasarakirveskansaa etelästä - jättäen jälkensä, ja vieläkin kauempaa löytyy merkkejä "väestöpurskeista" eli 6000 vuotta sitten alueen kantaväestö sai vahvistusta kaakon suunnalta etc. Vanhimmat merkit uudisasutuksen vaikutuksesta voidaan paikantaa 10 000 vuoden päähän jääkauden jälkeiseen aikaan jolloin lännestä saapui pohjoiseen väestöä alueelle levittäytyneen "kantaväestön" naapureiksi.

Ja kuten viittasit kieli ja geenit ovat hiukan eriasia, tai ne eivät aina ja kaikkialla ole edes jotakuinkin samaa tarkoittava asia ja kielitieteilijät tutkivat monia asioita eri lähtökohdista mitä taas tutkijat jotka vertaavat geneettisiä eroja ja toisaalta etsivät geenien kautta yhdistäviä tekijöitä tai hetkiä jolloin on tapahtunut geenien sekoittumista. Välttämättähän geneettinen sekoittuminen ei tarkoita sitä, että muutoin kulttuurinen vaikutus olisi ollut suuren suuri - pieni joukko miehiä riittää tähän.

Ja suurin ero on geneettisessä tutkimuksessa havaittu isä-poikalinjassa (Y-kromosomissa), ja tällä perusteella Helsingin yliopiston dosentti Jukka Palo työtovereineen on halunnut korjata aiempaa käsitystä Suomen asutushistoriasta.

vlad

*: viittaan Tiede-lehden huhtikuu/2015 artikkeliin Suomessa asuu kaksi kansaa.
 
Siirretään tämä tänne - aihetta sivuaa, Suomen asuttamista:



Pitänee lukea koko artikkeli uudelleen*, mutta voisin spekuloida eräänä mahdollisuutena sitä, että on tarkoitettu "kivikautista kulttuuria", koska Lähi-itä - Eurooppa -akselilla rautakausi on paikallisesti alkanut melkoisella hajonnalla. Raudan merkittävä käyttö alkoi n. 1200 eaa nykyisen Turkin alueella, joskin jo tätä ennen esim. meteoriittirautaa oli käytetty tuhansien vuosien ajan (paikallisesti), kun taas nykyisen Suomen alueella rautakausi alkoi n. 500 eaa.

On kuitenkin huomioitava, että asutus nykyisen Suomen alueella on olennaisesti vanhempaa perua - eli menään kivikautiseen kulttuuriin (kivikausi Suomen alueella päättyi n. 1500 eaa). Tietenkin tuolloin väestö oli pieniä ryhmiä, perhekuntia tai heimoja - kontaktit toisiin ryhmiin olivat satunnaisia ja maahan saapuvat "väestöpurskeet" samoin pieniä. Nämä kuitenkin jättivät geneettisiä jälkiä Suomeen tapauksissa joissa yhdyntää harjoitettiin ja lapsia syntyi esim. 3500 vuotta sitten läntiseen Suomeen saapui ihmisiä Skandinavian suunnalta ja he jättivät geneettisen jäljen läntiseen kantaväestöön, mutta jo tätä ennen 4500 vuotta sitten rannikolle saapuu vasarakirveskansaa etelästä - jättäen jälkensä, ja vieläkin kauempaa löytyy merkkejä "väestöpurskeista" eli 6000 vuotta sitten alueen kantaväestö sai vahvistusta kaakon suunnalta etc. Vanhimmat merkit uudisasutuksen vaikutuksesta voidaan paikantaa 10 000 vuoden päähän jääkauden jälkeiseen aikaan jolloin lännestä saapui pohjoiseen väestöä alueelle levittäytyneen "kantaväestön" naapureiksi.

Ja kuten viittasit kieli ja geenit ovat hiukan eriasia, tai ne eivät aina ja kaikkialla ole edes jotakuinkin samaa tarkoittava asia ja kielitieteilijät tutkivat monia asioita eri lähtökohdista mitä taas tutkijat jotka vertaavat geneettisiä eroja ja toisaalta etsivät geenien kautta yhdistäviä tekijöitä tai hetkiä jolloin on tapahtunut geenien sekoittumista. Välttämättähän geneettinen sekoittuminen ei tarkoita sitä, että muutoin kulttuurinen vaikutus olisi ollut suuren suuri - pieni joukko miehiä riittää tähän.

Ja suurin ero on geneettisessä tutkimuksessa havaittu isä-poikalinjassa (Y-kromosomissa), ja tällä perusteella Helsingin yliopiston dosentti Jukka Palo työtovereineen on halunnut korjata aiempaa käsitystä Suomen asutushistoriasta.

vlad

*: viittaan Tiede-lehden huhtikuu/2015 artikkeliin Suomessa asuu kaksi kansaa.

Vilkaise viesti #67 tuossa ylempänä.
 
Back
Top