Aiemmin ketjussa esittelin amerikkalaisen sotahistorioitsija Robert Citinon Wehrmacht-trilogian ensimmäisen osan Death of the Wehrmacht, joka käsitteli vuoden 1942 sotatoimia saksalaisesta näkövinkkelistä. Nyt sain luettua sarjan keskimmäisen vuotta 1943 käsittelevän osan. Ja täytyy sanoa että tämä on hyvä.
Citino kertoo kirjassaan sen mitenkä El Alameinin ja Stalingradin katastrofit kokenut Saksan armeija jatkoi saman kaavan noudattamista. Upseerikunta noudatti vuosisataisia preussilaisia perinteitään. Aggressiivinen hyökkäyshenki vallitsi operatiivisella tasolla. Kirjassa käsitellään aika tarkastikin mm. läntisen sotanäyttämön tärkeimmät operaatiot ja taistelut (Kasserine, Sisilian maihinnousu, Italian niemimaan sotatoimet). Ja luonnollisesti mukana on itärintamakin (Mansteinin vastaisku kevättalvella 1943 Harkovassa, Kursk ja sen jälkeiset viivytystaistelut).
Mitenkä Saksan armeija reagoi kun se ajautui kriisistä toiseen ? No, yleensä vastaus oli että hyökkäämällä aina kun mahdollista. Esimerkeistä käyvät hyvin mm. Kasserinen solan taistelu Pohjois-Afrikassa sekä sotamarsalkka von Mansteinin taidokas Harkovan operaatio ja sitä seurannut Saksan itärintaman vakauttaminen Stalingradin jälkeen. Ongelmaksi muodostui se, että tässä vaiheessa sotaa niin länsiliittoutuneet kuin puna-armeijakin alkoivat jo oppia vastakeinot näihin Wehrmachtin taktillis-operatiivisen tason iskuihin. Ja ennen kaikkea materiaalisesti ja miesvoiman osalta ylivoima alkoi olla musertava. Pitkässä juoksussa Saksa ei kyennyt kestämään tappioita läheskään siinä määrin kuin vastustajat. Vaikka Wehrmacht kykeni aiheuttamaan niin briteille, amerikkalaisille kuin venäläisillekin yhä kipeitä ja tuntuvia iskuja, ei se enää itse heikentyneenä kyennyt tempaisemaan takaisin itselleen menettämäänsä strategisen tason aloitetta.
Citino kirjoittaa taidokasta sotahistoriaa. Aivan erityisesti pidän tämän tyylistä kirjoittaa osuvia huomioita saksalaisen upseeriston mielenlaadusta. Sillä (historia, perinteet, omaksuttu sotakoulujen opetus) oli eittämättä vaikutusta siihen mitenkä Wehrmachtin komentajat taistelukentillä toimivat. Pidän Robert Citinoa yhtenä parhaimmista nykyisistä toisen maailmansodan historian eksperteistä. Trilogian kolmas osa menee kyllä hankintaan.
Katso liite: 29482