Jussi oli Martin setä.Turtolan kirjan olen lukenut viime vuosikymmenellä. Martti Turtolahan on käsittääkseni läheistä sukua kirjan päähenkilölle everstiluutnantti Jussi Turtolalle. Muistelen että hieman erikoisesti kirja on kirjoitettu päähenkilön näkökulmasta. Eli niin että Martti Turtola antaa Jussi Turtolan "puhua" omin vuorosanoin ja mietelmin. Ehkä hieman epätieteellistä, mutta luettavuuden kannalta hyvä ratkaisu. Eipä silti, kyllähän lähteinä on käytetty arkistoja ja muuta kirjallisuutta, joten ei kirja nyt varsinaisesti mielikuvituksen tuotetta käsittääkseni ole.
Joka tapauksessa mielenkiintoinen ihmiskohtalo. Everstiluutnantti Turtola kohtasi loppunsa syksyllä 1941 Kiestingin kusisissa korpitaisteluissa. Muistaakseni kirjassa on paljon kritiikkiä saksalaista aseveljeä kohtaan, joka osoittautui surkeaksi korpisodassa. Lisäksi jos en täysin väärin muista, niin kirja on erittäin kriittinen Jussi Turtolan tuolloista esimiestä kenraali Hjalmar Siilasvuota kohtaan.
Ongelmallinen tuo on siksi, että Turtola antaa ymmärtää, että kyseessä on tutkimus, mutta kirjoittaa silkkaa mielikuvitustaan sekaan. Jussi Turtolaa on kyllä kritisoitukin toiminnastaan kesällä 1941, mutta nyt Martin kirja sivuuttaa kritiikin täysin ja kohdistaa sen vain saksalaisiin ja Siilasvuohon. Nuo puheenvuorot ovat tutkijalta halpahintainen ratkaisu, koska niissä voi kritisoida kärkevästi haluttua kohdetta (tutkijan statuksella), mutta mahdollisen vastakritiikin voi sivuuttaa taiteilijan vapaudella.
Vastaava temppuhan on Ylikankaan Tulkintani talvisodasta. Siinä on kaksi näytelmää ja "tutkimus". Lainausmerkit siksi, että se tutkimus ei ole "oikea" tutkimus. Ylikangas yritti todistaa Saksan vaikuttaneen talvisodan päättymiseen lupaamalla jo talvella 1940 Suomelle menetetyt alueet takaisin korkojen kera. Todisteita ei löytynyt, joten Ylikangas joutui tekemään tällaisen ratkaisun. Vielä enemmän suohon Ylikangas upposi sitten Huhtiniemen kanssa, mutta se on toinen tarina. Surullinen loppu suurelle tutkijalle.