Lueskelimpa tässä Aleksander Bek:n Volokolamskin valtatie:n uudelleen. Joskus teininä lukenut edellisen kerran.
Lainastosta piti oikein etänä lainata.
Oikein loistavaa kerrontaa tuon ajan kazaakkipataljoojan komentajan kertomana. Tuntuu lisäksi olevan oikein loistava suomennos.
Ei muuten, mutta kun hain lainan kirjastosta, niin ihmettelin painosta. Jos en ihan väärin muista, niin kirja oli tosiaankin vuodelta 56 (tai jopa aikaisempi. Tarkistan). Kerta tai kaks käytetty restauroinnissa kertoi virkailija..
No ei tässä mitä, kerralla se piti lukea: tarina ja sen kerronta vei mennessään...
Siis nyt ei ryssä enää juossutkaan karkuun sakuja, vaan pysäytti salamasodan Volokolamskin edustalla mielestäni osittain samoin perustein, kuin mitä tämä meidän pallomeritaktiikka on, toki jatkuva kuluttaminen oli isompi asia.
Jatko-osaa Kenraali Panfilovin reservi odottaen ja lämpimästi suositellen :a-smiley:
Perspektiivi romaanille ...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Volokolamskin_valtatie
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Bek
Wikikin tunnistaa tämän pataljoonan komentajan...
http://en.wikipedia.org/wiki/Baurzhan_Momyshuly
edit: Tuon Baurdzanin taistelustrategian ja taktiikan opetuksen takana oli tämä Kenraali Panfilov:
http://en.wikipedia.org/wiki/8th_Guards_Rifle_Division
Alexander Bekin Volokolamskin valtatie on vihdoin luettu. Kiitos Hanskille vihjeestä; Vonkakin kirjasta puhuu tuissa alueellisen tst-tavan topiikissa. Ja löytyi teos siis täältä kirja-topiikistakin.
Koko kevään olen yötöinä lukenut filosofian ja politiikan tutkimuksen opintoja ja tämäkin teos pakottaa "oppimistehtävän" kirjoittamiseen.
Kirjan pääantia:
1. Sodankäynti kamppailuna "kenraali Pelkoa" vastaan. Teemaa käsitellään läpi kirjan ja sota itse on ikäänkuin oppiakatemia jatkuvalle sotilaana (tai sotilasjohtajana) kehittymiselle. Pelon vastavoimana nähdään esimerkiksi velvollisuudentunto tovereita/isänmaata/jne. kohtaan. Idea valkenee jo ensi lehdillä.
2. II msodan op. Barbarossan ja salamasodan aiheuttaman henkisen ja fyysisen vaikutuksen merkitys neuvostosotilaaseen: esimerkiksi aikansa uudenlainen väsymätön "päällepainaminen" erilaisin asein; se, että yhdessä minuutissa oma tai vastustajan tilanne on muuttunut olennaisesti.
3. Edellisenkin liittyen, mutta myös meikäläiseen "uuteen tst-tapaan" (joka aina kotona korjataan muotoon uudistettu...) soveltaen esim. "etutulpan" muodostaminen epäsuoran tulen käyttöä varten kulku-uralle, josta puhutaan kirjassa termillä "tien hallitseminen tulella". Maaston tuntemisen ja hyväksikäytön tuntemus.
4. Sekalaisia ajatuksia mm. kuinka paljon kirjan neuvostoihmisen/Stalinin/jne. esiinnosto on pakollista propagandaa. Perussettiä kuraan jumittavista, keveästi vaatetetuista, ehkä ylimielisistä saksalaisista. Historian havinaa ratsulla liikkuvasta "kombat Momyš-Ulysta". Sunzin jalanjäljissä valmistautumisen merkityksen korostuminen: taistelun voittamisen edellytykset luodaan ennakolta hyvällä suunnittelulla. Panfilovin humaaninoloinen johtamistapa. Upseerien vaadittava jatkuvaa komentojen noudattamista ja ylläpidettävä kuria.