Hosia, Eino: Tuliholvin alla 1940.
Projekti Lönnrotissa ladattavana.
Wikipedia kertoo, että Eino Hosian teos tuli toiseksi Otavan järjestämässä kirjoituskilpailussa talvisodan jälkeen. Kolmas oli Pentti Haanpään Korpisotaa.
Hosia vetää puhtaasti rivimiehen näkökulmasta, kuvaten toisaalta realistisesti, toisaalta hieman romantiikan tyyliin paisutellen helvetillisiä taisteluita Taipaleessa ja Vuosalmella/Äyräpäässä. Hosian reserviläisporukka astuu remmiin Taipaleella, kokee Taipaleen taistelut kaikessa kovuudessaan ja kun lopulta pääsee lepoon, siirretäänkin sitten Vuosalmelle vielä pahempaan lihamyllyyn. Kun Wikipediaa lainaten puhun romantiikasta, en suinkaan tarkoita mitään löperöä rakkausromaania, vaan nimenomaan alkuperäisen romantiikan tunnekuohua ja paisuttelua. Vaikka ote on ehdottoman maanläheinen ja jopa inhorealistinen (mikä ei välttämättä ollut ajan teoksille tyypillistä), on siinä muutamia hahmoja ja kohtauksia, joissa Hosia sallii itsensä paisutella ja muokata näitä realistisuudesta irroten.
Hosian romaani vertautuukin mielestäni tietyiltä osin Yrjö Jylhän Kiirastuleen, jossa lähtökohta on ehdottoman realistinen, mutta välillä käväistään myös korkeammissa ja henkisemmissä sfääreissä, kuitenkin arkitodellisuuteen palaten. Tosin minä en lyriikasta kyllä ymmärrä enempää kuin sika satelliitista.
Luin tämän e-kirjana ja lukulaitteella meni nopeasti. Alussa tyyli vaati vähän totuttelua, mutta viimeistään rintamalle päästyä teksti oli silkkaa rautaa. Pidin kovasti ja suosittelen lämpimästi muillekin.