Nonni, taas pitää suorittaa hyvä kirja hankinta...
Kymensuussa pieni esittely Miehet jyvällä kirjasta:
Miehet jyvällä jatkosodassa
Ahti Koskinen kiinnostui tarkka-ampujista muutama vuosi sitten aivan arkisessa lehdenlukutilanteessa.
Eläkkeellä oleva toimittaja ja sotahistorian harrastajatutkija Ahti Koskinen on selvittänyt Suomen ja Neuvostoliiton tarkka-ampujien toimintaa toisessa maailmansodassa. Koskisen teos
Miehet jyvällä – tarkka-ampujien jatkosotaa on juuri ilmestynyt.
Koskinen on eläkkeellä oleva toimittaja, joka asuu suurimman osan vuodesta Kotkan Juurikorvessa ja loput ajat Helsingissä.
Teoksessaan Koskinen kuvaa tarkka-ampujien toimintaa asemasotavaiheen aikana vuoden 1942 tammikuusta vuoden 1943 kesäkuuhun saakka. Luonnollisesti asemasotavaiheessa tarkka-ampujat olivat aktiivisimmillaan. Kirja kuvaa yksityiskohtaisesti tarkka-ampujien toimintaa, taktiikkaa sekä kalustoa. Aikaisemmin näin tarkkaa selvitystyötä ei ole tehty. Tapahtumia on selvitetty useilta rintamalohkoilta.
– Puolentoista vuoden tarkastelujakso antaa jo melko hyvän kuvan siitä, minkälainen merkitys tarkka-ampujilla sotien aikana oli, Ahti Koskinen sanoo.
Suomi voitti maaottelun
Kirjaansa varten Koskinen kahlasi läpi noin 400 etulinjan yksikön sotapäiväkirjat, komppanioiden, pataljoonien ja rykmenttien arkistoja. Yksittäisten kaatuneiden sotilaiden tietoja hän on selvittänyt Suomen sodissa 1939-45 menehtyneet -tietokannasta sekä Kansallisarkistossa olevista sotilaiden kantakorteista.
Puna-armeijassakin ymmärrettiin osaksi talvisodan karvaiden kokemusten myötä tarkka-ammunnan merkitys. Kirja tuo Neuvostoliiton armeijan tarkka-ampujien tappavan tehokkuuden ilmi varsin lahjomattomasti.
– Arkistotietojen perusteella voi tosin sanoa, että kyllä Suomi tämän maaottelun voitti.
Koskisen mukaan arkistot paljastavat ennen kaikkea suomalaisten sotilaiden huolettomuuden eturintamassa. Oma henki ei tuntunut olevan paljonkaan arvoinen, kun pää pystyssä ja usein ilman kypärää mentiin kohti vihollista.
Suomalaisten tarkka-ampujien taitoa korosti sekin, että läheskään jokaisella suomalaissotilaalla ei ollut kiikarikivääriä edes sodan loppuvaiheessa. Avotähtäimellä mentiin, kun taas vastapuoli oli paljon paremmin varusteltu: tähtäinkaukoputken lisäksi osassa neuvostoliittolaisten kivääreistä oli jo vuonna 1942 myös äänenvaimennin.
Huonostit tunnetut sotasankarit
Ruokolahtelainen sotatieteiden tohtori ja dosentti Tapio Saarelainen toteaa kirjan esipuheessa, Koskinen on tehnyt isänmaallisen työn selvittäessään tarkka-ampujatoimintaa sodissamme.
”Hän on tinkimättömän tarkasti perehtynyt tarkka-ampujien toimintaan kullakin rintamalohkolla. Koskinen on seikkaperäisesti selvittänyt tarkka-ampujien toimintaa, kalustoa sekä toimintaperiaatteita.
Ahti Koskinen on tapauskohtaisesti selvittänyt tapahtumia niin Kannaksella, Uhtualla, Maaselässä kuin Poventsassa, vain muutamia taistelupaikkoja mainitakseni,” kirjoittaa Saarelainen.
Koskisen mielestä suomalaiset tarkka-ampujat yleensä ja erityisesti jatkosodassa ovat kiinnostava tutkimuskohde.
– Tarkka-ampujathan eivät ole juuri olleet julkisuudessa sodan jälkeen eikä heidän toiminnastaan tiedetä suuren yleisön piirissä senkään vertaa kuin vaikkapa radiotiedustelijoista, Koskinen kirjoittaa omissa alkusanoissaan.
Koskinen harmittelee sitä, että ei ehtinyt tavoittaa kuin yhden elossa olevan tarkka-ampujaveteraanin haastateltavaksi.
– Teoksen yksi tarkoitus on palvella niitä ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet saamaan selville, miten joku heidän lähiomaisensa, sukulaisensa tai muuten tuttu kaatui tai haavoittui.
– Koska olen sotahistorian harrastajatutkija, tämä ei ole tieteellinen teos. Siinä on varmasti virheitä. Mutta niin on käytetyissä asiakirjoissakin. Esimerkiksi hyvin usein sotapäiväkirjoissa on miehen nimi väärin. Sama mies on kaatunut jopa kahteen kertaan!
Ahti Koskisen kirjan voi tilata kustantajalta: Atrain&Nord.
Eija Anttila