VÄÄPELI LEMMINKÄISEN PÄIVÄKIRJA. Suomen kaartin retkestä Konstantinopolin muurien edustalle vuosina 1877-1878. G. W. Edlund, Helsinki, kustantaja. Helsingin Sentraalikirjapaino, 1899.
Gutenberg-projektissa luettavissa ja ladattavissa ilmaiseksi.
Alunperin Vääpeli Lemminkäisen päiväkirja on ilmestynyt anonyymisti, mutta nopean googlauksen perusteella kirjoittaja on ollut
Janne Jernvall.
Venäjän keisarikunta kävi Turkin kanssa lukuisia sotia ennen 1800-lukua ja sen aikana. Vääpeli Lemminkäisen päiväkirja käsittelee vuosina 1877-78 käytyä sotaa, johon myös Suomen kaarti osallistui. Nimellisesti sota syttyi Turkin kukistettua verisesti Bulgarian alueella syttyneen kapinan ja päättyi Venäjän sotilaalliseen voittoon, jonka yhtenä seurauksena oli Bulgarian itsenäistyminen. Ja totta kai taustalla oli paljon muutakin ja ulkovallat (etenkin Iso-Britannia) vaikutti tapahtumiin, mutta jääköön tämä iso kuva johonkin toiseen kertaan.
Vääpeli Lemminkäinen kuvaa korostetun sammakkoperspektiivistä Suomen kaartin sotaretkeä, joka alkaa Helsingistä 6.9.1877, jatkui Romaniaan, jossa 3.10. ylitettiin Tonava ja saavuttiin Bulgariaan, jossa reilu 700-miehinen osasto liitettiin kenraalimajuri Ellisin prikaatiin, osaksi kenraali Gurkon armeijaa. Jo 24.10. käytiin (Suomessa) kuuluisa Gornyi Dubnjakin taistelu, johon kaarti menestyksellisesti osallistui. Tämän jälkeen kaarti osallistui Balkan-vuorten ylitykseen ja sitä seuranneeseen Filippopolin taisteluun, joka oli sodan kannalta merkittävämpi taistelu, mutta koska kaarti pääsi siinä aika vähällä, se on jäänyt kaartin historiassa vähemmälle huomiolle. Seurasi marssi Adrianopoliin, jonka jälkeen sota päättyi aselepoon, mutta eteneminen jatkui Konstantinopolin edustalle, jossa kaarti odotti kuljetusta kotimaahan (tai Konstantinopolin ja Jerusalemin valtausta) ja kärsi sotaretken pahimmat tappiot lavantaudin seurauksena. Paluu Suomeen tapahtui meriteitse Odessaan ja sieltä Helsinkiin 9.5.1878. Ansioistaan sotaretkellä joukko-osasto korotettiin ns. vanhaan kaartiin, eli se sai tunnustuksen pitkällisestä ja ansiokkaasta palvelushistoriastaan. Huomattavaa on, että kruununperijä Aleksanteri ei kruunauksen jälkeen luopunut osaston päällikkyydestä, vaan se jäi hänen "komentoonsa" myös hänen ollessaan tsaarina. Tätä pidettiin huomattavana suosionosoituksena tuohon aikaan.
Lemminkäinen (Jernvall) korostaa heti teoksen alussa, että kuvaa tapahtumia ainoastaan yhden henkilön tai korkeintaan yhden komppanian näkökulmasta. Hän on lisännyt joukkoon muutamia muiden kirjoittajien tekstien lainauksia, esim. päiväkäskyjä yms. sekä lehtiartikkeleita, mutta pääsääntöisesti välttää jälkiviisautta tai näkökulman tuomista ylemmäs. Ratkaisu on mielestäni hyvä ja toimiva. Nyt fokus on yksittäisten sotilaiden kokemuksissa, eikä sitä pääse pilaamaan jälkiviisaus tai yritys esittää kirjoittajaa tai muita hahmoja viisaampina tai tärkeämpinä kuin he ovat.
Nykylukijalle huomionarvoisaa on lakonisen toteava suhtautuminen sodan kauheuksiin. Kirjoittajaa ja hänen tovereitaan ei juuri hetkauta toverien kaatuminen tai haavoittuminen. Ikävää se toki on, mutta siihen suhtaudutaan ammattiin kuuluvana varjopuolena, eikä sitä juuri kauhistella. Tässä kirjoittaja ei mielestäni yritä esittää todellista kovempaa. Sotilaat olivat värvättyjä, eli vapaaehtoisia ammattisotilaita. Olipa kaartiin vieläpä karsintakin, eli kaikkia halukkaita ei hyväksytty. Lisäksi tuohon aikaan sotia ja meteleitä oli "jatkuvasti", eli sotilaaksi värväytyvälle sotaan joutuminen oli luonnollista. Venäjä kävi Wikipediasta äkkiä laskettuna kahdeksan sotaa 1800-luvulla sekä jatkuvaa sotaa Kaukasuksella. Tätä kuvaa hyvin se, että Suomen kaartin tuli lähettää aina yksi upseeri Kaukasukselle. Oikeastaan ainoa kerta, kun kertoja osoittaa negatiivisia tunteita liittyy etenemiseen Adrianopoliin, jolloin suomalaiset saivat nähdä Harmanlin verilöylyn jälkiä. Tuolloin venäläiset joukot tappoivat vetäytyviä turkkilaispakolaisia. Lisäksi talven keskellä pakenevat pakolaislaumat kokivat kertojan mukaan merkittäviä menetyksiä pakkasessa ja bulgarialaisten siviilien käsissä. Kuolleita siviilejä kuvatessaan kertoja selittää, että lähtökohtaisesti hän ja hänen toverinsa ymmärtävät näkevänsä kauheita asioita, mutta olevansa jo aiempien kokemusten vuoksi turtuneita raakuuksiin. Kuitenkin perhekunnittain kuolleet siviilit, etenkin lapset ja vanhukset, ovat selvästi tehneet vaikutuksen. Kuitenkin sitten loppuvaiheessa kuvattu lavantautiepidemia ei juuri herätä kommentteja. Tautikuolleisuus oli vielä tuolloin sen verran suurta, että ilmeisesti sitä ei pidetty päivittelemisen arvoisena. Tai sitten sitä ei tarvinnut erikseen mainita, koska se ei tapahtunut "sankarikentillä".
Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja lukemisen arvoinen teos, jota suosittelen lämpimästi. Ilmainenkin se on.