Kirjat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Kappas, Koalalta ilmestyy lokakuussa Hans von Luckin muistelmat.


image.jpg
 
Toivoisin Koalalta, että se valikoisi käännettävät etenkin saksasta paremmin. Von Luckin kirja on käsittääkseni kyllä hyvä, mutta helposti saatavilla englanniksi. Ja se vielä edustaa sitä poteronäkökulmaa, josta on jo aika hyvin kirjallisuutta. Sen sijaan esimerkiksi Lothar Rendulicin muistelmia ei ole englanniksi ollenkaan.
 
Toivoisin Koalalta, että se valikoisi käännettävät etenkin saksasta paremmin. Von Luckin kirja on käsittääkseni kyllä hyvä, mutta helposti saatavilla englanniksi. Ja se vielä edustaa sitä poteronäkökulmaa, josta on jo aika hyvin kirjallisuutta. Sen sijaan esimerkiksi Lothar Rendulicin muistelmia ei ole englanniksi ollenkaan.

Von Luckin lontoon kielinen versio tuli ostettua pokkariversiona vuosia sitten. Ihan jees että klassikoita myös suomennetaan.

GUEST_8529fbb1-57b5-4bfc-a583-8f8afc851cd7.jpg
 
Tilapäisessä mielenhäiriössä menin ostamaan tämän PV:n juhlakirjan divarista, vaikka kirja löytyy PDF:nä.

suomen-puolustusvoimat-100-vuotta.jpg

Lisäksi mukaan lähti parilla eurolla tämä Esa Anttala (Urpo Lempiäinen). Jännä miettiä tekevätkö Ukrainan SOF-äijät parhaillaan samoja hommia ryssän selustassa.

md_61e830f957ced37b89a4978d.jpg
 
Mark R. Peattien kirjat kun lukee saa aika hyvän käsityksen Japanin keisarillisesta laivastosta ja sen ilma-aseen kehityksestä. Suosittelen, mikäli aihepiiri kiinnostaa.
 

Liitteet

  • Kaigun.jpg
    Kaigun.jpg
    52.6 KB · Luettu: 8
  • Sunburst.jpg
    Sunburst.jpg
    24.5 KB · Luettu: 9
Patrick Berghällin tuotannosta tilasin tänään divarista tämän kaukopartiomies Karl-Johan Norrgårdista (1922-2015) kertovan opuksen. Norrgård palveli Osasto Kuismasessa ja osallistui mm. Petrovski Jamin tuhoamiseen sekä kesän 1944 Matti-partioihin Aunuksen kannaksella.

image_cache.jpg
 
The Soviet war machine: An encyclopedia of Russian military equipment and strategy. Kirja on tehty 1976. Löytyi aikoinaan antikvariaatista (halvalla). Oli näköjään arvo noussut (amazon.com pyysi nyt yli 300$). Ihan valaisevaa tarinaa naapurin menosta. Ei pidä lukea otsa rypyssä. 1970-luvulla Neuvostoliitto oli "supervalta" ja ydinaseitakin oli enemmän kuin vessapaperia valmistavia tehtaita.
 

Liitteet

  • Sovietwarmachine.jpg
    Sovietwarmachine.jpg
    55.4 KB · Luettu: 8
KBP Instrument Desing Bureau special Issue of the Catalog Russian´s arms vuodelta 1997. Hyvä teos, josta selviää kyseisen suunnittelutoimiston tuotteet eli aseiden esittelyä. Tekstit on sekä venäjäksi, että englanniksi.
 

Liitteet

  • KBP.jpg
    KBP.jpg
    38.5 KB · Luettu: 9
Toinen samasta aiheesta vuodelta 1998
Hauskaa sinänsä että venäläisessä kirjassa venäläisestä kalustosta on turvattu ranskalaistenkin tietoihin. . .
 

Liitteet

  • Slava kansi.JPG
    Slava kansi.JPG
    73.6 KB · Luettu: 16
  • Slava.JPG
    Slava.JPG
    139.7 KB · Luettu: 14
  • Slava rans.JPG
    Slava rans.JPG
    182 KB · Luettu: 12
Eilen tuli luettua uunituore Suomen ilmailuhistoriallisen lehden erikoisnumero 6: Messerschmitt Bf 109 G. Vaikka lehdessä on vain 48 sivua, niin asiaa on tanakasti. Ehkei sovi Mersun kiivaimmille fanittajille.
 
Tuore divarilöytö. Supon 50-vuotishistoriikki vuodelta 1999. Monia eri kirjoittajia kuten mm. Kimmo Rentola. Kertoo mitenkä Supo perustettiin Punaisen Valpon raunioille. Viraston pääpaino oli kotikommunistien toiminnan seurannassa sekä neuvostotiedustelun valvonnassa. Supo oli lopulta ihan varteenotettava tekijä, sillä aika moni KGB:n ja GRU:n tiedustelu-upseeri potkittiin pois maasta. Tosin karkotuksista ei pidetty ääntä medioissa. Kirjan lopussa on vielä artikkeli Pekka Siitoimen natsilarppauksista ja siitä mitenkä Supo seurasi tuota kylähullua.

472807206-m.jpg
 
Olen suunnilleen puolivälissä kahlaamassa tätä. Seppo Tiitisen kaudella KGB pyrki viralliseen yhteistyöhön Supon kanssa. Nämä lähentelyt torjuttiin, mutta KGB:n Helsingin residenttiin pidettiin läheistä yhteyttä. Tiitisen aikana suhtautuminen neuvostoloikkareihin alkoi muuttua ja aika moni loikkari jäikin palauttamatta takaisin Neuvostoliittoon. Myös suhteet länteen alkoivat tiivistyä. Konkreettista yhteistyötä ja yhteisiä vastavakoiluoperaatioita oli aiemmin suoritettu muiden pohjoismaiden turvallisuuspoliisien kanssa. Nyt tietojenvaihtoa alettiin harrastaa CIA:n, FBI:n, MI6:n, ranskalaisten sekä myös länsisaksalaisten kanssa. Tärkeitä kumppaneita ja ystäviä löytyi myös Hollannista ja Belgiasta.

Kirjassa käsitellään myös korruptoitunutta idänkauppaa, jota Supo joutui suitsimaan. Neuvostoliittolaiset kun vaativat korruptiolahjoja suomalaisilta firmoilta turhankin hanakasti. Tämän kirjan perusteella Suojelupoliisi oli ennen kaikkea virallista ulkopoliittista linjaa noudattanut presidentin poliisi. Mutta viholliskuva oli aivan selkeä, vihollinen oli Neuvostoliitto vaikka sitä ei saanut ääneen sanoa.

978-951-1-43339-2.jpg
 
Viimeksi muokattu:
VÄÄPELI LEMMINKÄISEN PÄIVÄKIRJA. Suomen kaartin retkestä Konstantinopolin muurien edustalle vuosina 1877-1878. G. W. Edlund, Helsinki, kustantaja. Helsingin Sentraalikirjapaino, 1899. Gutenberg-projektissa luettavissa ja ladattavissa ilmaiseksi.

Alunperin Vääpeli Lemminkäisen päiväkirja on ilmestynyt anonyymisti, mutta nopean googlauksen perusteella kirjoittaja on ollut Janne Jernvall.

Venäjän keisarikunta kävi Turkin kanssa lukuisia sotia ennen 1800-lukua ja sen aikana. Vääpeli Lemminkäisen päiväkirja käsittelee vuosina 1877-78 käytyä sotaa, johon myös Suomen kaarti osallistui. Nimellisesti sota syttyi Turkin kukistettua verisesti Bulgarian alueella syttyneen kapinan ja päättyi Venäjän sotilaalliseen voittoon, jonka yhtenä seurauksena oli Bulgarian itsenäistyminen. Ja totta kai taustalla oli paljon muutakin ja ulkovallat (etenkin Iso-Britannia) vaikutti tapahtumiin, mutta jääköön tämä iso kuva johonkin toiseen kertaan.

Vääpeli Lemminkäinen kuvaa korostetun sammakkoperspektiivistä Suomen kaartin sotaretkeä, joka alkaa Helsingistä 6.9.1877, jatkui Romaniaan, jossa 3.10. ylitettiin Tonava ja saavuttiin Bulgariaan, jossa reilu 700-miehinen osasto liitettiin kenraalimajuri Ellisin prikaatiin, osaksi kenraali Gurkon armeijaa. Jo 24.10. käytiin (Suomessa) kuuluisa Gornyi Dubnjakin taistelu, johon kaarti menestyksellisesti osallistui. Tämän jälkeen kaarti osallistui Balkan-vuorten ylitykseen ja sitä seuranneeseen Filippopolin taisteluun, joka oli sodan kannalta merkittävämpi taistelu, mutta koska kaarti pääsi siinä aika vähällä, se on jäänyt kaartin historiassa vähemmälle huomiolle. Seurasi marssi Adrianopoliin, jonka jälkeen sota päättyi aselepoon, mutta eteneminen jatkui Konstantinopolin edustalle, jossa kaarti odotti kuljetusta kotimaahan (tai Konstantinopolin ja Jerusalemin valtausta) ja kärsi sotaretken pahimmat tappiot lavantaudin seurauksena. Paluu Suomeen tapahtui meriteitse Odessaan ja sieltä Helsinkiin 9.5.1878. Ansioistaan sotaretkellä joukko-osasto korotettiin ns. vanhaan kaartiin, eli se sai tunnustuksen pitkällisestä ja ansiokkaasta palvelushistoriastaan. Huomattavaa on, että kruununperijä Aleksanteri ei kruunauksen jälkeen luopunut osaston päällikkyydestä, vaan se jäi hänen "komentoonsa" myös hänen ollessaan tsaarina. Tätä pidettiin huomattavana suosionosoituksena tuohon aikaan.

Lemminkäinen (Jernvall) korostaa heti teoksen alussa, että kuvaa tapahtumia ainoastaan yhden henkilön tai korkeintaan yhden komppanian näkökulmasta. Hän on lisännyt joukkoon muutamia muiden kirjoittajien tekstien lainauksia, esim. päiväkäskyjä yms. sekä lehtiartikkeleita, mutta pääsääntöisesti välttää jälkiviisautta tai näkökulman tuomista ylemmäs. Ratkaisu on mielestäni hyvä ja toimiva. Nyt fokus on yksittäisten sotilaiden kokemuksissa, eikä sitä pääse pilaamaan jälkiviisaus tai yritys esittää kirjoittajaa tai muita hahmoja viisaampina tai tärkeämpinä kuin he ovat.

Nykylukijalle huomionarvoisaa on lakonisen toteava suhtautuminen sodan kauheuksiin. Kirjoittajaa ja hänen tovereitaan ei juuri hetkauta toverien kaatuminen tai haavoittuminen. Ikävää se toki on, mutta siihen suhtaudutaan ammattiin kuuluvana varjopuolena, eikä sitä juuri kauhistella. Tässä kirjoittaja ei mielestäni yritä esittää todellista kovempaa. Sotilaat olivat värvättyjä, eli vapaaehtoisia ammattisotilaita. Olipa kaartiin vieläpä karsintakin, eli kaikkia halukkaita ei hyväksytty. Lisäksi tuohon aikaan sotia ja meteleitä oli "jatkuvasti", eli sotilaaksi värväytyvälle sotaan joutuminen oli luonnollista. Venäjä kävi Wikipediasta äkkiä laskettuna kahdeksan sotaa 1800-luvulla sekä jatkuvaa sotaa Kaukasuksella. Tätä kuvaa hyvin se, että Suomen kaartin tuli lähettää aina yksi upseeri Kaukasukselle. Oikeastaan ainoa kerta, kun kertoja osoittaa negatiivisia tunteita liittyy etenemiseen Adrianopoliin, jolloin suomalaiset saivat nähdä Harmanlin verilöylyn jälkiä. Tuolloin venäläiset joukot tappoivat vetäytyviä turkkilaispakolaisia. Lisäksi talven keskellä pakenevat pakolaislaumat kokivat kertojan mukaan merkittäviä menetyksiä pakkasessa ja bulgarialaisten siviilien käsissä. Kuolleita siviilejä kuvatessaan kertoja selittää, että lähtökohtaisesti hän ja hänen toverinsa ymmärtävät näkevänsä kauheita asioita, mutta olevansa jo aiempien kokemusten vuoksi turtuneita raakuuksiin. Kuitenkin perhekunnittain kuolleet siviilit, etenkin lapset ja vanhukset, ovat selvästi tehneet vaikutuksen. Kuitenkin sitten loppuvaiheessa kuvattu lavantautiepidemia ei juuri herätä kommentteja. Tautikuolleisuus oli vielä tuolloin sen verran suurta, että ilmeisesti sitä ei pidetty päivittelemisen arvoisena. Tai sitten sitä ei tarvinnut erikseen mainita, koska se ei tapahtunut "sankarikentillä".

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja lukemisen arvoinen teos, jota suosittelen lämpimästi. Ilmainenkin se on.
 
Back
Top