Kirjat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Voltaire: Kaarle XII:n historia. Suomentanut O.A. Kallio. Kustantaja Arvi A. Karisto. Hämeenlinna 1921. Projekti Lönnrotissa ilmaiseksi ladattavana.

Tämä on historiankirja ja elämäkerta, joka luetaan sen kirjoittajan vuoksi, ei kohteen tai teoksen sisältämien tietojen vuoksi. Voltaire (linkki Wikipediaan) oli ranskalainen valistusfilosofi, joka on suuresti vaikuttanut länsimaiseen ajatteluun. Hänen ensimmäinen historiateoksensa oli Ruotsin kuningas Kaarle XII:n (linkki Wikipediaan) elämäkerta vuonna 1731.

Voltairen kirja ilmestyi 13 vuotta Kaarle XII:n kuoleman jälkeen ja Voltaire on keskustellut ihmisten kanssa, jotka ovat tunteneet kuninkaan ja joissain tapauksissa olleet mukana kuvatuissa tapahtumissa. Jo vuoden 1921 suomennoksen esipuheessa todetaan, että kaikki kerrotut asiat eivät ole totta tai että kaikki ei ole mennyt ihan niin kuin Voltaire antaa ymmärtää. Kuitenkin Voltairella on selkeä pyrkimys "totuudellisuuteen", eli hän ei valehtele tai väritä tapahtumia ylentääkseen päähenkilöään tai itseään, vaan yrittää luoda mahdollisimman todenmukaisen kuvan Kaarle XII:sta. Kuitenkin Voltaire ei anna faktojen pilata hyvää juttua, jos se sopii hänen yleiseen kuvaukseensa Kaarlesta. Voltairea ei pidä kivittää tästä kuitenkaan liikaa, sillä häneen saakka "kaikki" historiakirjoitus oli silkkaa kilvenkiillotusta ja yksisilmäistä anekdoottien kerrontaa. Lisäksi Uuden ajan kulttuurihistoriassa Egon Friedell sanoi hyvin, että olennaista ei ole sanoiko Galileo Galilei inkvisition kuulustelun jälkeen "Se pyörii sittenkin" vai ei. Tärkeintä on, että kertomus elähdyttää totuuden etsijöitä vuosisadasta toiseen.

Voltaire maalaa teoksessaan Kaarle XII:sta kuvan äärimmäisyysihmisestä. Sitä tämä varmasti olikin. Saavutettuaan voiton Narvassa Venäjästä ja sen jälkeen lukemattomia voittoja Puolassa ja Saksassa, hän nosti Ruotsin vaikutusvaltansa huipulle. Kuitenkin hävittyään Pultavassa (ja menetettyään Baltian, Inkerinmaan ja Suomen), hän onnistui tuhoamaan Ruotsin suurvalta-aseman lopullisesti. Kaarlen toiminta Puolassa, Turkista puhumattakaan, on todella irrationaalista. Tai se, että hän osasi hyvin ranskaa, mutta kieltäytyi puhumasta sitä edes ranskalaisille diplomaateille, vaikka Ranska oli Ruotsin tärkein tai tärkeimpiä liittolaisia. jne.

Jos haluat lukea perinteistä suurmies-historiaa yhdestä kiistämättömästä suurmiehestä (ja samalla myös Pietari Suuresta), tutustu teokseen. Se on mainiota ajanvietettä ja voi opettaa uusia asioita vanhoista ja tutuista jutuista. Kuitenkin teokseen kannattaa tutustua ennen kaikkea yhtenä historiakirjoituksen merkkipaaluista, samalla tavalla kuin vaikka Tacitukseen tai Thukydideehen tai Snorri Sturlusoniin. Hyvä teksti, hyvä suomennos.
 
Viimeksi muokattu:
Tolstoi, Leo Sevastopoli. WSOY, Porvoo 1912. Projekti Lönnrot.

Vuosina 1853-56 käytiin Krimin sota, jossa Venäjä soti Turkkia, Iso-Britanniaa, Ranskaa ja Sardiniaa vastaan. Yksi kuuluisimpia taisteluita sodassa oli Sevastopolin piiritys, johon tunnettu kirjailija Leo Tolstoi otti osaa Venäjän armeijan joukoissa. Taistelu (ja koko sota) päättyi Venäjän tappioon.

Venäläisistä kirjailijoista yleensä ja Tolstoista erityisesti tulee mieleen tiiliskiviromaanit, joissa ei tapahdu mitään, mutta käytetään sivukaupalla tekstiä kertomaan, että nyt ei tapahdu mitään. Sevastopoli ei ole sellainen kirja. Siinä mennään suoraan ruohonjuuritasolle piiritettyyn Sevastopoliin, jossa venäläiset joukot tekevät urheaa, mutta toivotonta vastarintaa liittokunnan armeijaa vastaan. Stereotypioiden mukaisesti teoksessa kuvataan kyllä sitä venäläistä sielua, mutta se ei mene yli, vaan palvelee kertomusta ja tarkoitustaan. Se ei myöskään ole valtavan pitkä, vaan sen lukaisee päivässä.

Jatkuva uhka väkivaltaisesta kuolemasta ja ymmärrys uhrauksen turhuudesta nostaa esiin fatalismin. Se ei tarkoita sitä, etteivätkö sotilaat tottelisi ja taistelisi, vaan se tarkoittaa, että he eivät enää piittaa elämästä ja kuolemasta. Kuitenkaan kärsimys ei pyhitä tai paranna ihmisiä, vaan sotilaat ovat aivan yhtä pikkusieluisia kuin siviilissäkin (etenkin yläluokkaiset upseerit) ja ovat valmiita alhaisiin tekoihin parantaakseen omaa asemaansa. Jonkinasteista ylevöittymistä on joukko-osastohenki, eli tovereiden läsnäollessa sotilaat ovat valmiita epäitsekkäisiin tekoihin, jopa uhraamaan henkensä. Silti etulinjassa seuraava ateria tai muu etuisuus on tärkeintä kaikista.

Mainio kirja, josta kannattaa aloittaa lähestyminen venäläiseen kirjallisuuteen. Suomennoskin on hyvä.
 
Supo-aiheesta myös "Ratakatu 10" on mielenkiintoinen vaikka olemukseltaan virallisempi historiikki. Kertoo suhteista päättäjiin ja miten vuosikymmenten varrella kenttäorganisaatiota muuteltiin kun maa ja toimenkuva muuttui. Myös suhteista muihin tiedustelupalveluihin kerrotaan jotain. Sai tuostakin kuvan että ihan pätevää ja tehokasta on pienehkön puljun toiminta ollut. Harmillisesti ei löydy kirjastosta, oma kappale löytyi divarista ja sinne palasi kiertoon.

***

J. Raymond Ylitalon "Salasanomia Helsingistä Washingtoniin" taas löytyy kirjastosta ja on todellinen helmi: jenkkidiplomaatin muistelmat Helsingissä juuri uudelleen toimintansa aloittaneessa Yhdysvaltain lähetystössä vaaran vuosina 1946-50. Kertoo mm. miten Neukkulan suunnitelmat Norjan suhteen kaapattiin demareiden toimesta kommareilta Suomessa ja heti välitettiin jenkeille. Voi kuvitella että vaikutti Naton syntyprosessiinkin osaltaan. Myös mielenkiintoinen näkökulma väitettyyn kommunistien viimeiseen yritykseen 1948; oli uhka todellinen tai ei, siihen varauduttiin ihan näkyvillä toimenpiteillä ja jenkit pidettiin ajan tasalla. Yhdysvaltain Suomea kohtaan kiinnittämä huomio näkyy myös vastauksessa valtiojohdon huoleen uudesta lisäpöytäkirjasta suurvaltojen välillä: yksiselitteinen "ei" tuli verrattain salamavauhtia ja itse ulkoministeri Marshallin kynästä. (Kirjassa on paljon valokopioita dokumenteista ja kuvia mukana.)

Ylitalo teki sittemmin vankan mutta tavallisen oloisen, huomaamattoman diplomaattiuran, toimien mm. suurlähettiläänä Paraguayssa. Aika hassusti em. kirja on kirjoitettu ja julkaistu vain suomeksi, kielellä jonka hän oppi vasta täällä. Siksi kai sitä ei mainita esim. hepun englanninkielisellä WP-sivulla.

Tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman aiheeseen ja aikaan ja ehkä yllättäviäkin tietoja. Ainakin itselle oli ihan ahaa-elämyksiä mukana kun luin. Kannattaa tilata Pasilasta omaan kirjastoon ja kopsaista mukaan sadepäivän ratoksi. Hyvä mieli jää tuosta...
 
Patrick Berghällin tuotannosta tilasin tänään divarista tämän kaukopartiomies Karl-Johan Norrgårdista (1922-2015) kertovan opuksen. Norrgård palveli Osasto Kuismasessa ja osallistui mm. Petrovski Jamin tuhoamiseen sekä kesän 1944 Matti-partioihin Aunuksen kannaksella.

Katso liite: 60187

Ihan lukemisen arvoinen. Pointsit siitä, että Berghäll avaa jossain määrin kaukopartiotaktiikoita ja nikseja (tukikohtien perustaminen, ketunlenkit, miinoitteet). Olen lukenut huonompiakin genrekirjoja.
 
  • Tykkää
Reactions: EK
Luen tällä hetkellä Prit Buttarin teosta 1942 lopun-1943 alun taisteluista Venäjän-nykyisen Ukrainan alueella. Lähes tismalleen samoilla seuduilla kuin nyt taistellaan Ukrainassa. En voi vielä antaa täyttää arvosanaa mutta odotukset on kovat, kun kirjassa päästään käsittelemään Mansteinin elastista puolustusta. Ja herran aikaisemmat kirjat joita olen lukenut ovat olleet hyviä.
Jos tykkää David Stahelin tai Robert Citinon tuotannosta on tämä ainakin yhtä hyvää.

91fKVHLz1+L.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Luen tällä hetkellä Prit Buttarin teosta 1942-1943 taisteluista Venäjän-nykyisen Ukrainan alueella. Lähes tismalleen samoilla seuduilla kuin nyt taistellaan Ukrainassa. En voi vielä antaa täyttää arvosanaa mutta odotukset on kovat, kun kirjassa päästään käsittelemään Mansteinin elastista puolustusta. Ja herran aikaisemmat kirjat joita olen lukenut ovat olleet hyviä.
Jos tykkää David Stahelin tai Robert Citinon tuotannosta on tämä ainakin yhtä hyvää.

Katso liite: 60820

Hyvä vinkki. Pitää tutustua. :solthum:
 

Ostin pääsiäisen lukukokemukseksi. Mutta hidasta lukea, koska en tunne vasemmiston historiaa menneiltä ajoilta
 
@thelistener Sama kirjoittaja. Osaatko sanoa onko mistään kotoisin ?
Olin ensin hieman pessimistinen sillä aihealue (41-45 baltia-leningrad) on niin laaja.
Kirjan alkupuoli käsittelee nimensä mukaisesti Baltian maita NL ja Saksan alla. Sekä Baltian maista muodostettuja joukkoja ja niiden toimia ennen vuotta 44.
Mutta onnekseni yli puolet kirjasta painottuu vuosiin 44-45 eli jos Narva, vähemmän tunnetut saksan vastahyökkäykset vuonna 44 (operaatio Doppelkopf ja Cäsar) ja ennen kaikkea Kuurinmaan motti ja sen taistelut kiinnostaa niin suosittelen.
 

Liitteet

  • Screenshot_20220426-131222_Gallery.jpg
    Screenshot_20220426-131222_Gallery.jpg
    1.2 MB · Luettu: 13
  • Screenshot_20220426-131230_Gallery.jpg
    Screenshot_20220426-131230_Gallery.jpg
    1.2 MB · Luettu: 13
Viimeksi muokattu:
Mustaluodon Reikäpää tarttui kirjastosta tänään käteen. Hyvin oli kappaleita hyllyssä, eikö kotimainen teknotrilleri maistu kansalle? Toki juonet lähteneet kirja kirjalta hieman käsistä, vaikka sitten se toiminta on tasaisen hyvää. Toivottavasti lähempänä maan pintaa taas tässä sarjan neljännessä kirjassa.

reikapaa.jpg
 
Mustaluodon Reikäpää tarttui kirjastosta tänään käteen. Hyvin oli kappaleita hyllyssä, eikö kotimainen teknotrilleri maistu kansalle? Toki juonet lähteneet kirja kirjalta hieman käsistä, vaikka sitten se toiminta on tasaisen hyvää. Toivottavasti lähempänä maan pintaa taas tässä sarjan neljännessä kirjassa.

reikapaa.jpg

Sepolla kuulemma uusi teos parhaillaan työn alla. Näin pikkulinnut laulavat. En tunne miestä henk.koht. mutta viranomaispiireissä arvostettu kaveri.
 
Sampo Ahto arvosteli kirjan aika tylysti Sotilasaikakauslehdessä. Buttar on kyllä mukava tyyppi muutaman sähköpostin perusteella. Muistaakseni ammatiltaan lääkäri.
Allekirjoitan osan kritiikistä.
Kuten itse totesin suurin osa kirjasta (onneksi) käsittelee 44-45 taisteluita baltian alueella ja vähälle huomiolle jääneitä kuurinmaan motin taisteluita, joita arvostelijakin kehuu.
 
Tuollaiset tuli tänään. Rusia en muistanut ostaa heti ja toisesta oli painos loppunut joten antikvariaattien selailun jälkeen löytyi.

kirjatSmall.png

Tähän toimitukseen ei vielä ehtineet kaikki kirjat. Mutta eiköhän näillä pääse kevyen kevätproosan alkuun... Mutta olipa Kommunismin Musta Kirja kallis...
 
Vakooja jahti.

Erittäin mielenkiintoinen kirja, valoittaa myös Neuvostoliiton romahduksen aikaista vakoilua ja lännen tekemiä virheitä.
 
Mitä kirjaa tarkoitat?
Tuossahan tuo aikaisemmassa viestissä luki :D
 
Tuossahan tuo aikaisemmassa viestissä luki :D
Niin, linkkisi oli ihan eri ketjussa (jota en ollut lukenut tänään ollenkaan) ja tämän ketjun viestissäsi luki "Vakooja jahti" (ei siis kirjan nimi Vakoojajahti).
 
Back
Top