Pistämpä tämän tänne vaikka kyseessä ei ole kirja vaan elokuvan mittainen dokumentti:
Sodan oppitunnit (
The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara) on vuonna 2003 ensi-iltansa saanut
Errol Morrisin ohjaama
dokumenttielokuva,
[1] Yhdysvaltain 1960-luvun Kennedyn ja Johnsonin hallitusten puolustusministeristä
Robert McNamarasta. Elokuvalle sai parhaan dokumenttielokuvan
Oscar-palkinnon vuonna 2004.
Dokumentin selkärankana on kuvaushetkellä 85-vuotiaan Robert McNamaran haastattelut joissa mies kertoo hyvin rehellisen oloisesti tekemisitään USA:n puolustushallinnon päättäjänä. McNamara ei peittele omia eikä muitakaan virheitä joita sodanjohto teki niin toisessa maailmansodassa kuin Koreassa ja Vietnamissakin. Ei kyllä pyytele anteeksikaan vaan kuvaa tapahtumia viileän toteavasti ja analyyttiseti; Eipä 85-vuotiaalla ole enää mitään tarvetta miellyttää ketään.
Tarinan "päähenkilö" on kuitenkin otsikossa mainittu fog of war, puutteellisten tietojen, väärien olettamusten, pelkojen, kuvitelmien, ennakkoluulojen ja psykologisten paineitten muodostama näköalaa rajoittava ja vääristävä häly joka vaikuttaa voimakkaasti - usein ratkaisevastikin - kaiken tuon keskellä tehtäviin päätöksiin.
Tämä dokumentti tuli mieleen lueskellessani erästä kolumnia jossa kirjoittaja kertoi tuntemuksistaan luettuaan kirjan joka käsitteli USA:n erikoisjoukkojen iskua Pakistaniin, tavoitteena Osama bin Ladenin eliminointi. Kolumnin päätelmä oli (suomalaisille oletusarvoinen) että onpas jenkit tyhmiä ja osaamattomia ääliöitä.
Fakta kumminkin on että kaikki sotilasoperaatiot sisältävät tietyn määrän säheltämistä ja tumpulointia ja mitä pidemmästä / monimutkaisemmasta operaatiosta on kysymys, sitä todennäköisemmästi ennalta arvaamattomat tapahtumat rikkovat alkuperäisen operaatiosuunnitelman kaaokseksi jonka lopputuleman ratkaisee paikanpäällä tehtävät päätökset ja improvisaatio, usein rivimiesten koulutus, taidot ja aloitteellisuus.
Jenkkien tuoreempien sotilasmuistelmien vakiopiirre on johtoportaan tekemien virheiden - todellisten ja kuviteltujen - armoton repostelu, piirre joka taas monen, hmm, tarkemman kontrollin maan olosuhteissa kirjoitetuissa teoksissa loistaa poissaolollaan tai on piilotettu rivien väliin. Itselleni on tästä semmoinen kutina että monelle suomalaisellekin nojatuolistrategille on tästä syntynyt hieman vääristynyt käsitys eri ilmansuuntien sotilasorganisaatioiden toiminnasta ja kyvykkyydestä. Puhumattakaan myyttisestä mielikuvasta suomalaisista jotenkin ylivertaisena soturikansana.
Mutta joo, McNamara piirtää tavallaan hyvin siloittelemattoman ja armottoman kuvan siitä miten suurvaltaa johdetaan ja sodan ja rauhan kysymyksiä ratkotaan. Päätöksiä eivät teen puolijumalat, strategiset nerot tai millään tavalla ylivertaiset yksilöt vaan keskinkertaiset hallintovirkamiehet, inhimillisine vikoineen ja puutteineen.
Uskallanpa lyödä pullakahvit vetoa että samanlaiset sodan sumun harhauttamat virkamiehet tekevät päätöksiä tänäänkin kaikissa valtakeskuksissa. Jotkut lisäävät hämyyn vielä ihan itse lisäkerroksia henkilöpalvonnalla, sisäisellä propakandalla ja harhakuvitelmilla omista mahdollisuuksistaan, resursseistaan ja messiaanisesta kohtalostaan.
Suosittelen tuelta tämän elokuvan hankkimista ja katsomista, löytyy myös netistä videotoistopalveluista. Dokkari kiinnostaa aivan varmasti tämän sivuston vakiolukijoita.
http://www.film-o-holic.com/arvostelut/sodan-oppitunnit/