Kirjat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Katso liite: 65251
Pidin kovasti. Sujuvaa, veitikkamaista tekstiä velvollisuuttaan suorittavan yksilön näkökulmasta ts. vähän kyynistä ihmettelyä ”onko tässä nyt mitään järkeä”

Esipuheesta, rivien välistä ja muutamista nimimaininnoista näkee, että paljon jää kertomatta.

Oikeassa olet. Sain juuri eilen luettua. Taitava kirjoittaja ja muistelija. Sarkastista huumoria alusta loppuun. Kaveri ei tosiaan mitään Suur-Suomea fanittanut vaan teki sen mitä käskettiin. Sota-ajan lieveilmiöistä kertoilee uskottavaan sävyyn.
 
Yksi asia kiinnostaisi tietää, että miten moni suomalainen sotamuistelmaksi luokiteltava on haamukirjoitettu niin, ettei haamukirjoittajaa mainita kirjassa lainkaan. Eli mikä on aitoa muistelmaa ja tyyliä, mikä ei...
 
Viime viikolla postista napsahti 3 kirjaa. Peko Booksin (Unkari) Last Panzer Battles in Hungary (Szamveber), MMP:n Mitsubishi Babs ja Leiden University Pressin "Operations of the Navy in the Dutch East Indies and Bay of Bengal". Viimeinen on käännetty japanista.
 
Luin loppuun. Ajankohtaisten teemojen ympärillä juoni pyörii. Yhtenä juonenkehittelijänä on toiminut mm. tiedustelueversti evp. Martti J. Kari. En spoilaa, mutta tässä kuvataan miten Suomi sulkee itärajansa. Parempi lukukokemus kuin uusimmat Ilkka Remekset.

DSCN1521.JPG
 
Luin eilen loppuun. Ihan OK. Kun muu Suomi aloitti paluun rauhaan, jatkoi nuorin ikäluokka surkeaa sotaa kokeneita saksalaisia alppijääkäreitä vastaan Käsivarren Lapin kaamoksessa. Oli pakko koettaa sotia edes joten kuten aktiivisesti kun ryssä hiillosti poliittisesti niskaan ja vaati toimenpiteitä sakuja vastaan. Ihan turhia kuolemia siellä tuli sekä meillä että saksalaisille.

35611698.jpg
 
Tänään on Remeksen uusimman (Tornado) julkaisupäivä. Juoni vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta:

"USA:n ja Venäjän sotilasjohdon salaista tapaamista valmistellaan kiireellä Vantaan Königstedtissä, maailman turvallisuuden kannalta kriittisellä hetkellä.Tasavallan presidentti katoaa kokouksen kynnyksellä jälkiä jättämättä.

Samaan aikaan ruotsalaisen sukellusveneen 24 hengen miehistö jää loukkuun Itämeren syvimpään rotkoon.Huumekauppaan sekaantunut varakkaan suvun vesa usuttaa väkivaltaisen liigan Venäjän sotilastiedustelun murharyhmän kimppuun – ja pääsee ratkaisun avainten jäljille."
 
Luin loppuun. Ajankohtaisten teemojen ympärillä juoni pyörii. Yhtenä juonenkehittelijänä on toiminut mm. tiedustelueversti evp. Martti J. Kari. En spoilaa, mutta tässä kuvataan miten Suomi sulkee itärajansa. Parempi lukukokemus kuin uusimmat Ilkka Remekset.

Katso liite: 67599

Aavikkokettu oli erinomainen. Vaikkakin Punainen kettu oli hyvä, niin selvästi huomasi kirjan olevan tässä genressä kirjailijan ensimmäinen. Toiseen mennessä kirjailija oli selvästi kehittynyt. Odotan Immoselta paljon tulevaisuuden suhteen.
 
Aavikkokettu oli erinomainen. Vaikkakin Punainen kettu oli hyvä, niin selvästi huomasi kirjan olevan tässä genressä kirjailijan ensimmäinen. Toiseen mennessä kirjailija oli selvästi kehittynyt. Odotan Immoselta paljon tulevaisuuden suhteen.

Minusta tosiaan luettavampi kuin Remeksen viimeisimmät. Remesten lukemisen lopetin jo muutama teos sitten.
 
USA:n ja Venäjän sotilasjohdon salainen tapaaminen Suomessa.
Tasavallan presidentti kateissa.
Ruotsalaisen sukellusveneen 24 miehistön jäsentä loukussa Landsortin syvänteessä.



Tarinan taustaa
Kun aloin kirjoittaa Tornadoa oli Eurooppa tyystin erilainen paikka kuin kirjan lähtiessä painoon. Myös Suomen ilmapiiri muuttui nopeudella ja voimalla, jolle ei ole vertaa toisen maailmansodan jälkeisessä historiassa.
Suomi on reagoinut joihinkin asioihin välttämättömin toimin, vasta pakon edessä, ja jättänyt reagoimatta toisiin tavalla, jossa juristerian parfyymi ei pysty peittämään suomettuneisuuden lemua.
Moni arvailujen varassa aikaisemmin ollut seikka on runsaassa puolessa vuodessa todentunut faktaksi. Venäjän sotilastiedustelu GRU on epäonnistunut Ukrainassa ja organisaatiossa on ollut kuohuntaa. Jo aiemmin GRU:n operaatioita on paljastunut lännessä tavalla, joka osoittaa vähintäänkin operatiivisia puutteita sen toiminnassa.
Paljastukset ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu valtavan organisaation aktiivisuudesta. Venäläisvakoojien ujuttamisessa maailmalle Suomi on jo vuosikymmenten ajan ollut perinteinen portti, jonka lopulta suomalaiset itse avasivat selälleen.
Yli 30 000 inkeriläisen niin sanotun paluumuuton Suomeen mahdollistanut päätös junailtiin 1990-luvun alussa salamyhkäisesti, suomettuneesti ja KGB:n ohjaamana. Erittäin merkittävä ja kauaskantoinen ratkaisu tehtiin oudolla tavalla ilman hallituksen ja eduskunnan käsittelyä.
Myös nyt, Tornadon ilmestyessä, Suomen itäinen portti on rakosellaan – poikkeustapauksena koko Euroopassa – ja Suomi myöntää viisumeita henkilöille, joiden todellisista tarkoitusperistä ei ole mitään tietoa. Vain se tiedetään faktisesti, että Venäjä on toistuvasti käyttänyt vakoojiensa ja murharyhmiensä lähettämiseen ulkomaille turistiviisumeita.
Tornadon henkilöihin kuuluu inkerinsuomalainen illegaali eli peitehenkilöllisyyttä käyttävä agentti Jussi Kiuru, joka päällepäin on tavallinen IT-konsultti, mutta joka todellisuudessa hoitaa Suomessa ja Ruotsissa GRU:n tieteellis-teknistä vakoilua, yhtä Venäjän tärkeimmistä ja menestyksekkäimmistä osaamisalueista.
Venäjän lännen heikentämiseksi ja hajottamiseksi toteuttamien operaatioiden onnistumisen arviointia vaikeuttaa olennaisesti se, että yleensä vain sen epäonnistumiset paljastuvat. Toisinaan ilmaantuu kuitenkin tietoja, jotka osoittavat kuinka suurin tavoittein ja resurssein Venäjä toimii ja kuinka häikäilemättömiä keinoja se käyttää.
Venäjän salaisen vaikutus- ja sabotaasitoiminnan mittaluokka on häkellyttävä. Massiivisten tiedusteluorganisaatioidensa ylläpidon lisäksi se on syytänyt satoja miljoonia euroja lännen epävakauttamiseen ja osallistunut esimerkiksi hankkeeseen Montenegron Nato-jäsenyyden estämiseksi liittymisen kynnyksellä.
Tornadossa GRU-vakooja Kiurun tärkein kohde on Ruotsin huippunykyaikainen Blekinge-sukellusveneluokka, joka uhkaa Venäjän herkintä ja kehittyneintä vedenalaista sotilasteknologiaa. Suomessa jää helposti katveeseen se, millainen kummajainen Ruotsi on: rauhanrakentajaksi itsensä profiloinut maa tuottaa suurvaltojen rinnalla uuden polven hävittäjiä ja sukellusveneitä tavalla, johon mikään muu Ruotsin kokoluokan valtio ei lähimainkaan pysty.
Tornadon päähenkilö on ruotsinsuomalainen Arno Laakso, joka on tutustunut sukellusvenevalmistaja Saabilla ohjelmistoinsinöörinä työskentelevään Frida Marttiseen. Hankenilla Helsingissä opiskellessaan Arno on ystävystynyt varakkaasta perheestä lähtöisin olevan Johan Nybergin kanssa ja sekaantunut henkilökohtaisen tragedian vuoksi tämän huumebisneksiin. Kolmikko päätyy oman riskialttiin hankkeensa kautta keskelle Venäjän häikäilemätöntä vaikuttamisoperaatiota.
Sukellusvene Blekinge jää loukkuun Landsortin rotkoon Itämeren syvimmässä kohdassa. Samaan aikaan Königstedtissä Vantaalla on alkamassa huipputapaaminen, joka on ajanut Suomen valtiojohdon puun ja kuoren väliin. Arnon ja Fridan moraali joutuu punnittavaksi ratkaisuissa, joissa on vain katastrofaalisia vaihtoehtoja.
 
Minusta tosiaan luettavampi kuin Remeksen viimeisimmät. Remesten lukemisen lopetin jo muutama teos sitten.

Kerrotko vähän, miksi? Aavikkoketussa oli selvästi paljon enemmän puhetta tunteista, josta en niin itse välitä.

Suosittelisin kylläkin lukemaan Lohikäärmeiskun. Remes on oivallisesti ottanut vaikutteita kirjaansa eräästä otsikoissakin olleesta poliitikosta.
 
Back
Top