Tekijältä saatu signeerattu kappale hyllyssä.Divareissa yllättävän hinnakas. Lähtöhinta 30 euroa ja siitä ylöspäin.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Tekijältä saatu signeerattu kappale hyllyssä.Divareissa yllättävän hinnakas. Lähtöhinta 30 euroa ja siitä ylöspäin.
Luin tuon silloin, ja jotenkin se vain vahvisti käsitystäni siitä, että niistä kolmesta Ö:stä ainoastaan juusto-Össin pojasta oli johonkin.Päivi Tapola & Mikko Karjalainen. Mannerheimin haastaja - Kenraali Harald Öhquist. Otava 2013.
Päivi Tapola on kirjailija, joka on julkaissut muun työnsä ohella muistaakseni ihan hyvän elämäkerran isoisästään kenraali Kustaa Tapolasta. Mikko Karjalainen työskentelee Kansallisarkistossa. Oletettavasti yksi syy, miksi Tapola on aiheeseen tarttunut, on kenraali Tapolan ja kenraali Öhquistin hyvät välit.
Teos on hyvin perinteinen suomalainen elämäkerta. Kronologisesti edetään ja tietty yksityisyys kohteelle jätetään. Ykstyistä kirjeenvaihtoa ja muuta materiaalia on saatu käyttöön. Kuitenkin tekijät (Karjalainen?) uskaltavat myös esittää kritiikkiä Öhquistia kohtaan, eikä häntä esitetä kaikentietäjänä tai aina oikeassa olleena. Öhquist on yksi niitä kenraaleja, jotka toisenlaisessa tilanteessa olisivat voineet muodostua kilpailijaksi Mannerheimille. Yksi suuri este tälle oli kuitenkin Lapuanliikkeen aika. Öhquist reagoi Lapuanliikkeen toimintaan hyvin voimakkaasti ja argumentoi oikeusvaltion puolesta. Teoksen tekijät eivät tulkintaa esitä, mutta joitakin Öhquistin kommentteja voidaan jopa tulkita niin, että mikäli Lapuanliike kaappaa vallan, Öhquist on valmis puolustamaan yhteiskuntajärjestystä asevoimin. 1930 Öhquistin toiminta kyseenalaistettiin voimakkaasti ja hän joutui sairaslomalle vähäksi aikaa. Ura ei kuitenkaan katkennut, mutta huhu hermojen heikkoudesta syntyi.
Ennen sotia Öhquist oli lähestulkoon puolustusvoimien tärkeimmällä vakanssilla Armeijakunnan komentajana, eli siis vastuussa Kannaksen puolustuksesta. Talvisodan syttyessä Kannaksella oli kaksikin armeijakuntaa, joista Öhquist komensi II AK:ta. Jo ennestään huonot välit Mannerheimiin katkesivat täysin talvisodassa, kun herrojen näkemykset toimintatavoista erosivat suojajoukkovaiheessa, "Hölmöntölväyksessä" kuin myös vetäytymisvaiheessa ja lopun epätoivoisessa taistelussa T-asemassa. Karjalainen esittää argumentteja Öhquistin puolesta ja tätä vastaan. Päämaja panttasi tietoa, jolloin Öhquistin käsitys kokonaistilanteesta jäi heikoksi. Niinpä hän oli katkera resurssien jaosta ja koki jääneensä mopen osalle esim. tykistönammusten suhteen. Hän myös toteaa, että olisi vaatinut joukoilta sodan loppuvaiheessa jäykempää puolustusta, mikäli olisi tiennyt rauhanneuvotteluista.
Välirauhan aikaan Öhquist joutui sivuraiteelle ja lopullinen nöyryytys oli joutuminen Saksaan yhteysupseeriksi. Pahinta oli, ettei hän saanut Suomesta tietoja tai oheijstusta, vaan välillä tieto suomalaisten toiminnasta tuli saksalaisten kautta. Hetkeksi tilanne kirkastui, kun hänet komennettiin IV AK:n komentajaksi Kannakselle, mutta sitten Laatikainen tuli tilalle ja Öhquist joutui takalinjoille. Öhquistia ei teoksessa suinkaan vapauteta vastuusta kesän 1944 katastrofin suhteen, vaan kysytään oikeutetusti, miksei linnoitustöitä tehty urakalla ja joukkoja koulutettu (etenkään uusiin pst-aseisiin) jo Öhquistin aikana.
Sodan jälkeen Öhquist sai jatkaa armeijan palveluksessa ja toimi muun muassa korkeimmassa oikeudessa sotilasjäsenenä.
Kaiken kaikkiaan teos on mielestäni oikein onnistunut ja tasapainoinen kokonaisuus. Öhquistin henkilö tulee siinä mielestäni hyvin ilmi ja hänen toimintaansa uskalletaan myös kritisoida, vaikka mistään "myytin kaatamisesta" ei olekaan kysymys. Tekstikin on sujuvaa ja yksityisarkistoa on käytetty, joten uskallan suositella perehtymään Öhquistiin tämän teoksen avulla.
Minulle taas Öhquistista ei jäänyt ihan huono maku, mutta ei pärjännyt Mannerheimin kanssa, joka katsoi Öhquistin kilpailijakseen. Ei ongelmaton, kuten ei kukaan ihmisistä, sota-ajan kenraaleista puhumattakaan. Tässä kirjassa Sihvokaan ei kovin korkeaa arvosanaa Öhquistilta saa, vaikka hänet on monesti nostettu vaihtoehdoksi Mannerheimille.Luin tuon silloin, ja jotenkin se vain vahvisti käsitystäni siitä, että niistä kolmesta Ö:stä ainoastaan juusto-Össin pojasta oli johonkin.
Sama näkemys, Lennart oli selkeästi luotettu johtaja, kaksi kertaa ryssää pysäyttämässä Kannaksella...Luin tuon silloin, ja jotenkin se vain vahvisti käsitystäni siitä, että niistä kolmesta Ö:stä ainoastaan juusto-Össin pojasta oli johonkin.
Jossain kirjassa oli toisaalta jonkun aikalaisen muistikuva joltain kriisihetkeltä, että Oesch näytti aivan kalmankalpealta. Mahdollisesti Talvelan muistiinpano.Sama näkemys, Lennart oli selkeästi luotettu johtaja, kaksi kertaa ryssää pysäyttämässä Kannaksella...
Lennart Oesch – Wikipedia
fi.wikipedia.org
Muistaakseni hän joutui jatkosodan loppuvaiheilla sairaslomalle, stressi poltti ratkaisutaisteluiden aikana miehen loppuun.Jossain kirjassa oli toisaalta jonkun aikalaisen muistikuva joltain kriisihetkeltä, että Oesch näytti aivan kalmankalpealta. Mahdollisesti Talvelan muistiinpano.
Onhan koko tuon kirjan tarkoitus ollut ainakin osin olla jonkinlaista muodikasta Mannerheim-kritiikkiä, johon ei silti uutta tullut.Minulle taas Öhquistista ei jäänyt ihan huono maku, mutta ei pärjännyt Mannerheimin kanssa, joka katsoi Öhquistin kilpailijakseen. Ei ongelmaton, kuten ei kukaan ihmisistä, sota-ajan kenraaleista puhumattakaan. Tässä kirjassa Sihvokaan ei kovin korkeaa arvosanaa Öhquistilta saa, vaikka hänet on monesti nostettu vaihtoehdoksi Mannerheimille.
Arvostelua jo luetuista? Ainakin mitä Lawrencen sähköpostipäivityksiä lukenut, niin hän ei välttämättä miellytä kaikkein kiivaimpia, koska hän kirjoittaa viileää asiatekstiä moraalisen raivon sijasta.Tähän mennessä hankittu teemakirjallisuus. Vasemmanpuoleinen ja keskimmäinen on tullut jo luettua. Oikeanpuoleista parhaillaan aloittelen.
Katso liite: 93164
Arvostelua jo luetuista? Ainakin mitä Lawrencen sähköpostipäivityksiä lukenut, niin hän ei välttämättä miellytä kaikkein kiivaimpia, koska hän kirjoittaa viileää asiatekstiä moraalisen raivon sijasta.
Talvela nyt haukkui suunnilleen kaikki muut kuin itsensä. Myös Öhquistia haukkui pelkuriksi talvisodan ajalta, jota Tapola piti käsittämättömänä.Jossain kirjassa oli toisaalta jonkun aikalaisen muistikuva joltain kriisihetkeltä, että Oesch näytti aivan kalmankalpealta. Mahdollisesti Talvelan muistiinpano.
Tuota en ihan täysin allekirjoita. Minun mielestäni teos keskittyy enemmän Öhquistiin kuin Mannerheimiin. Enemmän tuo haastaja viittaa niihin ristiriitoihin, eikä Mannerheim mielestäni ihan erehtymätön ollut, eikä etenkään se tiedolla johtaminen ollut mielestäni kovin fiksua.Onhan koko tuon kirjan tarkoitus ollut ainakin osin olla jonkinlaista muodikasta Mannerheim-kritiikkiä, johon ei silti uutta tullut.
Öhquist oli yksi hankalimmista rutisijoista kenraalikunnassa. Mikään haastaja hän ei tietenkään ollut Mannerheimille. Haastajan pitäisi olla jollain lailla varteenotettava, tasaveroinen. Öhquist oli epävakainen mikromanageeraaja. Ei hän voinut oikeasti haastaa marskia missään.
Hänen tottelemattomuutensa ei poikinut aina hyvää. Suojajoukkotaistelusta ja vastahyökkäyksestä on paljon puhuttukin mutta yksi suurimpia mustia kohtia on ainakin jälkikäteen ajateltuna se, että hän Kannaksen ryhmän komentajana (1942 - helmikuu 1944) jätti tekemättä Kannaksen puolustusesteet.
Luin Öhquistin oman selittelykirjan talvisodasta, mutta en vakuuttunut siitäkään. Siitä jäi mieleeni toki kuvaus Walleniuksesta Viipurinlahdella ns. takki auki.
Se vaan, että miksei neukkukenuilta vaadita historiankirjoituksessa samoja standardeja. Löytyyhän lännestäkin mm. Žukovin ihailijoita, vaikka tämä oli vakaumuksellinen bolševikki, 100 % uskollinen Stalinille ja saksalaisiin sovelletuilla standardeilla sotarikollinen.Mielestäni hieno löytö divarista. Sotamarsalkka Keitelin muistelmat. Kirjoitti tämän Nürnbergin kuolemansellissä. Oberkommando der Wehrmachtin päällikkö oli loppuun asti Führerinsä uskollinen palvelija, joka sokeasti seurasi tätä. Ei ihme, että armeijan piirissä Keitelista käytettiin pilkkanimeä "Lakaitel", eli Pikku Lakeija. Keitel jos kuka oli myös syyllinen armeijan suorittamiin sotarikoksiin. Tämä kun allekirjoituksellaan vahvisti Hitlerin näitä asioita koskevat käskyt.
Katso liite: 93179