Sanavalmis Muurinen
Kenraali
Niitä murskakritiikkejä ei ole tullut vastaan, mutta hyviä arvosteluja kirjoista kyllä. Vähän yritinkin etsiskellä kriittisiä juttuja, mutta en osannut googlella niitä löytää. Silti sskon, että kritiikkiäkin löytyy, jos osaa etsiä. Muistan itsekin lukeneeni jonkin kommentin Macintyren faktatarkkuuden puutteista, ja siinäkin kehuttiin, että vaikka lipsumista voi olla, näitäkin kirjoja lukemalla tulee kuitenkin oppineeksi historiasta kaikenlaista.Englantilainen ilmasotahistorioitsija (ja Iron Cross -lehden päätoimittaja) Andy Saunders kommentoi Ben MacIntyreä (joka on myös wokettaja) mm. näin: "So much of his stuff contains lazy errors and factual inconsistencies/mistakes. His letter to the Times recently about Bader contained risible nonsense, while a good few years ago he claimed to have identified ‘The Man who Never Was’, thus shamelessly taking the credit for the work of a third party as I recall."
Lisääkin murskakritiikkiä löytyy.
Itse lukemani Macintyren kirjat ovat sellaista melko kevyttä kirjallisuutta, jossa uskon olevan suuremmat linjat tarpeeksi hyvin kohdallaan, vaikka detaljeissa voi kai puutteita ollakin. Niissä detaljitason tieto ei ole koko jutun kannalta kovin tärkeää. Enpä tosin ole muita lukenut kuin Agent Zigzag, Double Cross, Vakooja ja Petturi ja nyt sitten tuo Colditzin Vangit on menossa. Colditzin Vangit perustuu aika pitkälle aikalaisten kertomuksiin ja muistelmiin yrittämättä enemmälti ollakaan tutkimusta, vaikka aihetta taustoitetaan vähän laajemmin. SAS Rogue Heroes kiinnostaisi kyllä joskus lueskella myös ainakin.
Se hyvä näissä kirjoissa on, että niiitä voi lueskella tai kuunnella äänikirjana kuin kevyttä kertomakirjallisuutta. Niin hyvin rakennettua ja luettavaa tekstiä ovat. Suomalaiset uuden polven tutkijat ovat onneksi alkaneet päästä kieliasussa ja yleisessä luettavuudessa sellaiselle tasolle, että kirjasta voi myös nauttia samalla kun sitä lukee, jopa väitöskirjan pohjalta tehdyistä.