Peter Englund. Marraskuu 1942 - Kohtalonkuukausi tavallisten ihmisten silmin. WSOY 2022.
Peter Englund on ruotsalainen huippuluokan historioitsija. Tämä teos on kirjoitettu samalla metodilla kuin Sodan kauneus ja kauheus, jossa Englund esitteli ensimmäisen maailmansodan tapahtumat eri ihmisten näkökulmasta. Kyseinen teos on mestarillinen ja siihen kannattaa ehdottomasti tarttua. Tästä en ole ihan yhtä varma.
Teoksen ongelmana on, että toisen maailmansodan asetelmat ovat niin paljon yksinkertaisemmat kuin ensimmäisen - ainakin Englundille. Paha Natsi-Saksa ja paha Japani vs. muut (tosin ei se Neuvostoliittokaan nyt niin hirveän hyvä ole). Lisäksi Englund kokeneena historioitsijana, vieläpä sotahistoriaan erikoistuneena, ymmärtää logistiikan ja teollisuustuotannon merkityksen. Niinpä teoksesta huokuu ajatus siitä, että akselivaltojen oli "pakko" hävitä sota. Totta on, että Englund muistaa mainita, että esimerkiksi Burma tai Kokodan tien taistelut tai Pohjois-Afrikka tai Itärintama olisivat voineet mennä toisinkin, mutta silti sodan piti päättyä Yhdysvaltain teollisuuden voittoon. Sinänsä mielenkiintoista on, että Englund ei anna kovin kummoista kuvaa brittien tai amerikkalaisten suorituksista taistelukentällä.
Toinen ongelma on, että siinä kuvataan melkoisen paljon eri maiden kotirintamaa. Nämä tuovat tietysti monipuolisuutta teokseen, mutta silti nuo osiot eivät oikein toimi. Siinä vaiheessa esim. Englannissa on jo rauhallista, joten kuvauksissa ei paljoa tapahdu. Suomalaisittain kiinnostavaa on tietenkin Syvärin rintamalta esitelty Kurt West. Hän kuitenkin on vähemmistön (suomalaiset) vähemmistöä (eli suomenruotsalainen). Ensimmäisessä katkelmassa Englund korostaa sekä suomalaisten Suur-Suomi -aatetta että ruotsinkielisten ahdasta asemaa suomenkielisyyttä korostaneessa yhteiskunnassa. Suomenruotsalaisista annetaan samanlainen kuva tuon ajan Suomessa kuin Suomi antaa itsestään koko toisessa maailmansodassa, eli "Ei me vaan nuo muut." Suomenruotsalaisista annetaan kuva maan hiljaisina maanviljelijöinä yms. "tavallisina" ihmisinä, vaikka yläluokasta melkoinen osa oli ruotsinkielisiä.
Kritiikistä huolimatta teos on ihan toimiva ja tutustumisen arvoinen. Ei Englundin parhaita, mutta on huonompiakin kirjoja tullut luettua.