Rakettimies
Kersantti
Aimo Pajunen – kylmän sodan kenraali | Siltala
www.siltalapublishing.fi
Pitkäaikaisesta Puolustusministeriön kansliapäälliköstä kenraali Aimo Pajusesta on tulossa elämäkertateos. Valottanee luultavasti YYA-ajan tasapainoilua, DDR-kauppoja ja Hornet-kankintaa.
Pajusen elämänkertaa olen lukenut noin puoliväliin. Tulee kuva hyvin toimeliaasta "siviilistä kenraalin asussa", joka kaveerasi politiikkojen kanssa ja nautti median huomiosta. Teoksessa taustoitetaan myös hänen isäänsä, joka oli myös hyvin mielenkiintoinen hahmo ryssänupseerina ilmavoimien ja sotapoliisin palveluksessa.
Talalla on teoksessa hyvä historioitsijan ote ja tarkastelee Pajusta hyvin lähdekriittisesti, mutta myös hyvin helposti luettavaan tyyliin. Teoksen rakennetta rikkoo hieman epäkronologinen lähestymistapa: Välillä hypättiin Valtasen valintaan ja sitten takaisin Sutelan aikakauteen. Tämä ei kuitenkaan riko lukukokemusta liikaa.
Yksipuoleiseenkaan ihailuun teos ei sorru, vaan se antaa kunniaa ja välillä nostaa esiin Pajusen luonteen negatiivisia puolia. Ansioita annetaan mm. parlamentaarisen puolustuskomiteoiden osalta, järjestelykyvystä, politiikkojen kanssa väittelystä ja ennakkoluulottomasta asenteesta. Vielä Hornet-kauppoihin ja uran loppupäähän en ole päässyt.
Pajusella oli toisaalta omat ambitionsa päästä johtavalle paikalle. Tämän lisäksi epäsotilaallinen luonne yhdistettynä politiikkojen kanssa kaveraamiseen loivat vihamiehiä Puolustusvoimissa. Tarve kommentointiin ja oman asemansa parantamiseen johtivat kahnauksiin esimiesten, ja lopulta jopa presidentin kanssa. Oli toisaalta täysin omiaan asekaupoissa. Myös tässä ketjussa aiemmin mainitut seikat Pajusen persoonasta mainitaan teoksessa. Monitietävyys, sosiaalisuus, kouluttuneisuus ja poliittinen opportunismi näyttäytyvät luonteenpiirteinä teoksen pohjalta ainakin omiin silmiin.
Elämänkerta kytkeytyy myös hyvin ajan viitekehykseen. Sotilasjohto ja maan korkein johto sanoi toista ja teki toisin. Neuvostoliittoa pidettiin tosiasiallisena uhkana ja siihen varauduttiin salaisesti. Suhteita länteen pidettiin asekaupan ja Ruotsin kautta. Suomettumista teoksessa kuvataan taas suhtautumisessa norjalaisten tukikohtapolitiikkaan ja pohjolan tasapainon käsitteeseen. Norjalaiset saattoivat esimerkiksi faktisesti välillä selittää auki ulko- ja turvallisuuspoliittisen doktriinin, mutta sitä ei saanut missään nimessä sanoa ääneen. Kotimaassa väiteltiin taas SDP:n ns. uuden ulkopolitiikan edustajien kanssa, jotka vaikenivat lopulta päästyään merkittäviin positioihin.