Ilmari Susiluoto. Suuruuden laskuoppi - Venäläisen tietoyhteiskunnan synty ja kehitys. WSOY 2006.
Tässä on Susiluodon Magnum Opus. Tähän teokseen hän on pyrkinyt yhdistämään kaiken - henkilökohtaisen Venäjän tuntemuksensa, anekdootit sekä ennen kaikkea systeemiajattelu ja Alesandr Bogdanov.
Teos on erittäin mielenkiintoinen. Susiluodon kantava ajatus on, että vallankumousta edeltävällä Venäjällä ja Neuvostoliitossa kyettiin luomaan oma kilpaileva kehityskulku läntisen maailman tietokoneiden kehityskululle - jopa ennen länsimaita. Kuitenkin lokakuun vallankumous hidasti (ja käytännössä esti) kehityksen, koska ensin Lenin ja sitten Stalin eivät uskoneet tietokoneisiin, jolloin niitä ei saanut kehittää. Muutos tapahtui ydinaseen kehitystyön myötä, kun Stalin saatiin ymmärtämään, että laskutoimitukset eivät olleet mahdollisia ilman tietokonetta. Kuitenkin ensimmäiset tietokoneet olivat "laskukoneita", sattuneesta syystä.
Lopullinen kuolinisku neuvostoliittolaiselle kybernetiikalle oli päätös ryhtyä kopioimaan läntistä teknologiaa. Neuvostotiedemiehillä oli omiakin kehitelmiä tietokoneiden alalla, mutta ylin johto päätti panostaa teknologian kopioimiseen Yhdysvalloista. Tämä johti siihen, että itäblokki oli jatkuvasti jäljessä länsivaltoja teknisessä kehityksessä. Neuvostotietokoneet olivat tuoreimmillaankin edellistä sukupolvea, verrattaessa länsimaihin. Lisäksi yhteiskuntajärjestelmään sisäänrakennettu kontrolli aiheutti sen, että järjestelmät eivät keskustelleet keskenään, vaan jokaiseen tarkoitukseen luotiin oma järjestelmä. Tämä tarkoitti sitä, että kehitystyö oli hidasta ja kallista.
Susiluoto kuvaa omakohtaisesta näkökulmasta systeemin kaksijakoisuutta. Ulospäin kerrottiin ja tavoitteeksi asetettiin (lopulta) "suuri kone", joka pyörittäisi koko itäblogin viisivuotis-suunnitelmaa ja laskisi oikeudenmukaisesti ja erehtymättömästi kansalaisten tarvitseman tuotannon määrän ja huolehtisi tuotannosta ja jakelusta. Tosiasiassa suunnitelma oli silkkaa huuhaata, systeemi oli korruptoitunut ja tietokoneiden kehitys ja käyttö kahlittiin puolueen toimesta tiukasti.
Teos on erittäin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Suosittelen tätä lämpimästi kaikille Venäjän kehityksestä kiinnostuneille. Samalla suosittelen vetämään kriittisen hatun päähän, eli ihan kaikkea ei kannata ottaa annettuna. Silti noin 4,6/5.
NEUVOSTOLIITTOLAINEN TIEDE ON KYENNYT LUOMAAN MAAILMAN SUURIMMAN MIKROPIIRIN!