Ilmari Susiluoto, valikoituja teoksia:
- Pieni Karjalakirja. Helsinki: Ajatus, 1999. ISBN 951-9440-88-7.
- Pieni Pietarikirja. Helsinki: Ajatus, 2000. ISBN 951-566-028-9.
- Työ tyhmästä pitää. Venäläisen huumorin aakkoset. Helsinki: Ajatus, 2000. ISBN 951-566-033-5.
- Lavea luonto. Venäjän-matkaajan elämänohjeita. Helsinki: Ajatus, 2001. ISBN 951-566-073-4.
- Takaisin Neuvostoliittoon. Venäläisen huumorin täydellistäminen. Helsinki: Ajatus, 2006. ISBN 951-20-7111-8.
- Vilpittömän ilon valtakunta. Viina ja Venäjä. Helsinki: Ajatus, 2007. ISBN 978-951-20-7496-9.
- Uusi Karjalakirja. Helsinki: Ajatus, 2009. ISBN 978-951-20-8013-7.
Ilmari Susiluoto lienee tunnetuin Venäjää käsittelevistä pienehköistä teoksistaan, joissa hän esittelee lukijalle Venäjän kehitystä ja tilaa ruohonjuuritason näkökulmasta, havainnollistaen asiaa venäläisten kertomilla anekdooteilla. Ohessa luettelo hänen tämän tyyppisistä teoksistaan. Susiluoto kirjoitti suoraan ja kiertelemättä. Käytti melkoisen leveää pensseliä ja osa yksityiskohdista meneekin hieman pieleen - mutta yleensä vain hieman.
Pieni Karjalakirja ja
Uusi Karjalakirja käsittelevät Karjalaa ja niissä Susiluoto toivoo Karjalan palauttamista. Käytännössä sama teos, koska Putinin valtaannousun jälkeen Venäjä muuttui, joten teoskin piti uusia.
Pieni Pietarikirja analysoi Pietaria, sen historiaa, kehitystä ja Putinin valtaannousun (tuolloin) mahdollisia vaikutuksia.
Työ tyhmästä pitää ja
Lavea luonto vaikuttavat helposti lähinnä vitsien ja Susiluodon omien kokemusten kokoelmilta, mutta tarkemmin lukiessa huomaa, että niissä analysoidaan hyvinkin tarkkaan Venäjää ja venäläisiä.
Takaisin Neuvostoliittoon sisältää jo toivottoman ennustuksen Putinin autoritäärisestä hallinnosta ja
Vilpittömän ilon valtakunta tulikin jo esiteltyä aiemmin, mutta siinä kerrotaan alkoholin ja alkoholismin vaikutuksesta Venäjään ja Neuvostoliittoon - ja kuva on lohduton.
Jos teokset lukee lyhyen aikavälin sisään, huomaa selkeästi toistoa. Samoja vitsejä, samoja tarinoita, samoja kokemuksia. Tämä on kuitenkin pieni hinta siitä, että pääsee lukemaan (tuolloin) reaaliajassa hyvin oikeaan osunutta analyysiä ja ennustetta Venäjästä ja sen kehityksestä. Jeltsinin ajan
prihvatisaatio (valtion omaisuuden varastaminen), Putinin järjestyksen palauttaminen ja keskusvallan vahvistaminen sekä lopulta autoritäärinen hallinto. Samaan aikaan tavallinen venäläinen yrittää sinnitellä hengissä parhaaksi katsomallaan tavalla. Vaikka valtakeskuksissa kuohuu, suuressa Venäjänmaassa asiat pysyvät ennallaan. Niinpä vuosia Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen voidaan perustaa uusi kolhoosi, eikä ketään hämmästytä. Kun Suomessa kauhisteltiin Moskovan ja Pietarin tyhjiä kaupanhyllyjä, muissa (isoissakin) kaupungeissa ja maaseudulla ihmisillä on ruokaa kuten ennenkin. Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy.
Suosittelen teoksia erittäin lämpimästi kaikille Venäjästä kiinnostuneille. Ne avaavat Venäjää ja sen kulttuuria sekä venäläisten ajattelutapaa hieman poikkeavalla, mutta erittäin tehokkaalla tavalla.