Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kyseisen toimittajan aatemaailma on käynyt aika selväksi. Esimerkiksi äärioikeistoa käsitelleessä ohjelmassaan hänellä oli "asiantuntijana" muuan Hannu Vuorio, josta ei tietenkään mainittu hänen olevan entinen SKP:n tiedotussihteeri. Tasapuolisuuden nimissä olisikin mukava kuulla Ylellä ohjelma vasemmiston vaarallisuudesta, jossa joku vanha natsi turisisi mietteitään asiantuntijan roolissa.Tässä se on, mikä sai minut aikanaan menemään ansaan. Yle-kulttuurin Jenni Stenmeierin tulkinta kirjasta
Vahvasti samaa mieltä. Sain sen juuri luettua, ja harvoin noin paksua opusta tulee ahmittua näin nopeasti. Sujuvaa ja mielenkiintoista tekstiä, sotatapahtumien lisäksi avaa muutenkin ajan kuvaa varsin monipuolisesti.Suuren sodan vuodet kannattaa ehdottomasti lukea. Se on paksu, mutta jouheva.
Täytyypä lukea nuo. Hänen esseekokoelmistaan minulle on tuttu vain Kirjeitä nollapisteestä, josta myös pidin.Sodan kauneus ja kauheus on kaleidoskooppimaisuudessaan yksi upeimpia ensimmäisestä maailmansodasta kirjoitettuja kirjoja ja esseekokoelmat Menneisyyden maisema ja Hiljaisuuden historia loistavia "lyhyitä erikoisia" historian saralta.
Kokeilin jumalattoman monen vuoden jälkeen taas dekkaristi Jan Guilloun tuotannon lukemista.
Lukaisin "Ruotsin James Bondin" eli agentti Carl Hamilton -sarjan teoksen Ulkoisen vaaran uhatessa.
Katso liite: 11077
Kirja sijoittuu kylmän sodan ja Neuvostoliiton loppuaikoihin. Rakenteeltaan tämä vaikutti aluksi hieman sekavahkolta, sillä juoni koostuu useista pienistä osatarinoista, jotka lopussa sidotaan yhteen. Guilloun henkilökuvaus on ihan mukiinmenevää tasoa ja Ruotsin sotilastiedustelun huippumiehestä piirtyy ihan inhimillinen vaikutelma. Erityisen hyvin tämä tulee esille kirjailijan kuvatessa Hamiltonin toimia Moskovassa maansa sotilasasiamiehenä. Itsetuhoista ryyppäämistä ja naisseikkailuita joihin KGB:n vastavakoilu suhtautuu lähinnä huvittuneesti. Mutta onko tämä vain pelkkää kulissia neukkujen hämäämiseksi ?
Jonkinlainen sarkastinen ironia tuntuu leimaavan kirjailijan tuotantoa ja viranomaisiin tämä suhtautuu välillä melko ilkeämielisestikin. Piruilua lentää erityisesti turvallisuuspoliisi Säpon suuntaan. Juonikuvio on suhteellisen monimutkainen liikkuen aina Lähi-idän terrorikuvioista neukkulaan loikanneeseen ruotsalaispetturiin asti (esikuvana toimii selvästi Stig Bergling).
Kirjasta on muuten tehty erinomainen tv-sarja. Esitettiin muistaakseni myös meillä 90-luvun alussa.
Katso liite: 11078
Kannattaa MaanPuolustus.Netissä muistaa, että Guillon oli ankara vasemmistolainen ja tiukan yhteiskuntakriittinen.Ite tykkään Guillonin kirjoista koska vähän kaikelle piruillaan. Ja kirjat sisältävät pienempiä tarinoita tuoden eri tasoja kirjaan.
Nonnis, sain juuri äsken luettua tämän uutuuskirjan. Täytyy sanoa, että tämä on kaikin puolin erinomainen esitys kylmän sodan aikaisista Ruotsin ilmavoimista.
Katso liite: 11319
Kirja sisältää eri artikkeleita, jotka ovat alan asiantuntijoiden laatimia. Olen tunnistavinani ainakin Flygvapenmuseumin vahvan kädenjäljen.
Tämä kattaa Ruotsin lentokoneteollisuuden kehityksen ja sisältää omat tarinansa siitä mitenkä maailmanluokan suihkukoneet (Tunnan, Lansen, Draken, Viggen, Gripen) suunniteltiin ilmavoimien tarpeisiin. Ilmasodankäynnin ystäville on tiedossa nannaa, sillä tässä käsitellään tarkasti myös ruotsalaisten käyttämät taktiikat, toisin sanoen sen mitenkä neuvostopommittajat olisi ammuttu alas ja mitenkä maihinnousulaivastoa vastaan olisi isketty ilmasta käsin.
Katso liite: 11321
Erittäin mielenkiintoista luettavaa ovat myös kuvaukset tunnistuslennoista, tiedustelulennoista, Ruotsiin lentäneistä itäblokin loikkareista, sekä yleensäkin ilmatilan valvonnasta. Mukana on tarinaa mm. 1985 kesällä Itämeren yllä käydystä Viggenin ja Su-15 Flagonin välisestä "ilmataistelusta", joka päättyi kohtalokkaasti. Onpa mukana myös kertomus siitä kuinka Viggeneillä saivat tutkalukituksia SR-71 Blackbirdeihin.
Minulle oli uutta tietoa mm. se että radiotiedustelu FRA kykeni reaaliajassa seuraamaan neuvostoliittolaisten hävittäjien ja näiden taistelunjohdon välisiä yhteyksiä. Näin ruotsalaishävittäjillä oli usein kohtaamistapauksissa ennakkotietoa vastapuolen aikeista ja taktiikoista.
Erikoismaininta mainiosti valitusta kuvituksesta. Mukana on todella runsaasti ennen näkemätöntä materiaalia.
Katso liite: 11322
Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille ilmailuharrastajille. On lienee turha odottaa, että Suomessa tultaisiin milloinkaan julkaisemaan mitään vastaavaa.
Omituista miten siellä saa kaiken pistää kirjoihin vai onko kaikki nuot taktiikat tai toimintaperiaatteet jo vanhentuneita?
Samaa mietin minäkin kirjaa lukiessa. Varmaan jotkut 50- ja 60-lukujen J 29 Tunnanin ja J 35 Drakenin aikaiset hävittäjätaktiikat ovat historiaa. Mutta tämä on varmaa, että Ruotsissa puolustusvoimien avoimuuspolitiikka on eri tasolla kuin meillä Suomessa.
Esim. ruotsalaiset ovat jo useamman vuoden ajan julkistaneet tunnistuslentokuviaan venäläisistä koneista. Itse en muista meillä ilmavoimien tehneen samoin kuin korkeintaan yhden käden sormilla laskettavan määrän.
Kannattaa MaanPuolustus.Netissä muistaa, että Guillon oli ankara vasemmistolainen ja tiukan yhteiskuntakriittinen.
Juuri sen vuoksi minä niitä luenkin. Tunne vihollisesi, niin olet jo voittanut ensimmäisen taistelun
En muista, mikä Guilloun kirjoista oli se, jossa hän kirjoitti, että Suomi antautui 1944. Kaverini kirjoitti Guilloulle, että Suomi ei antautunut vaan solmi aseleposopimuksen. Rauha tehtiin sitten Pariisissa 1947. Guillou ei vastannut.
En itse muista lukeneeni tuota.
Mutta hyviä kirjoja. Ja tykkään paljon kuinka paljon sankareiden ajattelua kuvataan. Eikä pelkästään että sankaria paleltaa ja on nälkä.
Vaan mitkä asiat motivoi ja motivaatioiden ristiriitaisuudet
En kutsuisi välttämättä avoimuudeksi vaan ihan tyhmyydeksi, vastustan kaikkea lähempää integraatiota heidän kanssaan.