Kirjat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Sarjassa suht äskettäin luettua:

Katso liite: 13143

USAF:n kenraali evp. Chuck Hornerin muistelmakirja Every Man a Tiger, joka on kirjoitettu yhteistyössä Tom Clancyn kanssa. Kirja on osittainen Hornerin elämäkerta ja osittain tutkimus operaatio Desert Stormin ilmasotatoimista. Kirja alkaa Hornerin varhaisista hävittäjälentäjävaiheista F-100 Super Sabren puikoissa, jatkuu katkeraan ja tuloksettomaan ilmasotaan Vietnamissa ja siirtyy tämän jälkeen kuvaamaan ilmavoimien nousukautta 70- ja 80-luvuilla. Tuolloin Vietnamin katkerat pettymykset ja tehdyt virheet oli saatu analysoitua ja virheistä oli myös opittu. Samaan aikaan myös uusi konekalusto (mm. F-15, F-16, A-10, F-117) oli otettu käyttöön ja koulutusta oli tehostettu.

Kun Irak valtasi Kuwaitin, päätti Yhdysvallat liittolaisineen reagoida voimakkaasti. Kenraali Hornerista tehtiin ilma-aseen komentaja melko suurin ja itsenäisin valtuuksin. Tämä uskoi vilpittömästi ilma-aseeseen ja näki sodankäyntifilosofianaan vihollisen taistelutahdon murskaamisen armottomalla ilmaoffensiivilla. Hornerin johdolla liittouma suunnitteli ja toteutti kokonaisvaltaisen strategian, joka käynnistyi Irakin ilmapuolustuksen murskaamisella ja jatkui komento- ja johtamisjärjestelmien systemaattisella tuhoamisella. Myös Irakin ilmavoimat lakaistiin syrjään jo parin ensimmäisen sotatoimipäivän kuluessa.

Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kirja.

Omassa hyllyssäni kirja on ollut jo noin kymmenisen vuotta ja olen sen useampaan kertaan lukenut. Tässä ulkomuistista muutamia ajatuksia, joita itselleni on jäänyt kirjasta mieleen:

Horner opiskeli siviiliyliopistossa lääketieteelliseen valmentavassa ohjelmassa ja osallistui samalla ilmavoimien reserviupseerikurssille. Opiskelijana Horner oli korkeintaan keskinkertainen, eikä hänellä ollut toivoa päästä lääkäriopintoihin. Ilmavoimien oma sotilasakatemia perustettiin 1950-luvun puolivälissä, joten Hornerin reserviupseeritausta lienee ollut tuohon aikaan tavanomainen ilmavoimien lentäjille.

Horner antoi lentokoulutuksessa kaikkensa ja saavutti kovasti kilpaillun paikan hävittäjäohjaajana. Tuohon aikaan suurin osa ohjaajista sijoitettiin SAC:n pommikonemiehistöihin. Lentäminen toisen sukupolven ylisoonisilla suihkuhävittäjillä oli vaarallista ja kuolema oli aina läsnä rauhanajan lentopalveluksessa. Hornerillekin sattui vakava läheltä piti -tilanne.

Horner oli komennettuna Vietnamiin kaksi kertaa (ulkomuistista vuosina -65 ja -67), jolloin hän lensi F-105:sta, jälkimmäisellä rintamavuorolla Wild Weasel -roolissa. Vastoin tilastollista todennäköisyyttä, hän selvisi lähes parista sadasta lentotehtävästä tulematta alasammutuksi. Rintamavuorojen välillä Horner toimi F-105 tyyppikouluttajana. Ilmavoimat muuntokoulutti monimoottorikoneiden ohjaajia hävittäjälentäjiksi Vietnamiin, vaikka näillä ei ollut valmiuksia selvitä hävittäjäohjaajana vihamielisessä ympäristössä.

Ehkä mielenkiintoisin ajatus Vietnam-kaudesta oli se, että Washingtonin omaksuma puolivillainen strategia, joka ei tähdännyt voittoon kaikin keinon, oli epäkunnioittavaa kaikkia sotatoimiin osallistuneita (myös vietnamilaisia) kohtaan.

Omasta mielestäni kirjan ehkä mielenkiintoisin jakso osuu 70-luvun lopulle, jolloin kenraali Bill Creech toimi TAC:n komentajana. Jakso on herkullinen kuvaus siitä, miten ihmiskeskeinen johtamistapa ja voimauttaminen oikaisee byrokratian, väärien tulostavoitteiden, prosessien ja funktionaalisen erikoistumisen läpeensä korruptoiman organisaation.

Persianlahden sodasta muutama mielenkiintoinen havainto: Vaikka Horner olikin ilmavoimien mies ja uskoi ilmavoimien ratkaisevaan asemaan sodankäynnissä, hän silti ymmärsi ilmasodan rajoitteet ja maavoimien roolin tavoitteen täyttämisessä. Horner ei uskonut pommituskampanjan yksin ajavan irakilaisia Kuwaitista tai kaatavan Saddamin hallintoa. Horner ja Schwarzkopf eivät vakuuttuneet eversti John Wardenin ylimalkaisesta suunnittelutyöstä ja lähettivät Wardenin takaisin Pentagoniin.

Kirjassa oli eräs lyhyt lause, jota olisin toivonut käsiteltävän laajemmin. Horner sanoo, ettei usko operaatiotaidon olemassaoloon taktiikan ja strategian välimaastossa.
 
Koala-kustannukselta ilmestyy keväällä mielenkiintoiselta vaikuttava teos nimeltä Vaununjohtajan käsikirja 1939-1945.

http://www.koalakustannus.fi/kirjat/kirja.php?id_prd=230

Tuotekuvaus maalailee kuvaa eräänlaisesta WW2 -vaunutaktiikan oppaasta.

Vaununjohtajan käsikirja 1939–1945 kertoo vaununjohtajan tehtävistä toisen maailmansodan pelätyimmissä panssarivaunuissa: neuvostoliittolaisessa T-34:ssä, amerikkalaisessa M4 Shermanissa sekä legendaarisessa saksalaisessa Tigerissä. Kirjan lähteinä on käytetty sekä koulutusoppaita, tiedusteluraportteja ja taistelukertomuksia että vaununjohtajien omakohtaisia kertomuksia. Kirjassa kuvataan vaununjohtajien suorittamia moninaisia tehtäviä sekä taitoja, joita heiltä vaadittiin suoriutuakseen menestyksellisesti tästä vaativasta ja vaarallisesta tehtävästä.

Eli kyseessä on tämä alkuperäisteos.

https://www.amazon.co.uk/Tank-Commander-Pocket-Manual-1939-1945/dp/1910860166

Ei ole Amazonissa hinnalla pilattu.
 
Parhaillaan olen lukemassa Bernard Cornwellin Uhtred-sarjan yhdeksättä osaa Myrskyn Soturit. Suosittelen kirjasarjaa kaikille historiallisista romaaneista ja verisistä keskiaikaisista taisteluista pitäville ja onhan näissä viikinkejäkin. Kirjoista on tehty myös tv-sarjaa nimeltänsä The Last Kingdom, jota en ole kyllä vielä päässyt näkemään.

h2rPGNa.jpg
 
Sain juuri loppuun tämän:

https://www.docendo.fi/sanomansiepp...-lauri-lehtonen-timo-liene-ohto-manninen.html

Erinomainen kirja joka valottaa monia hieman tuntemattomampiakin radiotiedustelun asioita. Esimerkiksi NL:n koodeja ja niiden murtamista käsitellään varsin kattavasti.

Suomen radiotiedustelun johtajan Reino Hallamaan miesten oivallukset olivat monien nerokkaiden ratkaisujen taustalla. Teos kertoo radiotiedustelumme onnistumisista ja epäonnistumisista sotavuosina 1939–1945 – suurelta osalta aiemmin tutkimattoman aineiston avulla. Uutta lähdeaineistoa on tullut käyttöön Ruotsista, Yhdysvalloista ja jopa Suomen arkistoista. Arvokas on myös virkakäyttöön tehty Hallamaan laaja haastattelu 1970-luvulta.

Radiotiedustelijat avasivat vihollisen salasanomia ja suuntivat esikuntien sijainteja ja siirtymisiä. Radiotiedustelun menestys oli keskeinen tekijä isänmaan kohtalon hetkillä talvisodassa, kesäsodassa 1941 ja kesällä 1944.

Diplomaattisanomien avaajien saavutuksia on hehkutettu, pääosin syystäkin. Toisaalta teos paljastaa, että ulkopolitiikan kannalta tärkeiden amerikkalaissanomien lukumahdollisuus oli vähäinen eräinä tärkeinäkin aikoina. Radiotiedustelun sodanjohdolle antamat ilmoitukset ovat valtaosin kadonneet – yllättävän paljon on löytynytkin niiden sisällöstä kiertotietä. Diplomaattiilmoituksista on säilynyt noin 2/3, ja niiden sisältö on nyt ensi kerran tutkittu.

Teos kertoo lisäksi maamme radiotiedustelun kiinteästä yhteistyöstä Englannin, Ruotsin, Saksan, Japanin ja Unkarin tiedusteluelinten kanssa ja siitä arvostuksesta, jota suomalaiset nauttivat näiden keskuudessa.

Kun kyseessä oli erittäin salainen ja arka toimiala, ei ole ihme, että yhteistyökumppanien suhteet olivat väliin lähes katkeamassa, esimerkiksi Ruotsin ja Saksan kanssa, ja katkesivatkin jatkosodan alkuvaiheessa Englannin kanssa.

Tekijät, insinöörieversti Lauri Lehtonen, majuri Timo Liene ja professori Ohto Manninen ovat tutkineet aihetta pitkään ja ovat johtavia asiantuntijoita.
 
Tämä on nyt seuraava luettava:

bookcover_9789523121775.webp
Sotasankari vastoin tahtoaan Kaukopartiomiehen sotamuistelmatEero Porko


”Tämä kirja kertoo sodasta. Siitä ei ole tarkoitettu sotakirjaa, kutsun sitä siis sodassaolokirjaksi. Se kertoo yksityisen sotilaan tunnoista ja kokemuksista kaiken sotapropagandan, onttojen fraasien ja isänmaallisten iskulauseiden takana. Sen tapahtumat saattavat vaikuttaa lapsellisilta ja naurettavilta, mutta minusta se on surullinen kirja.”
Näin kuvaa sotamuistelmiaan Eero Porko, joka teki velvollisuutensa kapinoimatta, vaikka kaikki hänen näkemänsä ja kokemansa näytti olevan jyrkässä ristiriidassa upseereiden ja sotilaspappien puheiden kanssa.
Eero Porko sai kutsun armeijaan vuonna 1942. Jos ei sotamies Porkolla alun perinkään ollut korkeaa käsitystä sotasankaruudesta, sai sodan todellisuus hänet lopullisesti vakuuttumaan sen mielettömyydestä.
Jatkosodasta Porko kotiutettiin marraskuussa 1944, 21-vuotiaana ja vammautuneena. Jäätyään eläkkeelle maanviljelijän työstään hän kirjoitti tämän teoksen, jonka sarkasmi ja terävä huumori paljastavat sodan todelliset kasvot paremmin kuin mikään sankaritarina.


Edittiä:

Hyvä ja asiallinen kirja, yhden miehen sotakokemuksesta.
Netissä ko. kirjaa on myyty 29,90€ ja ilmeisesti osittain jo loppuun myytykkin. Mutta Sokoksessa oli tänään tasan 6.00€.
 
Viimeksi muokattu:
Parhaillaan olen lukemassa Bernard Cornwellin Uhtred-sarjan yhdeksättä osaa Myrskyn Soturit. Suosittelen kirjasarjaa kaikille historiallisista romaaneista ja verisistä keskiaikaisista taisteluista pitäville ja onhan näissä viikinkejäkin. Kirjoista on tehty myös tv-sarjaa nimeltänsä The Last Kingdom, jota en ole kyllä vielä päässyt näkemään.

h2rPGNa.jpg
Joo, nämä ovat hyviä. Aiemmin (90-luvulla) ilmestyi Talvikuningas joka sijoittui aikaan kun Saksit saapuivat Britanniaan, mutta tästä sarjasta on suomennettu vain ensimmäinen osa.
 
Cornwellilla on loistavia kirjasarjoja aina vanhemmista Sharpe-romaaneista alkaen. Esim. 100v. sotaan liittyvä Grail-sarja, Kuningas Arthuriin liittyvä sarja jne.
 
Sain juuri luettua tämän teoksen ilmasodankäynnin historiasta.

kirja.webp

Kyseessä on eräänlainen yleisesitys aiheesta ja se kokoaa yhteen ilmasodan teknologisen kehityksen, doktriinit ja taktiikat noin viimeisen viiden vuosikymmenen ajalta. Kirjassa käydään läpi seuraavat sodat ja aseelliset konfliktit, joissa ilma-ase on näytellyt tärkeää roolia:

- Rolling Thunder (Vietnam 1964-1968)
- Linebacker sekä Linebacker II (Vietnam 1972-1973)
- Intian ja Pakistanin vuoden 1965 sota Kashmirin omistuksesta
- Intian ja Pakistanin vuoden 1971 sota
- Kuuden päivän sota (1967)
- Israelin ja arabinaapureiden ns. näännytyssota (1967-1970)
- Jom Kippur -sota (1973)
- Lähi-idän ja Afganistanin sodat ja konfliktit (1973-2001)
- Falklandin sota (1982)
- Iranin ja Irakin sota (1980-1988)
- Persianlahden sota ja jälkiseuraamukset (1990-2001)
- Balkanin sisällissodat sekä Kosovon sota (1991-1999)

Nordeen kirjoittaa selkeää ja helposti omaksuttavaa tekstiä. Lähteinä on pääosin käytetty julkisia lähteitä ja muuta kirjallisuutta, sekä myös tekijän omia haastatteluja (mm. israelilaisia ja egyptiläisiä hävittäjälentäjiä). Joitain kirjoitus- ja asiavirheitä olin havaitsevinani, mutta nämä eivät sen ihmeemmin häirinneet.

Kirjoittaja osaa koota järkeviä ja selkeitä kokonaisuuksia valitsemistaan aiheista. Tämä osaa analysoida eri osapuolten käyttämät taktiikat ja doktriinit, sekä lentäjien koulutustason ja kokemuksen, sekä ennen kaikkea tämä kykenee asettamaan teknologian kehityksen mukanaan tuomat vaikutukset ilmasodankäynnin käytäntöihin. Esim. sen, mitenkä täsmäaseiden ensimmäinen sukupolvi vaikutti USA:n ilmaoperaatioihin Vietnamissa (Walleye -pommit, Paveway -pommit, Shrike -ohjukset yms.). Nordeen käyttää paljon aikaa myös ilmataisteluohjusten kehityksen kuvaamiseen (erit. AIM-9 Sidewinder & AIM-7 Sparrow).

Kokonaisuutena hyvä perustietopaketti ilmasodasta. Joskin tätä nykyä jo hieman vanhentunut, koska mm. 2003 Irakin sota puuttuu ja tämän myötä uusimmat innovaatiot, mm. lennokkien käytöstä kirjassa puhutaan vain ohimennen.
 
Viimeksi muokattu:
Sain juuri loppuun tämän:

https://www.docendo.fi/sanomansiepp...-lauri-lehtonen-timo-liene-ohto-manninen.html

Erinomainen kirja joka valottaa monia hieman tuntemattomampiakin radiotiedustelun asioita. Esimerkiksi NL:n koodeja ja niiden murtamista käsitellään varsin kattavasti.

Suomen radiotiedustelun johtajan Reino Hallamaan miesten oivallukset olivat monien nerokkaiden ratkaisujen taustalla. Teos kertoo radiotiedustelumme onnistumisista ja epäonnistumisista sotavuosina 1939–1945 – suurelta osalta aiemmin tutkimattoman aineiston avulla. Uutta lähdeaineistoa on tullut käyttöön Ruotsista, Yhdysvalloista ja jopa Suomen arkistoista. Arvokas on myös virkakäyttöön tehty Hallamaan laaja haastattelu 1970-luvulta.

Radiotiedustelijat avasivat vihollisen salasanomia ja suuntivat esikuntien sijainteja ja siirtymisiä. Radiotiedustelun menestys oli keskeinen tekijä isänmaan kohtalon hetkillä talvisodassa, kesäsodassa 1941 ja kesällä 1944.

Diplomaattisanomien avaajien saavutuksia on hehkutettu, pääosin syystäkin. Toisaalta teos paljastaa, että ulkopolitiikan kannalta tärkeiden amerikkalaissanomien lukumahdollisuus oli vähäinen eräinä tärkeinäkin aikoina. Radiotiedustelun sodanjohdolle antamat ilmoitukset ovat valtaosin kadonneet – yllättävän paljon on löytynytkin niiden sisällöstä kiertotietä. Diplomaattiilmoituksista on säilynyt noin 2/3, ja niiden sisältö on nyt ensi kerran tutkittu.

Teos kertoo lisäksi maamme radiotiedustelun kiinteästä yhteistyöstä Englannin, Ruotsin, Saksan, Japanin ja Unkarin tiedusteluelinten kanssa ja siitä arvostuksesta, jota suomalaiset nauttivat näiden keskuudessa.

Kun kyseessä oli erittäin salainen ja arka toimiala, ei ole ihme, että yhteistyökumppanien suhteet olivat väliin lähes katkeamassa, esimerkiksi Ruotsin ja Saksan kanssa, ja katkesivatkin jatkosodan alkuvaiheessa Englannin kanssa.

Tekijät, insinöörieversti Lauri Lehtonen, majuri Timo Liene ja professori Ohto Manninen ovat tutkineet aihetta pitkään ja ovat johtavia asiantuntijoita.

Tekninen puoli on melko ohut kirjassa, muuten erittäin ok.
 
Tein eilen pari divarilöytöä.

Tämä on suurella todennäköisyydellä jokseenkin ensimmäinen julkisuuteen tuotu esitys Neuvostoliiton avaruusohjelmasta. Ilmestyi englanniksi 70-luvun alussa ja suomennos pian tämän jälkeen. Kuten arvata saattaa, on teksti tietenkin NL:n virallisen linjan mukaista. Neuvostoinsinöörit ovat erehtymättömiä (erit. Sergei Korolev), kosmonautit supermiehiä ja teknologia pettämätöntä. Sputnik, Gagarinin lento ja Leonovin avaruuskävely ovat suuressa roolissa, samoin Saljut-avaruusasema. Ikävät onnettomuudet (Sojuz 1 sekä Sojuz 11) mainitaan, koska on pakko. Hieman yllättävästi myös USA:n miehitetty avaruusohjelma saa kehuja, olisiko ilmestymisajankohta ja kansainvälispoliittinen liennytys sitten tämän takana? Mutta kirja tietenkin yrittää todistella, ettei Neuvostoliitto mukamas ollut vakavissaan mukana kilpajuoksussa kuuhun, mikä on nykypäivän tietämyksen valossa roskapuhetta.

Omalla tavallaan kiehtovan propagandistinen teos. Tietoarvoltaan tänä päivänä toki vanhentunut, sillä NL:n romahduksen jälkeen tietämys aiheesta on lisääntynyt huimasti.

kirja1.webp

Toinen muutaman euron löytö on tämä YLE:n Washingtonin-kirjeenvaihtajana kuulentojen aikaan toimineen Pasi Rutasen dokumentti Apollo 11 -lennosta. Otteeltaan selvästikin journalistinen reportaasi paikan päältä Cape Kennedyn avaruuskeskuksesta ja Houstonin lennonjohdosta. Rutasen teksti on kuitenkin yksityiskohtaista ja tämä on selvästikin ollut hyvin perillä teknisistä yksityiskohdista. Mihinkään sankarinpalvontaan kirjoittaja ei lankea, vaan kaiken teknisen jargonin lisäksi tämä on saanut kirjaansa myös inhimillistä otetta astronauttien sekä Nasan insinöörien haastatteluista. Mukavan sujuvaa ammattijournalistin tekstiä. Hieman huvittaa tosin Rutasen kirjan lopulla heittämät huikeat spekulaatiot edessä olevista miehitetyistä Mars-lennoista. Mutta aikalaisdokumenttina kirja on toki mielenkiintoinen.

kirja2.webp
 
Ilmeisesti taistelukuvaus on strategisella tasolla eikä Beevorin tyylistä sotaa etulinjan poteroista ?

Strateginen-operatiivinen-taktinen. Mutta helppolukuinen ja myös yllättävän viihdyttävä. Lisäksi yksi harvoista kirjoista, jossa analysoidaan neutraalisti sitä, miksi kumpikin osapuoli päätyi omiin ratkaisuihinsa. Syynä lienee, että kirjoittaja on entinen PE:n operatiivisen osaston päällikkö.
 
Laitoinkin jo Ukrainaketjuun: Jymäyttämisen taito, sotatrategiaa Kiinasta. Melkein kaikkien armeijojen peruslukemista helpossa paketissa. Käydään laajasti informaatiovaikuttamista läpi. Iso suositus mitä kannattaa lukea jos haluaa paremmin kärryille että "Mitä helvettiä täällä tapahtuu"
20170215_123334.webp 2017-02-16 23.34.34.webp
 
Suosittelen. Vuodelta -56. 20 vuotta olen halunnut tämän lukea, ja äskettäin se onnistui. Tarkkaa kuvausta taisteluista ja tunnelmista. Olivathan kirjoittajat itse noissa veneissä.

1101_67_2013118111036.jpg
 
Back
Top