Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kirjaväite: Venäjä varautuu Suomen rannikon valtaamiseen

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja OldViking, 09.12.2015.

 1. OldViking

  OldViking Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  12.07.2014
  Viestejä:
  292
  Tykkäykset:
  451
  Pisteet:
  16
  Ei kai tämä ole kenellekään yllätys?


  Kirjaväite: Venäjä varautuu Suomen rannikon valtaamiseen

  Keskiviikko 9.12.2015 klo 12.23

  (AP)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">[​IMG]
  Uutuuskirjan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti uuden meridoktriinin reilut neljä kuukautta sitten. Doktriinissa hyväksytään Suomen rannikon valloittaminen konfliktitilanteessa. (AP)
  Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaan mukaan Venäjä on konfliktitilanteessa varautunut valloittamaan Suomen etelärannikon Vironlahdelta Hankoon saakka.

  Salomaa kertoo asiasta perjantaina julkaistussa kirjassaan Kylmän sodan toinen erä (Docendo 2015).

  Kirjan mukaan Putin vahvisti Venäjän uuden meridoktriinin 26. heinäkuuta 2015 Kaliningradissa.

  Doktriinissa lausutaan, että Venäjän on kaikissa tilanteissa taattava meriyhteys Kaliningradiin, jossa sijaitsee Venäjän Itämeren laivaston esikunta ja toinen päätukikohta.

  Kirjan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että konfliktitilanteessa Venäjä aikoo ottaa hyvissä ajoin hallintaansa Suomen etelärannikon Virolahdelta Hankoon asti. Sen lisäksi on myös vallattava Ahvenanmaa, Ruotsin Gotlanti ja Tanskan Bornholm.

  Kirjan kirjoittanut Salomaa vahvistaa, että rannikon haltuunotto tarkoittaisi myös Suomen pääkaupungin Helsingin valtaamista.

  - Sanotaan näin, että koko Kehä III:n eteläpuolinen alue, Salomaa summaa.

  Kirjan mukaan operaatiot olisi tehtävä niin yllätyksellisesti, ettei puolustautujille jää aikaa reagoida tapahtuneeseen kunnolla.

  Doktriinin sisältöä ei ole esitelty julkisuudessa, vaan Salomaa kertoo saaneensa tiedot läntisistä tiedustelulähteistä. Hän kertoo käyneensä asiasta keskustelua myös muiden tutkijoiden kanssa.

  - Käsitykseni mukaan tätä on pohdittu paljon. Ja jos sitä ei merivoimissa pohdittaisi, niin sehän olisi virkavirhe, Salomaa sanoo.

  (EPA)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">[​IMG]
  Venäjän meridoktriinin mukaan Venäjän laivastolle on turvattava meriyhteys Kaliningradiin. Kuvassa Venäjän sotalaiva Mustanmeren-laivastosta. (EPA)
  Vanha uhka

  Salomaan mukaan Suomen rannikkoalueen valtaaminen on vanha uhkakuva, joka on palautunut muiden kylmän sodan uhkakuvien kanssa.

  - Nyt se on vain palautunut entistä vahvempana sen vuoksi, ettei Viro ole enää osa Neuvostoliittoa, vaan sen rannikko on nyt Naton hallussa. Näin ollen ei ole kuin yksi suunta, mihin Venäjä voi yrittää Itämerellä tukeutua, Salomaa kertoo.

  Sotahistorian dosentti huomauttaa, että Venäjä tuskin aikoo käydä Suomen kanssa kauhean pitkiä neuvotteluja, jotta voisi palata samaan skenaarioon kuin aikoinaan.

  - Talvisodan jälkeen Hankoniemi oli vuokrattuna venäläisille ja jatkosodan jälkeen oli Porkkalan alue. Tällainen intressi ja ne geopoliittiset syyt eivät ole kadonneet mihinkään, Salomaa toteaa.

  Salomaan mukaan Virossa, Latviassa ja Liettuassa aktivoitunut Nato on selkeästi tuonut Venäjälle ongelmia taata Kaliningradin alueen turvallisuus.

  - Sen maantieteellinen etäisyys Venäjän omasta maaperästä tekee sen ongelmalliseksi. Tarvitaan poikkeuksellisia keinoja.

  [​IMG]
  Sotahistorian dosentin mukaan vaara-alueena on lähes koko etelärannikko Virolahdelta Hankoon. Tämä tarkoittaisi myös Suomen pääkaupungin valloittamista.
  Syytä herätä

  Sotahistorian dosentin mukaan on hyvä, että Venäjän suunnitelmista on mustaa valkoisella.

  - Nyt tiedetään, että tällainen intressi on, niin siihen pystytään varautumaan, Salomaa toteaa.

  Hän huomauttaa, että Suomen puolustusvoimienkin pitäisi varautua paremmin Venäjän aikeisiin.

  - Meillä on pieni rannikkolaivasto ja pienet rannikkojoukot. Ne riittävät tietynlaiseen toimintaan, mutta vaikea nähdä, että niillä taattaisiin koko rannikon hallussapitoa, Salomaa sanoo.

  Salomaan mukaan Itämeren sukellusvenehavainnot ovat merkki siitä, että Venäjä harjoittelee suunnitelmiaan.

  - Strategiatermeillä puhutaan toimintavapaudesta. Se on se, mitä he pyrkivät varmistamaan näillä harjoituksilla - jotta heidän toimintaansa ei kyettäisi estämään kriisin tai sodan aikana, Salomaa selittää.

  Hän toivoo, että Venäjän toimiin hahmotellaan ratkaisua seuraavassa puolustusselonteossa.

  - Tämä on iso ongelma näin pienelle maalle, Salomaa toteaa.

  JOHANNA MATTINEN

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015120920799966_uu.shtml
   
 2. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,667
  Tykkäykset:
  4,427
  Pisteet:
  1,286
  Väitteessähän ei ole mitään uutta. Ammattisotilaat ovat sanoneet samaa jo pitkään, mm. nimimerkki Kapiainen.

  Sinänsä asian kyllä ymmärtää katsomalla karttaa ja miettimällä sotilaallista välttämättömyyttä.
   
  Kapiainen, Tähystäjä ja Erkki tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Jukkis

  Jukkis Majuri Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  13.09.2012
  Viestejä:
  1,118
  Tykkäykset:
  1,084
  Pisteet:
  156
  :facepalm:
  Ihan kuin rannikkojoukot olisivat ainoat, jotka kykenevät mihinkään X km lähempänä vettä.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 5. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Salomaalle sanoisin: hyvin.
   
 6. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,093
  Tykkäykset:
  8,206
  Pisteet:
  1,286
  Olen pelkka Kaartin XX-Torjuntapataljoonan Y-Komppanian 2. joukkueen johtaja, mutta pari asiaa tulee ensimmaisena mieleen; aikoinaan meille kerrottiin etta Suur-Helsingin (lue Helsinki-Vantaa leke ja siita sisaanpain Keha 3:lta) puolustukseen taydessa sodanajan valmiudessa on noin 45 - 50 000 miesta... naapurilla ei ole mitaan jarkevaa syyta lahtea sotkemaan asutuskeskuksiin kun Keha 3 tarjoaa loistavan rullaradan pyorayttaa joukot Kirkkonummea ja Hankoa kohden ja hoitaa huolto maitse perassa, ilman etta taytyy navigoida jotain meritaydennyksia mahdollisesti omin avuin Hankoon asti paaseville mekanisoiduille osastoille.

  Pari haastetta tassa: Lentokentasta (1km pohjoiseen keha 3:sta) luovutaan vasta kun se on paskana. Piste. Jos vanja paasee Sipoosta lapi kehatielle, ja ryhtyy aggressiivisesti varmistamaan sivustoja pohjoiseen ja etelaan (mahdollista, tieverkko on tihea, eika alueella ole vesistoja ennen lentokenttaa, paitsi kusinen Vantaajoki jossa jarjestetaan kaljakellunta ja joka on about 8 metria levea ja 1.5 metria syva)) on lentokentan puolustuksen kukistuttua suomalaiset joukot todennakoisesti komennettu paaosin etelaan suojaamaan siviilikohteita.
  Tassa tilanteessa lanteen pain edetessa ensimmainen haaste on Espoon Pitkajarven ohitus pohjoispuolelta... siella on kirjaimellisesti kilometritolkulla tahystys- ja ammuntapaikkoja kehatien kylkeen etelasta, PSTohj. AMET:it suomalaisittain poikkeuksellisia 2-3km luokkaa jopa... eli pitaa varmistaa Pitkajarven koko matka etelarannaltaan, ja siina on vesi heti selan takana. Eli pitaa tyontaa Leppavaaraan (Keha 1) ja Viherlaaksoon (Keha 2) saakka vahvat (mek. pataljoona-tason) varmistuskarjet... tama sitoo jo siina mittakaavassa miehia (ilman etta mihinkaan varsinaiseen asutuskeskustaisteluun tyyliin Grozny on tarvinnut edes ryhtya, kyseessahan on taktinen ohitus joka palvelee strategisia paamaaria Itameren vesi- ja ilmatilan hallinnasta) etta toivottavasti saataisiin jotain vastahyokkaysta vaikka PorPr:n jossain muodossa pohjisesta iivanan kylkeen... Helsinki ei ilman meri-/ ilma- ja maahuoltoa montaa paivaa parjaa ennenkuin hallitus antautuu, joten aika olisi kortilla.

  Ahh, Viherlaaksossa kasvaneena naita 'Red Dawn' -skenaarioita tuli nuoruudessa treenattua kesat talvet, taitaa siella muutama poterokin viela olla... tosin niista lahinna suojattiin Lippajarven uimarantaa maihinnousulta, mita itsekin pidan epatodennakoisena jopa venalaisen sotilaslogiikan ilmentymana.

  Mutta jos he tulevat olemme valmiit.

  Plus Kauniaisissa on ALKO, Viherlaaksossa ei. Jos on tarvis kerromme taman jayhasti mutta selkeasti naapurin panssarikarjelle.
   
  Samses, Bushmaster, JR49 ja 5 muuta jäsentä tykkää tästä.
 7. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,413
  Tykkäykset:
  7,723
  Pisteet:
  1,286
  Puolustautumiseen vaikuttaa jonkin verran sekin minkälaiset aseet ohjusten kärkeen laitetaan..se minkälaista asekalustoa käytetään voi vaikuttaa myös yllätysmomentin tehoon. Suomi ei ole puolustusliiton jäsen joten Venäjä voi käyttää kaikkia mahdollisia aseitaan, ilman pelkoa että saisi vastaavan iskun takaisin omaan niskaansa.. Viroa vastaan Venäjällä ei riitä keinot.
   
  Bushmaster ja Fremen tykkäsivät tästä.
 8. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,093
  Tykkäykset:
  8,206
  Pisteet:
  1,286
  Terve @jurppi , jos viittaat nyt SMERSH-tyyppiseen kalustoon, niin sellaiset meikalaistakin mietityttavat... kantomatkaa on ja kuorma-ammusta, sirotemiinaa yms. loytyy, eika paljoa lait tai sopimukset sido. Hekoja en enaa niinkaan paljoa mieti, jopa panssaroitujen taisteluhekojen haavoittuvuus on ollut selvaa jo 2004 lahtien hiekkamaissa, puhumattakaan Suomen peitteisesta ja suoraan sanottuna vittumaisen pienipiirteisesta maastosta, joka yolla navigoitaessa ilman vesistoja voi 'varmaan' olla aika hajottavaa puuhaa... :D. Ainakin jos olet jalan, ja kartta on 1:50 000... Niinkuin muuten oli!
   
  Bushmaster ja tulikomento tykkäsivät tästä.
 9. Fortis

  Fortis Luutnantti

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  342
  Tykkäykset:
  325
  Pisteet:
  36
  Perkele mitä haastat. Mulle kannattaisi antaa tähän saumaan muutama Stingeri ja mielellään manuaali mukaan.
   
 10. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,093
  Tykkäykset:
  8,206
  Pisteet:
  1,286
  Ala hyva mies mene noiden kanssa ainakaan Helsinki-Vantaan lentokentan lahialueelle... sinne on meinaan avattu VOK:ki, jos kamerakalustosta lahtee aseluvat niin en edes osaa arvata mita ongelmia Stinger-partiolle seuraa jos niilla kulmilla hiivitaan 'taktisesti'...:D:D!
   
  Honcho, Bushmaster ja tulikomento tykkäsivät tästä.
 11. Fortis

  Fortis Luutnantti

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  342
  Tykkäykset:
  325
  Pisteet:
  36
  NIMBY. Kauniaisten Alkoa varmaan kuitenkin tarkoitin :cool:
   
 12. Rantojen mies

  Rantojen mies Luutnantti

  Liittynyt:
  08.09.2015
  Viestejä:
  363
  Tykkäykset:
  417
  Pisteet:
  36
  Tuskin tulee kenellekään yllätyksenä. Kotkan rannikkopataljoonan lakkauttaminen ei ainakaan auttanut rannikkoalueen puolustamista ja itäisen Suomenlahden turvallisuustilannetta. Venäjän on jotenkin varmistettava Kaliningradin alueen toimintakyky kriisitilanteessa. Jos vaihtoehtoina on joko mennä NATOn jäsenmaiden läpi tai Suomen ja mahdollisesti Ruotsin rannikkoalueita hyödyntäen, ei ole vaikea arvata kumpaan kynnys on korkeampi.
   
  MeriTJ, Bushmaster, Erkki ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 13. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,565
  Tykkäykset:
  33,333
  Pisteet:
  1,286
  Suomessa on hyvät satamat. Valmis infra. Ei tästä ole kahta sanaa.

  Tosin Gotlanti ja Ruotsin kaakkoisrannikko on kyllä sijainniltaan parempi suhteessa Kaliningradiin. Enemmän Suomen etelärannan hallinta auttaisi teoreettisen sivusuuntauhan poistamiseen suhteessa Viroon. Lisäksi Pietari ei jäisi pussin perälle, olisi kulkuun vähän lebenraumia.
   
  Tähystäjä ja Fremen tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. kaislajääkäri

  kaislajääkäri Kapteeni

  Liittynyt:
  30.01.2012
  Viestejä:
  579
  Tykkäykset:
  903
  Pisteet:
  76
  Tuon kirjoitin yli kaksi vuotta sitten...
   
  Jukkis, Bushmaster, Ikarus ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 16. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,989
  Tykkäykset:
  7,895
  Pisteet:
  1,286
  Virolahdelta Hankoon on ainakin 8 rahtilaivoille sopivaa satamaa plus Sköldvikin öljysatama....että onhan noita paikkoja.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 17. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,633
  Tykkäykset:
  2,300
  Pisteet:
  316
  Ja Laaksolahdessa kans. Viherissä ei ole kun Burana-baari ;)
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 18. CV9030FIN

  CV9030FIN Kenraali

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  2,385
  Tykkäykset:
  5,183
  Pisteet:
  636
  Yllätys? Naapurin kenraaleille ja amiraaleillehan pitäisi antaa kenkää jos EIVÄT suunnittelisi. Salomaa taas maalaa peikkoja seinille itsestään selvyyksillä...varsinainen julkisuuden kipeä "kohu-dosentti" tämäkin.

  EDIT: Onpa jännä homma tosiaan että Salomaa ei ole kelvannut MPKK:lle dosentiksi vaikka onkin hakenut ja MPKK:lla on sentään ollut J.Niinistökin dosenttina... Wonder why...
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2015
  Honcho, MeriTJ, J0h1F ja 7 muuta jäsentä tykkää tästä.
 19. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,413
  Tykkäykset:
  7,723
  Pisteet:
  1,286
  Se on ihan selkeää asiaa. Juuri noin asetelmat ovat ja pysyvät Euroopassa..Suomi pitää vain NATO-ovea raollaan..mennään jäseneksi vasta sitten kun Venäjän hyökkää Suomeen.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 20. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,208
  Tykkäykset:
  4,543
  Pisteet:
  1,286
  Vielläkin elossa oleva veteraani sanonnut pariin otteeseen. "Tiedätkös mitä suomella on täällä suunnalla mitä venäjällä ei ole?! Meri!
  " Oletko huomannut että ryssä haluaa päästä aina meren viereen" Niitä kiehtoo jotenkin meri! Katsos poika vaikka karttaa, niillä ei ole kovinkaan paljon rantaviivaa täällä ihmisten ilmoilla."
  Sen voin ainakin luvata että tämä rantakaistale ei tule vaihtamaan omistajaa samalla tyylillä kun krim.
   
  Honcho, Stamford, Fremen ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 21. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,667
  Tykkäykset:
  4,427
  Pisteet:
  1,286
  Pointtihan tuossa kirjassa lienee on, ettei suuri yleisö ole tiennyt näitä itsestäänselvyyksiä.
  Toisaalta Salomaan tulee julkaista jotta ura etenee ja rahanpaskaa sataisi laariin.
   
  Honcho ja Fremen tykkäsivät tästä.
 22. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,989
  Tykkäykset:
  7,895
  Pisteet:
  1,286
  Eikös se ole ihan hyväkin että Salomaa ja muut tuottavat kansallae näitä "uusia" uhkakuvia?
  Jos tällä on osaltaan maanpuolustuksen asioita parantavia vaikutuksia niin hyvä vaan. Joissain gallupeissa on jo ollut havaittavissa maanpuolustuksen ja turvallisuusajattelun arvonnousua ajankohtaisten tapahtumien johdosta.
  Win-win tilanne Salomaa ja asialle vihkiytyneet ?
   
  Honcho tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu