Koulutetusta koirasta varmasti olisi hyötyä henkilöetsinnässä ja muussa nenän käytössä. Koirankoulutus on vain todella aikaavievää puuhaa ja kaikista koirista ei ole kaikkeen. Suojelu/voimankäyttö edelyttää viettejä ja tervepäisyyttä joka rajaa rotuvalikoiman muutamaan palveluskoirarotuun ja niissäkin tiettyihin jalostuslinjoihin. Oma sporttikoirani treeniviikko on tällä hetkellä: 2x viikossa purut, 1x tottis ja viikonloppuisin treenataan jälkeä. Ei paljon jää aikaa muihin harrastuksiin. Vartiokoirakokeeseen treenasi yksi meidän ryhmässä ja sekin oli vuosien työ.
Maakuntajoukkoihin en usko että meidän treeniryhmässä lähdettäisiin treenaamaan purukoiria. Ei ilman että löytyy valtakunnallinen ohjeistus ja jokin koe mihin tähdätään. Palveluskoiraliitto vahtii maalimiehiä ja koiranohjaajia. Palveluskoiraliiton maalimiehiltä on mm. kielletty edes leikittämästä muita kuin palveluskoirarotuja. Takanahan on varmaankin pelko että jotain sattuu ja tulee negatiivista julkisuutta.
Näin on. Koiran vietit, kyvykkyys ja toiminta muutenkin tulee testata kokeneen testaajan toimesta, ennenkuin voimankäyttöä aloitetaan reenaamaan. Samoin maalimiehen pitää olla kokenut.
Samaa harjoitusmäärää tehtiin mekin mutta purut&hallinta lopetettiin reeniohjelmasta parin harjoitusvuoden jälkeen kun aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen.
Sama juttu on vaativan ns. erikoisjäljen ja erikoisetsinnän suhteen. Senkin reenaaminen on kokopaiväistä touhua. Palveluskoiraliitto oi tähän toimintaan suoranaisesti liity mutta viranomaistoiminta sitäkin enemmän.
Nykyiset tasotestin mitä virkakoirille järjestetään eivät ole realistisia vapaaehtoispohjalta. Virkakoirien, jo käytössäkin olevien läpäisyprosentti on pienentynyt viime vuosina. Näin olen ymmärtänyt kun vaatimuksia on kasvatettu nimenomaan turvallisuustekijöiden vuoksi.
Siksi onkin parempi painottaa tätä reservinkoiratouhua enempi kuonon käytön puolelle. Siinäkin on työsarkaa ja kehitettävää ihan riittämiiin.
Esimerkki koulutusohjelma voisi olla vaikkapa seuraava:
2kk-2v koira
0. MOTIVOINTI: Nakkiruutua, steppijälkeä, esine-etsintää ja saalistusleikkiä
1. PERUSKOULUTUS: Tottista 1-2-3 harjoitusiltaa viikossa -ja- Peltojälkeä 2-3 harjoitusiltaa viikossa
- lisäksi partioinnin perusteita. henkilä- ja esineilmaisua
2-4 vuotias koira
2. JÄLJITYS:Tottista kerta/kaksi viikossa -ja- Pelto + metsäjälkeä (jälki lähtee peltojälkenä ja siirtyy metsään tai metsäjälkeä joka poikkeaa pellolla) 2-3 harjoituskertaa viikossa
3. KOHDE/ALUETARKASTUS: Henkilöilmaisua ja esineilmaisua 2-3 kertaa viikossa (metsässä ja rakennetuilla alueilla; vaihtelevilla alustoilla ja olosuhteissa; rakennuksen tarkastus ; ajoneuvon tarkastus yms.)
4. REITTIPARTIO: TIettyä partioreittiä edetessä poikkijälkiä ja ilmavainuja 2-3 kertaa viikossa (metsässä ja rakennetuilla alueilla)
3v ja sitä vanhempi koira joka hallitsee perusteet hyvin
5. ILMAVAINU: Ilmavainulla henkilöetsintää 1-2 harjoituskertaa viikossa
6. TAKTINEN JÄLKI: paljon häiriötekijöita ja harhautteita jäljillä. Useita jäljitettäviä ja ilmaistavia, lisäksi monenlaisia esineitä 2-3 krt/vko (vaativia ympäristöjä ja alustoja; peltoa, tietä, metsää, rakennuksia, vesistöä yms.)
7. .... Tehtävän mukaan (esim. erikoisetsintää)
8. .... Tehtävän mukaan
Mikäli koiraa koulutetaan voimankäyttöön, on huomioitava että suojeluvietti kehittyy vasta 2 vuotiaana.
Voimankäyttökoiran koulutuksen painotus muuttuu 2-3 vuotiaana, jos vertaa ylläolevaan.
Näiden lisäksi vuosittain useita viikonloppuja puhtaasti soveltavia reenejä, joilla testataan koiran oppimaa ja koulutuksen jatkon suuntaus.
Tuohon runkoon jos kaavailee tasotestejä, on huomioitava koiran käyttötarkoitus ja siitä johdettava realistiset mutta silti tasoa ilmaisevat testiosiot.
PK- tai muiden kokeiden sisältöjä voidaan soveltaa ja suunnata tähän tarpeeseen sopivammaksi.
Itsellä semmoinen kokemus, että köira oppii parhaiten tekemällä ja mukana olemalla niisä jutuissa, mihin sitä avuksi valmennetaan. ALussa voi tuota "muodollista" vaihe-vaiheelta syventävää kolutusta olla enemmän ja 2-3 vuotiaasta mukaan soveltaviin reneihin ja sissijahtiin
Kuonokoppa ja ensisiteet on hyvä varalta olla mukana sekä itsele, muille että myös koiralle, vaikka ei voimankäyttöä olisikkaan. pimeässä metsässä tai rakennuksessa liikuttaessa ja äkkiliikkeissä voi sattua "vahinkoja" --- aivan kuten missä tahansa tekemisessä koiran kanssa tai ilman