yle 17.12.2013 klo 6:01
Sotakoira Peno vartioi maavoimien esikuntaa
Puolustusvoimissa työskentelee päivittäin 120 sotakoiraa esimerkiksi vartioimassa ja etsimässä räjähteitä.
Mistä on kyse?
- Puolustusvoimilla on 120 sotakoiraa
- Koiria käytetään vartiointiin, aseiden, aseiden osien, räjähteiden ja huumeiden etsintään
- Hyvä sotakoira on vilkas, tarmokas ja ehdottoman terve
Kuusivuotias belgianpaimenkoira Peno pysyy hädin tuskin nahoissaan, kun sen isäntä pyytää koiraa istumaan vierelleen valokuvauksia varten. Peno pursuaa energiaa ja haluaisi ilmiselvästi vain osoittaa riemuaan isännän läsnäolosta pomppimalla minkä jaloistaan pääsee, mutta se istuu kuitenkin terhakkaana paikallaan käskystä. Ei hievahtamatta, mutta istuu. Penoa saa kuvata, mutta puolustusvoimien palveluksessa oleva isäntä rajataan kuvien ulkopuolelle henkilöturvallisuussyistä.
- Peno on partiokoira. Se on voimankäyttöväline ja vartioi maavoimien esikunnan aluetta Mikkelissä, koirasta kerrotaan.
Voimankäyttöväline tarkoittaa, että Penoa voidaan tarvittaessa käyttää kiinniottamiseen, mutta kuuden vuoden aikana moiseen ei ole tarvinnut ryhtyä. Vartiointitehtävissä se on kuitenkin joka päivä isäntänsä parina.
- Etenkin kesäaikaan, kun ei ole lunta maassa koiraa käytetään tarkistamassa onko alueella kulkenut asiattomia, Penon isäntä kertoo.
Puolustusvoimilla on 120 Penon kaltaista sotakoiraa ympäri Suomea. Sotakoiria on on ollut puolustusvoimien käytössä läpi sotahistorian. Sodan aikaan niiden tehtävät olivat esimerkiksi viestitehtäviä, mutta tänä päivänä koiria käytetään vartiotehtävien lisäksi räjähteiden, aseiden ja aseiden osien etsintään sekä huumausaineiden etsintään.
Suurin osa koirista elää ohjaajiensa kodeissa pennusta saakka.
- Ohjaaja kouluttaa koiraansa koiran koko työuran ajan. Siihen saa toki keskitetysti koulutusta ja kursseja, mutta jokainen koiranohjaaja kouluttaa itse koiransa, maavoimien eläinlääkäri Niina Kotisalo kertoo.
Koiran pitää olla tarmokas, vilkas ja terve
Koirat tulevat puolustusvoimille siviilikasvattajilta. Pennut tarkastetaan tarkoin ennen koulutuksen aloittamista, jotta ne ovat sopivia sotakoiriksi niin fyysisiltä kuin psyykkisiltäkin ominaisuuksiltaan.
- Koiran pitää olla hermorakenteeltaan vahva ja työorientoitunut. Mielellään vähän vilkkaanpuoleinen, mutta hallittavissa oleva koira. Minkä tahansa virkakoiran työ on tavallista kotikoiraa vaativampaa ja sen takia me vaaditaan niiltä tietynlaista luonnetta, koulutettavuutta, vahvaa tahtoa, toimintaa ja tarmoa. Ja jotta ne koirat jaksaisivat palvella kymmenenvuoden työuran, me vaadimme niiltä ehdotonta terveyttä, Kotisalo kertoo.
Aina tarkistuksetkaan eivät auta. Mikkelissä kuoli vasta äskettäin hyvässä työkunnossa ja työiässä oleva koira yllättäen kasvaimeen.
Peno on belgianpaimenkoira, mutta sotakoirina on myös saksanpaimenkoiria, englanninspringerspanieleita ja jackrusselinterriereitä.
- Joissakin tehtävissä koiran koolla voi olla merkitystä, esimerkiksi terrierit sopivat pienen kokonsa ansiosta hyvin huumeiden etsintään, sillä ne mahtuvat liikkumaan helposti sisätiloissa. Rodun valinta riippuu siitä millaista koiraa ohjaaja on valmis kouluttamaan ja pitämään omana työparinaan ja toisaalta myös siitä mitä siltä koiralta halutaan ulosmitata työkykynä.
Niinisalon koiratarhalle Vuoden koirateko-palkinto
Kodeissa isäntiensä kanssa asuvien koirien lisäksi puolustusvoimilla on kaksi koiratarhaa Kankaanpäässä ja Kainuussa, joiden koirat elävät kotien sijaan tarhoissa. Koirien tehtävänä on toimia varusmiesten koiranohjaajakoulutuksessa. Kankaanpään Niinisalossa sijaitseva parinkymmenen koiran koiratarha palkittiin pari päivää sitten Suomen Kennelliiton Vuoden koirateko-palkinnolla.
- Niinisalon koiratarha on toiminut jo 50-luvulta lähtien ja tilat siellä olivat sen mukaiset. Ne olivat pimeät, ahtaat ja kuluneet ja niinpä ne uusittiin kokonaan. Eron huomaa paisti fyysisissä tiloissa, myös koirien käytöksessä. Ennen tarhalla oli korvia huumava haukku ja meteli, mutta nyt kun sinne menee, niin täytyy suorastaan kysyä, että onko teillä täällä koiria, Kotisalo kertoo.